Çaldıklarını bir daha çalamıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Çaldıklarını bir daha çalamıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

Bir çağdaş sanatçı, bir psikiyatr bir de çevirmen ‘Meksika’ya Sevgilerle’ isimli bir grup kurdu. Ama Meksika’yla uzaktan yakından alakaları yok, hatta hiç görmemişler bile. Sıra dışı grubun tek şaşırtıcı yönü bu değil: Nota da bilmiyorlar. Bu yüzden bir çaldıklarını bir daha hatırlayıp aynısını çalamıyorlar

Müzikleri ilginç. Seattle grunge sound’u gitarlar, punkvari vokallere sahipler ama sitar, keman ve piyano da kullanıyorlar. ‘Meksika’ya Sevgilerle’ ve ‘To Mexico With Love’ başlıklı iki albüm yayınladılar. To Mexico With Love, Amerika ve Türkiye’de, Meksika’ya Sevgilerle’yse sadece Türkiye’de yayınlandı. Dört kişiden oluşuyorlar. Kapitan Savor takma adlı Cevdet Tosyalı (45) psikiyatr, Mavi Sakal’ın ve Mavi Sakal’dan ayrılan Kaan Altan’ın kurduğu Karapaks’ın da eski solisti. Kapitan Futuro’ysa davulları çalan Serkan Özkaya (38). Stokholm, Berlin, Utrecht, New York ve İstanbul’da pek çok sergi açmış çağdaş bir sanatçı. Albümde ismi Young Man Slow olarak yazılan Genç Osman Yavaş’sa (40) Mavi Sakal’ın Kan Kokusu albümündeki solist ve aslında çevirmen. Tosyalı ve Özkaya isimlerinin hikayesini anlatıyorr: “Alman anne-babadan Venezüela vatandaşı Şangay’da yaşayan arkadaşımız Christopher stüdyoda bizimle biraz çalıştı. Çeşitli takma isimler buldu. Kapitan Savor ve Futuro böyle çıktı. Fakat Savor’u Sabor olarak yazmalıymışız, bilemedik. Albüm ilk önce Amerika’da yayınlanacağı için Genç Osman’ın adını değiştirmek istedik. Bire bir çeviriyle Young Man Slow dedik ona da.”

HİÇBİRİMİZ MEKSİKA’YI GÖRMEDİK

Grubun adı ‘Meksika’ya Sevgilerle’ olmasına karşın üyelerin hiçbiri Meksika’yı görmemiş. Müziklerinde Latin esintileri de yok. Kapitan Savor; “Doğaçlama için stüdyoda geyik yaparken bir sürü fikir geldi gitti. Meksika’yı tekrarlamaya başladık ve konsept olarak kaldı. Orayı hiç görmemiş olabiliriz ama gitmek isteriz” diyor.
Cevdet Tosyalı’nın Levent’teki muayenehanesinin teras katındaki stüdyoda çalışmaya başladılar. Fakat doğaçlama sırasında şarkılar önceden yazılmış gibi dökülmeye başladı. “Grup fikrini ve herkesin kabul ettiği şarkı yazım tekniklerini sıkıcı buluyoruz. Grup dendiğinde gereksiz bir misyon yükleniyor. Bu misyondan hoşlanmıyoruz. Doğaçlama yaparken sözleri de o anda yazıyorduk zaten pek anlamlı değiller” diyor Tosyalı.
Grubun To Mexico With Love adlı albümü Velvemont Records’ca Amerika’da basıldı. Türkiye’deyse Babajim Records’dan çıkan albümün prodüktörü Reuben de Latour. Albümlerden birinde İngilizce diğerinde Türkçe şarkılar var. Tosyalı’ya göre “Kitapçığa ‘Lalala’ şarkısının sözlerini yazmak zor oldu. Çünkü tüm şarkı lalalala diye gidiyor. Şarkıları doğaçlamalarda kaydediyorduk fakat en zoru onları ikinci kez çalmaktı çünkü nota bilmiyoruz.”

HER KONSERDE FARKLI İCRA

Tosyalı’nın en sevdiği şeyse konser öncesi çalma şekillerini değiştirmek. “Abi burayı şöyle çalacağım’ ya da ‘Genç Osman sen bugün piyano çal’ derdi. Tam sahneye çıkarken değiştirilecek şey değil bunlar ama biz yine de öyle çalıyorduk” diyor Özkaya.
Grup albüm yayınlanmadan önce Alt, Peyote ve Babylon Lounge’da sahneye çıktı. Rock’n Coke’ta Sonar Stage’de 17 Temmuz’da çıkacak grubun nasıl prova yaptığını merak edenlere Serkan Özkaya’nın cevabıysa; “Ne provası?”
Aralarına en son katılan kişiyse Aslıhan Niksarlı (22). Bir davulcu ama grupta ne istenirse onu çalıyor. Önemli müzik okullarından Berklee College of Music’i bitirdi: “Müzik okumak, bir gruba girdiğinde önüne koyulan notayı paşa paşa çalmaktır. Benim bu grupta kalbim çalışıyor çünkü istediğim şeyi yapıyorum. Bir sonraki basamağı asla bilemiyorum. Yapmak istediğim de bu zaten” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!