Çanakkale coşkusu Başkent’e aktı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale coşkusu Başkent’e aktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2008 00:00

Çanakkale Deniz Savaşları ve Şehitler Haftası’nın yıldönümü Başkent’in dört bir yanında coşkuyla, onurla ve gururla kutlandı. Hemen her ilçede büyük törenler düzenlenirken, Atatürk Spor Salonu’nda muhteşem bir dekor eşliğinde savaş yeniden canlandırıldı.

YENİMAHALLE Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığıyla düzenlediği programda muhteşem bir dekorla savaşı yeniden canlandırdı.

"Tarihin Destanı Çanakkaleyi Unutmadık" isimli anma programı çerçevesinde 18 Mart 1915 yılı tekrar sahnelendi. Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda savaş sahneleri yeni baştan oluşturuldu. Oyuncular, savaş sahnelerini izleyenlere birebir yaşattılar.

Belediye bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan Minik Yürekler Mehter Takımı program öncesinde Ulus’ta bulunan Atatürk heykeli önünde bir program sundu. Minik Yürekler Mehter Takımı, Çanakkale Zaferi’ni sahneleyen askerler temsili kıyafetleriyle Ulus heykelden kortej oluşturarak Atatürk Kapalı Spor Salonu’na geldi.

COŞKUYLA KUTLADIK

Program öncesi bir konuşma yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin Başkent Ankara’da da coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Türk milletinin bu zaferle esareti asla kabul etmeyeceğini, bölünmez bütünlüğünden vazgeçmeyeceğini ve Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya haykırdığını anlatan Duyar, "Bu savaşla tarihin destanı yazıldı. Biz bu destanı unutmadık, unutmayacağız. Çocuklarımıza, bizden sonraki nesillere de unutturmayacağız" dedi.

ÇANAKKALE YENİDEN DOĞUŞTUR

Çanakkale Savaşı’nın Türk milletinin tüm varlığını ortaya koyduğu bir savaş olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, "Çanakkale, Anafartalar kahramanı, Cumhuriyet’in kurucusu, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk istiklalini sağladığı mekandır. Çanakkale bir milletin yeniden doğduğu, beyhude düşüncelerin toprağın en derinliklerine gömüldüğü yerdir. Çanakkale, dünyaya parmak ısırtan Atatürk’ün yeniden Türk milletinin istikbalini ve istiklalini sağladığı yerdir" dedi. Balta ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirinden bir bölüm okudu.

Duygusal anlar

Yenimahalle Belediyesi’nin Tarihin Destanı Çanakkale’yi Unutmadık" isimli anma programında duygulu anlar yaşandı. AtatürkKapalı Spor Salonu’nda savaş sahneleri yeniden canlandırılırken, Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, gözyaşlarına hakim olamadı. Salonda bulunan diğer davetliler de gösteriyi gözleri dolarak izledi.

Tarihin destanı yazıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin vatanın bölünemeyeceğinin dünyaya haykırışı olduğunu ifade eden Ahmet Duyar, "18 Mart’ta tarihin destanı yazıldı. Biz bu destanı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Cumhuriyet’in kurulması, demokrasinin ülkemize gelmesi için çok zorluklar yaşadık, bizi biz yapan bu değerlerin kıymetini bilerek, sahip çıkmak, bizden sonrakilere aktarmak zorundayız. Savaşlar yıkımdır, bütün savaşlar insanlık onurunu rencide eder, huzur ve barış dolu bir dünya bekliyoruz" dedi.

Bir avuç kan bir avuç toprak

MAMAK
Belediyesi Kent Tiyatrosu, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde "Bir Avuç Kan Bir Avuç Toprak Çanakkale Destanı" adlı oyunu Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi mahkumları için sahneledi. Türk milletinin yeniden var olma savaşını anlatan oyunu coşku ile izleyen mahkumlar, oyunculara Türk Bayrakları ile eşlik etti.

Mamak Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin 93. yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde faaliyetlerine devam ediyor. Mamak Belediyesi Kent Tiyatrosu "Bir Avuç Kan Bir Avuç Toprak Çanakkale Destanı" adlı oyunu Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi’nde sahneledi.

Salonda boş yer bırakmayan mahkumlar, Şanlı Türk Ordusu’nun Çanakkale’de verdiği yeniden var olma savaşının anlatıldığı oyunda, tiyatroculara Türk Bayrakları sallayarak eşlik ettiler. Yokluklar içinde kazanılan Çanakkale Savaşı’nın anekdotları ile kimi zaman coşkulanan mahkumlar kimi zaman da hüzünlendiler.

MAHKUMLAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Koca Seyyid’in, Kınalı Hasan’ın, 57. Alay’ın ve binlerce isimsiz kahramanın vatan uğruna verdiği onurlu mücadelenin anlatıldığı Kenan Olpan tarafından sahnelenen Çanakkale Destanı adlı oyunda mahkumlardan bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Oyun bittiğinde Mamak Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncuları, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Ankara Açık Ceza İnfaz Kurum Öğretmeni Recai Yıldız, gösterimden önce yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı’nda yaşanılan günlerin unutulmaması gerektiğini belirterek, "Bu uğurda yaşamlarını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun" dedi.

Tiyatro gösteriminin ardından, cezaevi bünyesinde oluşturulan bilgisayar işletmeciliği ve İngilizce kursunda başarılı olan mahkumlara sertifika verildi.

Etimesgut destanı unutmadı

ETİMESGUT’taki programda, kaymakamlık önündeki Atatürk büstüne Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz, Etimesgut Kaymakamı Recep Erkılıç, Etimesgut Garnizon Komutanı Albay Nevzat Akdoğan, siyasi parti temsilcilikleri ve diğer resmi kurumlar tarafından çelenk konuldu.

Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz, Çanakkale Savaşı’nın anlamını önemini herkesin çok iyi kavraması gerektiğini belirterek, "Bir metrekare alana 6 bin merminin düştüğü kahramanlıklarla dolu Çanakkale Zaferi, bütün yokluklara rağmen birlik ve beraberlik içinde kazanıldı. O günkü zorluklar altında kazanılan bu zaferin anlamını iyi idrak edersek Çanakkale ruhuyla ülkemiz için çalışırsak daha da büyüyüp gelişiriz" diye konuştu.

Kahraman şehitleri bir kez daha rahmetle andıklarını ve o ruhun genç nesillere aktarılması için çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Daha önceki yıllarda gönderdiğimiz gibi bu yılda 200 öğrencimizi Çanakkale’ye yolcu edeceğiz. Öğrencilerimiz tarihi kahramanlıkların yaşandığı yerleri bizzat görme şansı yakalayacaklar" dedi.

BİRİNCİLERE ÖDÜLLER VERİLDİ

Konuşmaların
ardından, Yenimahalle Belediyesi Minik Yürekler Mehter Takımı bir gösteri sundu. Çanakkale Zaferi’nin temsil edildiği tiyatro sahnelenirken, Ankara genelinde yarışmaya katılan 117 bin öğrenci arasından finale kalan 12 öğrenci de büyük final Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirini okuma yarışmasında büyük finalde yarıştı. Yarışmada ilkokullar arasında Onur Dinç, liselerarasında Taha Abdullah Can birinciliği kazandı. Ayrıca Şehitlerimize Torunlarından Mektup ile Resim ve Afiş yarışmalarında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Yeniden doğuş destanı

ÇANAKKALE
Zaferi’nin 93. yıl dönümü ve Şehitler Haftası dolayısıyla Başkent’te Keçiören Belediyesi ve Şehit Aileleri Federasyonu işbirliğiyle etkinlik düzenlendi.

Keçiören Belediyesi Huzurevi Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kaymakam Mustafa Güler ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse de katıldı.

Turgut Altınok yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nın Türk Milleti’nin yeniden doğuş destanı olduğunu belirterek, "Bugün vatanımız varsa bunu şehit ve gazilerimize borçluyuz. 256 bin şehit verdiğimiz Çanakkale’de, tıbbiyeli öğrencilerimiz başta olmak üzere eğitim görmüş pek çok gencimiz şehit olmuştur" dedi.

Konuşmanın ardından Samyeli Müzik Topluluğu, Çanakkale Oratoryosu ile kahramanlık türkülerini seslendirdi. Keçiören Belediyesi Şehir Tiyatrosu da Çanakkale Zaferi’nin anlatıldığı bir oyun sahneledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!