Çanak yağmasına niyetlendim

Hürriyet Haber
08.02.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası’nın yeni binasının yanında açılan Yemek Odası’ndaydım. Kocaman tabaklar içinde gelen çorbaları görünce, içimden atalarımız gibi çanak yağması yapmak geldi.Tabaklarda da aklım kaldı doğrusu... Göktürklerden Selçuklulara, Osmanlılara dek bir zaferin, özel bir günün, bir bayramın ardından padişahın halka ya da askerlerine görkemli ziyafetler vermesi adettenmiş. İhmal edenin vay haline... Bu davetlerde özellikle çorba çanakları konuklar tarafından yağmalanırmış. Üstelik bu kap kacak altın ya da gümüş olurmuş. Hoşnutsuzluklarını her fırsatta saraya simgesel mesajlarla ileten yeniçeriler, bu çanak yağmasında çorba kapmazsa, padişahın uykuları kaçarmış. Nereden nereye...İnce noktalarKavanozdaki hardalın kurumaması için hardalın üzerine limon dilimi koyun. Ancak her kullanımda bu limon dilimini değiştirmeniz gerekir.Edirnekapı kebabı8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi250 gr kuş başı tavuk eti2 su bardağı bezelye (konserve ya da dondurulmuş) 2 adet orta boy havuç2 adet orta boy kuru soğan2 tatlı kaşığı domates salçası4 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberPüre için6 adet patates3 yemek kaşığı zeytinyağı2 çay kaşığı tuzPüreyi yapmak için; patatesleri soyup yıkadıktan sonra kuş başı formunda iri iri doğrayarak tencereye aktarın. Üzerini kapatacak kadar su ekleyip 1 tatlı kaşığı tuz serpiştirin. Patatesler yumuşayana kadar pişirdikten sonra ocaktan alıp süzün. Patates sıcakken üzerine zeytinyağını ekleyip çatalın ucuyla iyice ezerek püre haline getirin. Öte yandan, ince ince doğradığınız soğanları ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Kuş başı tavuk etlerini ekledikten sonra, tuz ve karabiberi serpiştirip 2-3 dakika daha kavurun.. Domates salçasını ilave edip birkaç kez karıştırdıktan sonra tavla zarı formunda doğradığınız havuçları ilave edin. 2 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 20 dakika daha pişirin. Bezelyeyi de kattıktan 10 dakika sonra ocaktan alın. Pişen yemeği fırına dayanıklı bir kaba aktarıp üzerini krema sıkacağına doldurduğunuz patates püresiyle pasta süsler gibi kaplayın. 175 dereceye ayarlı fırında 10 Ğ 15 dakika, patateslerin üzeri kızarıncaya kadar pişirip servise sunun.Tel şehriyeli pirinç pilavı6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi3 yemek kaşığı dolusu tel şehriye2 su bardağı pirinç 1 yemek kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin)3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu olabilir)1 çay kaşığı tuz, karabiberPirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Öte yandan, tereyağını orta boy pilav tenceresinde eritip tel şehriyeyi ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, şehriyelerin rengi hafif kahverengiye dönüşünceye kadar kavurun. Üzerine, pirinci ilave edip yine tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, 4-5 dakika kavurun. Böylece pirinçler nişastasını akıtarak şeffaflaşıp birbirinden ayrılacaktır. Artık pilavın suyunu katıp, tuz ve karabiberini de ekleyebilirsiniz. Orta ısılı ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez ocağı kısıp 5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin. Servise sunmadan önce hafifçe karıştırıp sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün