Can ve Ceren’in hikáyesi her salı bilgisayarınızda

Güncelleme Tarihi:

Can ve Ceren’in hikáyesi her salı bilgisayarınızda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 00:00

Teknolojinin hızına dizi sektörü bile dayanamadı, diziler de kendini sanal aleme bıraktı. Onlara webisode deniyor. Yani internetten yayınlanan ve başka yerde izleyemeyeceğiniz diziler. TV dizilerine kıyasla şöyle güzel bir yanları var: Bilgisayar ve internet olan her yerden istediğiniz zaman ulaşabiliyor, istediğiniz bölümünü izleyebiliyorsunuz.

Üstelik sadece dizinin kendisi değil, diziyle ilgili bilmek öğrenmek istediğiniz her şey sanal ortamda sunuluyor. İnternet dizilerinin profesyonel anlamdaki ilk örneği geçtiğimiz hafta Proje 13 ile hayata geçti. 13 bölüm olarak planlanan dizinin foxlife.com.tr sitesinde her salı yeni bölümleri yayınlanıyor. Dizi, Can ve Ceren adlı iki gencin başından geçenleri anlatıyor.

Can ve Ceren, ikisi de bekar, Cihangir’de yaşıyorlar. Can kreatif yönetmen. Teknoloji ve spor meraklısı, kick box, kite surf, yamaç paraşütü yapıyor. Akşamları Supper Club, Lebi Derya ve Karga’ya takılıyor. Ceren ise dans hocası, favori mekanları White Mill, Smyrna ve Aşk Cafe. Yüzme ve pilates yaparak stres atıyor. Birbirlerini tanımıyorlar. Bir gün, tesadüfen aynı yarışmaya katılıyorlar. Bu, 24 saat izlenecekleri, cep telefonlarına gelen şifrelerin peşine düşerek şehirde onlara tarif edilen binaları, nesneleri bulmaya çalıştıkları bir yarışma. Elemeler sırasında iki genç tanışıyor ama aralarında bir atışma geçiyor. Sonra ikisi de elemeleri kazanıp yarışmaya katılmaya hak kazanıyorlar. Aralarında ciddi bir rekabet doğuyor. Bir yandan da birbirlerine ilgi duymaya başlıyorlar...

Bütün bunlar profesyonel ilk webisode kahramanlarımızın, canlandırdığı senaryonun bir parçası. Yani, sadece internet üzerinden yayınlanan Proje 13 isimli dizide gelişen olaylar. Projenin sponsoru Ford’un pazarlama ekibinden Gonca Sofuoğlu, zamandan ve televizyon yayın akışlarından bağımsız olarak, insanların istedikleri zaman izleyebilecekleri, paylaşabilecekleri, yorum yapabilecekleri bir dizi için yola çıktıklarını söylüyor. Önümüzdeki salı dizinin üçüncü bölümü yayına çıkacak.

Webisode’ların televizyon dizisinden prodüksiyon anlamındaki en büyük farkı daha kısa süreli hazırlanmaları. Bu yüzden Proje 13’te de her bölüm yaklaşık 7-8 dakika sürüyor. Olaylar alışkın olduğumuz dizilerden daha hızlı akıyor, uzun ve ağır ilerleyen sahnelere yer verilmiyor. Her bölümü soru işaretleriyle bitecek, bir sonraki bölümü heyecanla beklenecek içerikte olmalarına özen gösteriliyor. Her şey küçücük bilgisayar ekranının başında saatler geçiremeyecek izleyiciye çok daha kısa sürede ve çok daha hızlı aktarılmaya çalışılıyor.

SEYİRCİLER SENARYO YAZIYOR

Webisode’ların en büyük özelliklerinden biri de dizinin interaktif olabilmesi: Siz de senaryonun bir parçası haline gelebiliyorsunuz. Örneğin Proje 13’te Can ve Ceren karakterleri için forumlar var. Bu forumlarda gelecek bölümler ve gelişmeler hakkında yorumlar yapılıyor. Mail adresinizi sisteme girdiğinizde de sürekli bilgilendiriliyorsunuz. Her hafta ödül kazandıran yarışmalar ve anketler düzenleniyor. Çekim ve kamera arkası görüntüleri, fotoğraflar da sitede dizi meraklıklarını bekliyor.

İnternet dizileri ne kadar kısa sürse de, prodüksiyon ekipleri neredeyse televizyon dizileri kadar yoğun çalışıyor. Proje 13’ün arkasında 50 kişilik bir ekip var. Ama 7-8 dakikalık bir kayıt yapabildiyseniz ondan sonrası televizyona göre çok daha kolay çünkü internet üzerinden yayınlamanın büyük bir zorluğu yok. Diziyi yayınlayabileceğiniz bir internet sitesi ve gelebilecek yoğun trafiği kaldıracak iyi bir altyapı yeterli.

BİRÇOK TELEVİZYON DİZİSİ İNTERNETTE DE YAYINLANIYOR

İnternet dizilerinde iş reyting ölçmeye gelince televizyon dizilerinden çok daha kesin sonuçlar alınıyor. Site ne kadar ziyaret edilmiş, hangi bölüm kaç kere, ne sıklıkta izlenmiş, ne kadar yorum yapılmış, detaylı ölçülebiliyor. Itunes’ta en çok indirilen dizi Gossip Girl (Dedikoducu Kız) iyi bir örnek. Aslında bir televizyon dizisi, hatta bizde de gösteriliyor. Ama aynı zamanda internet üzerinden de yayınlanıyor. Bazı bölümleri var ki internet reytingi, televizyon reytingini solluyor. Buffy The Vampire Slayer’ın yapımcısı, Joss Whedon son numarası Dr. Horrible adlı dizi de sadece internet üzerinden yayınlanıyor. İlk bölümü ücretsiz. Ama sonraki her bölümü 3.99 $ ödemek lazım. In the Motherhood, Ford Bite, Dove Calming Nights tutulan webisode’lara diğer örnekler. Proje 13 Türkiye’deki ilk profesyonel örnek ama daha önce de amatör webisode’lar denendi. Mesela geçen yıl bir grup genç, meşhur Lost dizisinden esinlenerek "Höst" adlı bir dizi çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!