Çalışan annelere müjde

Güncelleme Tarihi:

Çalışan annelere müjde
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emzirme sorununa anında ve kalıcı bir çözüm getiren süt pompalama yöntemi, çalışan annelerin kurtarıcısı oldu... Bu yöntemle işe erken başlamak sorun olmuyor ve bebeği emzirmekten erken vazgeçmek gerekmiyor. Ücretsiz izin almak için mücadele etmek veya süt izni için amirlerle tartışmak da tarihe karışıyor. Hatta tam tersine, sistemi düzenli ayarlarsanız bebeğinizi kaç ay anne sütü ile besleyeceğinize siz karar verebilirsiniz.

Annelik bir kadının yaşamak istediği önemli dönüm noktalarından biri... Bebeğin sıcaklığını ve heyecanını yaşamak, bir insan yetiştirmenin sorumluluğunu almak ve bütün bunları çalışma hayatına çok sekte uğratmadan başarmak hem güzel bir rüya, hem de korkulu bir kabus. Çoğu zaman içinden çıkılmaz boyutlara varan sorunları, işinizi de aksatmadan götürmeniz artık hayal değil. Ameda’nın süt toplama makineleri ile yaşamınız biraz daha kolaylaşıyor. Bu çalışan annelerden biri de Mehtap Öğünç... Öğretmenlik yapan Öğünç, hem işinden uzun süre ayrı kalmadan, hem de bebeğini kendi sütüyle besleyerek bu mucizeyi gerçekleştirmiş: ‘‘Doğum yaptıktan sonra elime Ameda'nın broşürü geçti. Bebeğimi anne sütü ile beslemek istiyordum. Yedi ay emzirmem çalışarak mümkün değildi. Giderek sütümün azalacağını düşünerek üzülüyordum. Göğüs ucu problemim de vardı. Ameda'nın kiralanabildiğini öğrendikten sonra hedefime ulaşmam da zor olmadı. Kızım Öykü benim ve babasının kontrolünde inanılmaz bir gelişme gösterdi’’ diyor.

UYKUSUZLUK GERİDE KALDI

Doğumdan sonra süt toplama makinesini düzenli olarak kullanan Mehtap Öğünç, giderek bebeğin ne kadar süt tükettiğini de görmeye başlamış.

‘‘En önemli sorun bebeğin doyduğunu anlamamaktır. Ama bizim böyle bir sorunumuz olmadı. Hep ne kadar süt emdiğini gördük. Önceleri sütüm normaldi. Bu sağma makinesiyle giderek artan bir tempoda çoğaldı. Öykü, bir litre anne sütü içiyordu. Doktor bile buna inanamadı. Ben gece uykusuzluk çekmiyordum. Sağıp yatıyordum, buzdolabında saklıyorduk. Gerektiğinde eşim de bebeği besliyordu. İş yerinde bile makineyle sağım yapıp eve gönderebiliyordum. Hatta arabada bile bunu başardık’’ diyor.

SİGARA TİRYAKİLERİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Her ne kadar sağlık için zararlı olduğu paketlerde bile yazıyor olsa, sigara tüketiminden vazgeçmek bazen anneleri bile zorluyor. Nikotinin süte karışması söz konusu olduğu için emzirme döneminde buna azami ölçüde dikkat etmek gerekiyor. Ama sigara tiryakisi olan Mehtap Öğünç için sigara da sorun olmamış: ‘‘Sigaradan belli bir dönem gerçekten vazgeçtim. Bebek için sağlıklı olan neyse onu yapacaktım. Ancak doğumdan sonra artık sigara içememek beni rahatsız etmeye başlamıştı. Süt sağma makinesi bu işe de çözüm getirdi. Sigara içtiğim dönemdeki sütü sağıp döküyordum. Beş saat sonra tekrar süt sağıp nikotinden arınmış olan sütü bebeğe verebiliyordum.’’

BEBEK İNANILMAZ GELİŞTİ

Bu yöntemin bebeğin sağlına olan katkısını göz ardı etmemek gerektiğini belirten baba Şükrü Ögünç, yedinci ayda yapılan Denver testi sonuçlarını doktorun çok olumlu bulduğunu söylüyor: ‘‘Bu teste göre Öykü, yedinci ayında dil gelişimini 16 aylık bir bebeğe göre tamamlamıştı. Motor gelişimi on aylık, boy ve kilosu ise 12 aylık bir bebeğe eşitti. Öykü altıncı ayında kimse inanmayacak, ama bazı kelimeleri ifade edebiliyordu’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!