Çanakkale ‘ikinci İstanbul’ oluyor

AKP’nin gelecek yerel seçimlerde CHP’li belediyelerin üzerine gideceğini bugünden söylemek kehanet sayılmaz.

Çünkü bunların işaretleri ortaya çıkmaya başladı. Bir ‘imar’ ve ‘inşa’ hamlesini Trakya bölgesinde de görmek mümkün. Çanakkale’ye giderken duble yol Gelibolu’ya kadar ulaşmış, hatta Keşan’dan Uzunköprü üzerinden Edirne’ye çıkan yol da aynı şekilde duble yapılıyor, Uzunköprü’de, Ergene’nin üzerinde 1.270 metre uzunluğunda, 173 kemerli tarihi taş köprünün yükünü hafifletmek üzere -AKP eski milletvekili Prof. Necdet Budak’a Uzunköprülüler teşekkür etmeli- yaptırılan yeni köprü Başbakan tarafından açılmış ama bazı eksiklikleri nedeniyle henüz üzerinden geçiş yapılmıyor.
Çanakkale’nin Kepez Beldesi Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan bundan bir süre önce kalp rahatsızlığı geçirmiş... “Geçmiş olsun” demeye kalmadı; “Bu iktidar bizim yüreğimizi daralttı” dedi. Küçük bir belde olmalarına karşı sırf CHP’li belediye olmalarından ötürü ‘müfettiş’ baskısından bıktığını söylüyor. Sadece Kepez değil, CHP’li bütün belediyeler için aynı ‘baskı’nın söz konusu olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“CHP’nin 400 küsur belediyesi var. İçişleri ve Sayıştay denetçilerinin elindeki elemanların % 60’ının CHP’li belediyeleri ‘taradıklarını’ söylersem inanır mısınız?”
CHP’li bazı belediyelerin ‘sakat’ bir şey olmaması için ihalelerini Devlet Malzeme Ofisi üzerinden yaptıklarına da tanık olunuyor. Örneğin, Çorlu gibi... Sıkıntılı bir durum, aynı sıkıntıyı AKP’li belediyeler genellikle yaşamıyor tabii ki...
ÇANAKKALE BOĞAZI
Çanakkale, AKP’nin gözünü üzerine diktiği bir kent... İktidar tarafından şimdiden ‘dizayn’ edilmeye başlandığı anlaşılıyor. Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, Çanakkale’deki Orman Bölge Müdürlüğü’nün lağvedilmesine dikkat çekti. “Müdürümüz Musa Akşan, çalışkanlığıyla çok seviliyordu, ancak 5 kez görevden alındı, hepsinde de yargı kararıyla döndü... Çanakkale, yangın söndürmede 1’inci, üretimde 3’üncü, kârlılıkta da 7’nci bir bölgeydi. Ve bu bölgeyi kapattılar. Çanakkale ormanlarının, körfeze bakan tarafını Balıkesir’e, arka yüzünü de İstanbul’a bağladılar.”
Düşünün, Kaz ve Koru dağlarıyla Çanakkale’nin orman varlığı % 54...
Bölge kapatılırken % 8 orman varlığı olan Kayseri ile orman varlığı binde 8 olan Urfa’da yeni bölge müdürlükleri kuruluyor. Yani Kaz Dağları’ndaki bir yangına İstanbul mu, Balıkesir mi müdahale edecek. Kaz Dağları’nda yeni maden arama izinleri artarken, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ne eksiği vardı, sorularının yanıtı yok.
Bunun yerine Çanakkale’de, Gelibolu Yarımadası ve Troya nedeniyle Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü kurulacakmış. Ehh, hayırlı olsun!
AKP hükümeti, Çanakkale’ye asma köprü yapılacağını daha önce açıklamıştı.
Yeri ile ilgili bir sürü tartışma çıktı; önce Kilitbahir-Sarıçay arasında yapılacaktı. İtirazlar nedeniyle Gelibolu Yarımadası’nda şehitliklerin içine sokulmak istenmedi. Bakan Binali Yıldırım köprünün sonunda, Gelibolu-Eceabat arasında bir yerden Lapseki’ye çıkacağını açıklamıştı... 150 bin nüfuslu bir kent de burada kurulacak. Temelin önümüzdeki yerel seçimler öncesinde atılması bekleniyormuş. “Yer tespiti çalışmaları ile fizibilete çalışmaları sürüyor” deniyor. Ama bilen biliyormuş; ilgili ‘yerler’ çoktan kapatılmış...
2. ÇILGIN PROJE
Çanakkale için yapılacak sadece bu değil; daha ciddi projeler de gündeme sokuldu. İstanbul-Çanakkale (Çorlu Havalimanı bağlantılı) hızlı tren projesi... 40 dakikada Çanakkale!.. Erdoğan’ın ‘Kanal’dan sonra ikinci ‘çılgın proje’si olacakmış. Gerekçe; “İstanbul’u rahatlatma...” Bu bakış çok tehlikelidir; sonu yağma ve rantla özdeşleşir.
Gelibolu Yarımadası’ndaki, Çanakkale Savaşları ile ilgili muhteşem bir gösteri merkezinin yapılması, Gelibolu’yu ileride daha önemli yapacak. Çanakkale tarafında da önemli bir Troya müzesi yapılması çalışmaları sürüyor.
Gelibolulular, Mevlevihane, Piri Reis Müzesi ve Rus Anıtı’nı niye tanıtmazlar. İstanbul işgal altında iken 1920’lerde Kırım’dan kaçan 25 bin ‘Beyaz Rus’un 1.5 yıl süre ile barındığı ve geride kalan 343 mezarı temsilen yapılan Gelibolu’daki bu anıta, çevre yolundan bir ok konulamaz mı? Trakya’da (özellikle Tekirdağ’da) bağcılık ve şarapçılıktaki gelişmelerle butik şarapçıların çıkışı da başka bir yazıya bırakalım.

Can Pulak’tan çevre uyarısı

‘ÇEVRECİ’ Can Pulat, Bodrum’dan kamuoyuna kısa da olsa bir mesaj gönderiyor:
“Ne kadar güzel bir dünyada yaşıyoruz değil mi? Tanrı bize her şeyi vermiş, tüm güzellikleri armağan etmiş, cenneti ayağımıza getirmiş. Ama biz kıymetini bilmiyoruz ki... Her şeyi, tüm değerleri heba ediyoruz, berbat ediyoruz, kirletiyoruz, parçalıyoruz, yakıyoruz, yıkıyoruz.
Ne olur, içinde yüzdüğümüz zenginliğin farkına varalım. Hepimiz doğaya ve tüm canlılara sahip çıkalım, koruyalım.
Çevremize, çocuklarımıza, yakınlarımıza, akrabalarımıza filan hep bu korumanın önemini anlatalım.
Dünyanın buna çok ihtiyacı var çünkü.”

Biliyor musunuz

DİSK’in, iktidarın kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı hedeflemesi, torba yasasıyla getirilen işçi haklarının kısıtlanması ve ‘kölelik sözleşmesi’ niteliği taşıyan Özel İstihdam Büroları’yla ilgili görüş ve talepleri içeren bir dosyayı yarın Meclis’e sunmak üzere yürüyeceklerini...

SP’ye yakın olan Anadolu Gençlik Derneği’nin Sultanahmet Meydanı’da ‘Zincirler Kırılsın, Ayasofya Açılsın’ başlıklı bir açıklama yapacağını...

İNGİLTERE Alevi Kültür Merkezi’nin, Alevi nüfusunun en yoğun olarak yaşadığı Londra Stoke Newington semtinde Pir Sultan Abdal ve Sivas olayında ölenler anısına 27 Eylül’de Avrupa’nın ilk ‘Alevi Anıtı’nın açtığını...

RESSAM ve yazar Bedri Baykam’ın, 18 Nisan’da asistanı Tuba Kurtulmuş’la uğradığı ölümcül bıçaklı saldırının ilk duruşmasının yarın Çağlayan’da 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacağını...

Mesaj panosu

MALTEPE Belediye Başkanı Prof. Mustafa Zengin, hakkında savcılığın kararı ve uyarısına rağmen yakalama prosedürü uygulandığını, bunun CHP’li belediyelere dönük ‘itibarsızlaştırma’ operasyonu olduğunu belirterek, bu yasadışı uygulamanın hesabının sorulmasını istiyor. Peki kim yapacak, hangi örgüt! Kadıköy’ün 15 yıllık Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan’ın Küçükyalı’daki restoranına İstanbul’un tüm il delegelerini bugün kahvaltıya çağırmasının arkasında neler var acaba? Bu bir ‘hareket’ midir, ‘açılım’ mı? 17.00’de Maçka Parkı’ndaki gençlik toplantısına katılacak olan Kılıçdaroğlu’nun bundan haberi var mıdır?
Yazarın Tüm Yazıları