"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Çanak yağmasına niyetlendim

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası’nın yeni binasının yanında açılan Yemek Odası’ndaydım. Kocaman tabaklar içinde gelen çorbaları görünce, içimden atalarımız gibi çanak yağması yapmak geldi.

Tabaklarda da aklım kaldı doğrusu... Göktürklerden Selçuklulara, Osmanlılara dek bir zaferin, özel bir günün, bir bayramın ardından padişahın halka ya da askerlerine görkemli ziyafetler vermesi adettenmiş. İhmal edenin vay haline... Bu davetlerde özellikle çorba çanakları konuklar tarafından yağmalanırmış. Üstelik bu kap kacak altın ya da gümüş olurmuş. Hoşnutsuzluklarını her fırsatta saraya simgesel mesajlarla ileten yeniçeriler, bu çanak yağmasında çorba kapmazsa, padişahın uykuları kaçarmış. Nereden nereye...

İnce noktalar

Kavanozdaki hardalın kurumaması için hardalın üzerine limon dilimi koyun. Ancak her kullanımda bu limon dilimini değiştirmeniz gerekir.


Edirnekapı kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

250 gr kuş başı tavuk eti

2 su bardağı bezelye (konserve ya da dondurulmuş)

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

2 tatlı kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Püre için

6 adet patates

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

Püreyi yapmak için; patatesleri soyup yıkadıktan sonra kuş başı formunda iri iri doğrayarak tencereye aktarın. Üzerini kapatacak kadar su ekleyip 1 tatlı kaşığı tuz serpiştirin. Patatesler yumuşayana kadar pişirdikten sonra ocaktan alıp süzün. Patates sıcakken üzerine zeytinyağını ekleyip çatalın ucuyla iyice ezerek püre haline getirin. Öte yandan, ince ince doğradığınız soğanları ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Kuş başı tavuk etlerini ekledikten sonra, tuz ve karabiberi serpiştirip 2-3 dakika daha kavurun.. Domates salçasını ilave edip birkaç kez karıştırdıktan sonra tavla zarı formunda doğradığınız havuçları ilave edin. 2 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 20 dakika daha pişirin. Bezelyeyi de kattıktan 10 dakika sonra ocaktan alın. Pişen yemeği fırına dayanıklı bir kaba aktarıp üzerini krema sıkacağına doldurduğunuz patates püresiyle pasta süsler gibi kaplayın. 175 dereceye ayarlı fırında 10 Ğ 15 dakika, patateslerin üzeri kızarıncaya kadar pişirip servise sunun.

Tel şehriyeli pirinç pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

3 yemek kaşığı dolusu tel şehriye

2 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin)

3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu olabilir)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Öte yandan, tereyağını orta boy pilav tenceresinde eritip tel şehriyeyi ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, şehriyelerin rengi hafif kahverengiye dönüşünceye kadar kavurun. Üzerine, pirinci ilave edip yine tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, 4-5 dakika kavurun. Böylece pirinçler nişastasını akıtarak şeffaflaşıp birbirinden ayrılacaktır. Artık pilavın suyunu katıp, tuz ve karabiberini de ekleyebilirsiniz. Orta ısılı ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez ocağı kısıp 5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin. Servise sunmadan önce hafifçe karıştırıp sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI