Çamaşır deterjanı pazarı 338 milyon Euro’ya çıktı, ’çift etki’yle köpürdü

338 milyon Euro’luk çamaşır deterjanı pazarı "temizlik" yarışına, "yumuşatma" ve "hijyen" gibi formüller de eklendi.

Üreticiler çamaşırda yumuşaklık için yumuşatıcı, yağları sökmek için bulaşık deterjanı takviyeli ürünleri piyasaya sürüyor. Hijyen için çamaşır suyu, yumuşaklık için yumuşatıcı, yağların sökülmesi için de leke çıkartıcı ürünlere gerek kalmıyor.

338 milyon Euro’luk büyüklüğe ulaşan çamaşır deterjanı pazarında rekabet, çift etkili ürünlere kaydı. Yılda 480 bin ton üretimin gerçekleştiği pazarda firmalar şimdi ürettikleri çamaşır deterjanlarını farklı ürünlerin formülleriyle takviye ederek, ön plana çıkmaya çalışıyor. Deterjanlar artık, sadece çamaşırı temizlemekle kalmıyor, çamaşır sularında olduğu gibi hijyen de sağlıyor. Ayrıca, yıkanan çamaşırlarda ekstra yumuşaklık için yumuşatıcı, yağların sökülmesi için de bulaşık deterjanı takviyeli ürünlerle pazar paylarını artırma yoluna gidiyor. Böylece, hijyen için çamaşır suyu, yumuşaklık için yumuşatıcı, yağların sökülmesi için de leke çıkartıcı ürünlerin kullanılmasına gerek kalmıyor.

YENİ ÇIKAN ÜRÜNLER: Yeni nesil deterjanlarda Unilever, Omo’nun yeni piyasaya sürdüğü çift etkili formül içeren iki farklı çeşidiyle dikkat çekiyor. Bunlardan birini Domestos takviyeli Omo hijyen, diğerini de yumuşatıcı takviyeli Omo Yumoş oluşturuyor. Procter & Gamble ise çift etkili ürünlerde üç markasını da farklı farklı kullanıyor. P&G’de, çamaşırda çift etkiyi, düşük ısıda hijyen sağlayan Alo Hijyenik Beyazlar, yumuşatıcı takviyeli Ariel Exstra Soft ve çamaşırda yağların çıkmasını kolaylaştıran Ace Bulaşık Deterjanı Etkili ile sağlıyor.

SIRA BİNGO’DA: Arkadaşımız Meltem Kara’nın yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl yüzde 12’lik bir büyümenin yaşandığı çamaşır deterjanı pazarı, toplam 675 milyon Euro’luk ev bakım ürünleri pazarından yüzde 50 pay alıyor. Yılın ilk yarısında yüzde 23’lük büyümenin yakalandığı pazarda, Unilever ve Procter & Gamble’nin öncülük ettiği çift fonksiyonlu ürünler arasında yaşanan rekabete, şimdi de Hayat Kimya, Bingo’yla katılmaya hazırlanıyor.

İKİ GRUBA AYRILIYOR: Yılda 338 milyon Euro’luk deterjan satışının gerçekleştiği Türkiye’de pazar, elde yıkama ve otomatik olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Sektörün yüzde 5’ini elde yıkanan çamaşırlar için üretilen deterjan oluşturuyor. Bu grubun 18 milyon euroluk payı bulunurken, sektörün yüzde 95’ini otomatik çamaşır makinelerinde kullanılan deterjanlar elinde bulunduruyor. 320 milyon Euro’luk matik deterjan satışı gerçekleşiyor. Matik deterjan pazarı yüzde 24’lük büyüme gösterirken, elde yıkanan çamaşırlar için üretilen deterjanların payı da yüzde 5 oranında düştü. Bunda da çamaşır makinesi kullananların sayısının sürekli artması etkili oluyor. Türkiye’de elde yıkamadan matik deterjanlara hızla kayış yaşanırken, Avrupa’da elde yıkama alışkanlığı devam ediyor.

Elde yıkamanın payı 18 milyon Euro’da kalıyor

Yılda 480 bin ton çamaşır deterjanı satılıyor.

Pazardan, otomatik çamaşır makine deterjanları yüzde 95 pay alıyor.

Elde yıkanan çamaşırlar için üretilen deterjan tüketimi ise hızla düşüyor.

338 milyon Euro’luk pazarda, bu grubun payı 18 milyon Euro’yu geçmiyor.

Kimin pazar payı ne kadar hangi şirket neyi üretiyor

Deterjan pazarında, markalara göre Omo, yüzde 25 payla lider konumda bulunuyor.

Omo’yu, yüzde 23’le Ariel, yüzde 14’le de Alo izliyor.

Bu üç markanın ardından, yüzde 10 payla Bingo geliyor.

Pazarda Procter & Gamble, Ariel, Ace ve Alo’yla, Unilever, Omo ve Rinso’yla, Henkel, Persil ve Tursil’le, Hayat Kimya da Bingo, Test ve Has markalarıyla rekabet ediyor.

Reckitt Benckiser’in ise Woolite marka sıvı çamaşır deterjanı bulunuyor.

Tüketici farklı özellik istiyor

PAZARDAKİ firmaların fonksiyonel ve duygusal getirisi olan ürünlerle yer alarak, hayatı kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Hayat Kimya Ev Bakım Ürünleri Kategori Müdürü Gülhan Eğilmez, "Rekabette Avrupa pazarında olduğu gibi Türkiye’de de yenilikler devam edecek. Tüketici artık, ana görevi temizlik olan deterjanı, ekstra özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tercih edecektir" dedi.

Hijyen ön plana çıkıyor

TÜRKİYE’de kadınların farklı temizlik alışkanlıkları olduğunu söyleyen Unilever Türkiye Deterjan Kategorisi Ürün Müdürü Çiğdem Yıldız, "Türk kadını hijyene büyük önem veriyor ve hijyenin sadece çamaşır suyu ile sağlanacağını düşünüyor. Bu nedenle de çamaşırları 90 derece varan ısılarda yıkama yoluna gidiyor. Bu bebeklerin çamaşırlarını bile ayrı yıkamayı tercih ediyor. Firmalar da bu alışkanlıklara göre yeni ürünler geliştirme yolunu seçiyor" dedi.

Öncelik lekesiz temizlik ve beyazlık

HER kadının kendi yaşam tarzına göre öncelikleri ve seçimleri olduğunu söyleyen Procter&Gamble Ev ve Kumaş Bakım Kategori Pazarlama Direktoru Levent Kömür, "Türk kadını için öncelik lekesiz temizlik ve beyazlık özellikleri oluyor. Koku, fiyat, yumuşaklık gibi faktörler de marka seçiminde lekesiz temizliği ve beyazlığı takip eden etkenler arasında bulunuyor. Beyazlar için ayrı, renkliler için ayrı deterjan kullanma alışkanlığı da çok belirgin. Kadınlarımız, sosyal sorumluluk bilinci yüksek ve gelişime yönelik faaliyetleri olan markalarıda daha çok tercih ediyorlar" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları