Çalınan kimlik bilgileri için flaş gelişme

Güncelleme Tarihi:

Çalınan kimlik bilgileri için flaş gelişme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 14:57

Çalınan kimlik bilgileri için flaş açıklama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bilgilerin 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde oy kullananlara ait olduğunun belirlenmesi üzerine, YSK ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden bilgi istedi

Başsavcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, soruşturmada, bilgilerin, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde oy kullanma hakkı olan seçmenlere ait olduğu belirlendi. Soruşturma savcısı bunun üzerine YSK'ya, o seçimlerde, seçmen bilgilerinin hangi siyasi partilerle paylaşıldığının bildirilmesi için yazı gönderdi.

Savcı, vatandaşların kimlik bilgilerini depolayan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden de nüfus kütüklerinin bulunduğu veri tabanına kimlerin erişim yetkisi olduğunun bildirilmesini istedi.

Öte yandan, teknik incelemeler sonucunda, kimlik bilgilerinin yayınlandığı IP adresinin Romanya'da olduğu tespit edildi. Başsavcılık, şüphelilere ulaşılması için Romanya makamlarından bilgi alınması konusunda hazırladığı adli yardım evrakını Adalet Bakanlığına gönderdi.
Milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlandığına ilişkin haberleri ihbar kabul eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" başlıklı 136. ve "Bilişim sistemine girme" başlıklı 243. maddeleri kapsamında soruşturma başlatmıştı.

TCK'nın ilgili maddesinde "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" hükmü yer alıyor. Söz konusu maddede, suçun kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak ya da belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde cezanın yarı oranında artırılacağı" belirtiliyor.

TCK'nın 243. maddesinde ise, "Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" düzenlemesi bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!