Can Yücel’in anıt mezarını yeniden yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Can Yücel’in anıt mezarını yeniden yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 00:56

Can Yücel’in Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan ve 2011 yılının ağustos ayında saldırıya uğrayarak parçalanan anıt mezarı, heykeltıraşı Mehmet Aksoy tarafından yeniden yapılıyor.

Haberin Devamı

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel'in Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan ve 2011 yılının Ağustos ayında bazı kişi ya da kişilerce parçalanan anıt mezarının yeniden yapımına başlandı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy, 14 yıl sonra bir kez daha Can Yücel'in mezar taşını yapmak üzere harekete geçti. Datça'daki Elbruz Denge Atölyesi'nde heykeltıraş İclal Marmarisli ve ressam Ebru Demirkıran ile birlikte çalışan Aksoy, bir önceki mezar taşının benzerini yapmak için çalışmaya başladı. İki mermer bloktan oluşan mezar taşı, daha önce olduğu gibi yeni doğacak bir bebeğin hayatla olan bağlantısını anlatıyor. Sutaşı adı verilen ilk blok, 110 santimetre uzunluğunda, 40 santimetre eninde ve 40 santimetre kalınlığındaki bir mermer blok ve üzerinde yer alan su kanalından oluşuyor. Sutaşının üzerinde duracak kübik bir mermer olan Can taşı ise 158 santimetre boyunda, 40 santimetre kalınlığında ve 40 santimetre eninde bir mermer bloktan meydana geliyor.

‘KIRILIRSA BİR DAHA YAPARIM’

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. En geç bir hafta on gün içerisinde mezar taşının yerine konulabilecek duruma geleceğini belirten Aksoy, "Mezarlıklar bizim için mukaddestir ve ölümle hayatın barıştığı bir yerdir. Mezarlıkta bir mezar taşı paramparça edildi. Biz böyle bir anlayışa karşı yeniden bir heykel yapıyoruz. Bu heykel bir daha kırılsa, bir daha yapma arzusundayız. İnsanlar fikirlerini özgürce söyleyebilmelidir. Bu heykel de bir fikirdir. Hayatla insanın bağlantısını anlatıyor. Şarap içenler, gelip şarap döküyormuş mezara. Onu engelleyin, gelip mezarı niye tahrip ediyorsunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNCE KARŞI ÇIKTI SONRA KABUL ETTİ

? Şaİr Can Yücel’in Datça Belediye Mezarlığı’ndaki anıt mezarı 19 Ağustos 2011’de saldırıya uğrayıp, tahrip edildi. Olayın ardından 22 yaşındaki Ş.K. ile 72 yaşındaki amcası T.K. gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyen amca ve yeğen hakkında Datça Asliye Ceza Mahkemesi’nde, “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermek” suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Tutuksuz yargılanan amca ve yeğen beraat etti. Kararın ardından Güler Yücel, önce eşinin mezarının onarılmasına karşı çıktı, sonra kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!