Çanakkale'den Meksika'ya kübik sanatı yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Çanakkaleden Meksikaya kübik sanatı yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 08:55

Çanakkale'den Meksika'ya kübik sanatı yolculuğu

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'de yaşayan 37 yaşındaki Amerikalı Mark Mellon'un Meksika'da açtığı 'Çanakkale'den Meksika'daki Soho' isimli kişisel sergi ilgi çekiyor. Kübik tarzda 20 yıldır tablo yapan Mellon'un çalışmalarının 150 ila 3 bin dolar arasında alıcı bulduğu belirtildi.

Amerikalı Mark Mellon, 17 yaşından bu yana Kübik tarzda resim sanatıyla uğraşıyor. Kardeşinin boyalarıyla oynarken çizime merak saran Mark Mellon, 20 yılda çok sayıda tablo yaptı. Eşi Çanakkaleli olduğu için 1.5 yıl önce kente yerleşen Mellon, evinin bir odasını resim atölyesine dönüştürdü. Kübik tablolar yapan Mellon, bir eserini, resminin boyutu, büyüklüğü ve şekline göre 3 saat ile 3 hafta içinde yapıyor. Meksika'da faaliyet gösteren Soho isimli sanat galerisi de 4 yıldır Mark Mellon'un eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Son olarak galeride 12 eseri bulunan Mellon'un, 4 yılda 15 eserinin alıcı bulduğu belirtildi. 150 ila 3 bin dolar arasında fiyatlarla satışa sunulan sergideki son eserlerinin, ilgi topladığı belirtildi.

Eşinin Çanakkaleli olması nedeniyle burada yaşamaya karar verdiklerini anlatan Mark Mellon, "Sanata bakış açısı çok farklı. Özellikle benim yaptığım kübik çalışmalar için bunu söyleyebilirim. Eserlerimde insanlık, aile, aşk ve sevgiyi daha çok yansıtmaya çalışıyorum" dedi.

Kübik stilde çalışmanın bir portre çizmek gibi olmadığını belirten Mellon, "Özellikle geçmişteki kübik çalışan insanlara baktığımız zaman asıl görünen şeyin arkasında onu oluşturan şeyleri yansıtmaya çalışıyoruz. Yani bir yüz çiziyorsak o yüzü tekrar oluşturuyoruz. Yer yer kendim ile bir rekabet halindeyim. Bunu yapıp yapamayacağımı, nasıl yapacağımı, nasıl farklı bir bakış açısı ile ona yaklaşabileceğimi, onun arkasındaki bir yüzün arkasındaki yapı taşları neler, onları yansıtmayı biraz amaç edindim. Bu gerçekten çok zorlayıcı olsa da bunu başardım" diye konuştu.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

PİCASSO,  KÜBİZM'İN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN

Kübizm; 20. yüzyılda ortaya çıkarak sanatta köklü değişimler meydana getirmiştir. Kübizm, sanatta eskiye dayalı tüm fikirleri yerle bir ederek bambaşka bir sanat anlayışı ortaya çıkarmıştır. Kübizm, empresyonizm/ izlenimcilik akımına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Resim ve heykel dallarında fazlasıyla kendisini hissettiren kübizm, zamanla edebiyatta da varlığını göstermiştir. Resimle, vücut bulan kübizm, geometrik şekillerle kendisini tanıtmaktadır. Kübist sanatçılara göre dış dünyanın nesneleri sadece göründükleri yanıyla değil görünmeyen tüm yanları ile ele alınmalıdır. Kübizmin resimdeki en önemli isimlerinden biri Pablo Ruiz Picasso'dur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!