Çamlıca Camii, Süleymaniye ile aynı ligde

Güncelleme Tarihi:

Çamlıca Camii, Süleymaniye ile aynı ligde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 10:34

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin “tarihi ve kültürel öneme sahip camileri” arasına, Sultanahmet ve Süleymaniye gibi klasik eserlerin yanı sıra, inşaatı süren Büyük Çamlıca Camii’ni de aldı.

Haberin Devamı

Aralarında inşaatı halen devam eden ve önümüzdeki Ramazan ayında bitmesi planlanan Büyük Çamlıca Cami’nin de bulunduğu, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, idari açıdan İstanbul İl Müftülüğü’ne bağlı toplam 34 caminin güvenliği, temizliği ve cami tuvaletlerinin ücretsiz olarak işletilmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden oy birliğiyle geçen ve İBB ile İstanbul İl Müftülüğü tarafından imzalanacak ortak hizmet protokolü, “Tarihi ve kültürel öneme sahip camilerin güvenliği, temizliği ve basit bakım onarım hizmetlerinin yürütülmesini” içeriyor.

Bir yıllık imzalanacak ve her yıl yenilenecek protokole göre, İBB’nin yükümlülükleri şöyle belirlendi: “Kapalı alan ve dış davar sınırları içinde kalan alanların temizliklerinin yapılarak, güvenliğinin teminin sağlamak. Söz konusu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli malzeme ve araç gereci temin etek. Her türlü duyuru, tanıtım ve bilgilendirme iş ve işlemleri yapmak. Gerekli görülmesi halinde, camilerin basit bakım onarımını yapmak.”

İŞTE O CAMİLER

Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Beyazıt Camii, Yeni Camii, Rüstempaşa Camii, Fatih Camii, Piyalepaşa Camii, Nuruosmaniye Camii, Eyüpsultan Camii, Laleli Camii, Aksaray Valide Sultan Camii, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, Yavuzselim Camii, Nusretiye Camii, Kılıç Ali Paşa Camii, Dolmabahçe Camii, Ortaköy Camii, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar Valide-i Atik Camii, Sümbül Efendi Camii, Fatih Hırka-i Şerif Camii, Deftardar İbrahim Paşa Camii, Hadım İbrahim Paşa Camii, Sinan Paşa Camii, Hekimoğlu Ali Paşa Camii, Mimar Sinan Camii, Sokullu Şehit Mehmet Paşa Camii, Fatih Küçük Ayasofya Camii, Kadıköy Osmanağa Camii, Üsküdar Büyük Selimiye Camii, Beşiktaş Ertuğrul Teke Camii.

Haberin Devamı

CHP: KİLİSE VE CEM EVLERİNDE DE UYGULANMALI
Oylama öncesi söz alan İBB Meclisi Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, protokolü desteklediklerini belirtip, “Eğer İstanbul’un tarihi ve kültür önemine sahip camilerin bakım onarım temizliğini İBB olarak yapıyorsak, Kilise ve cem evleri gibi kültürel ve tarihi başka ibadethaneler var” diyerek, benzer protokollerin onların ait olduğu vakıf ve kurumlarla da yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

ÇAMLICA CAMİİ İTİRAZI: “TARİHİ EHEMMİYETİ NEDİR?
Tonguç Çoban, İstanbul’daki tarihi camiler arasında henüz tamamlanmamış Büyük ÇAMLICA CAMİİ’nin de listeye eklenmesini aykırı bulup yadırgadıklarını ifade edip, listeden çıkarılıp ileride tekrar müdahil olmasını istedi. Çoban, “Daha açılmamış bir caminin tarihi özelliği, kültür ehemmiyeti nedir?” diye sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!