Çakırağa Konağı bakım ve onarım için ziyarete kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

Çakırağa Konağı bakım ve onarım için ziyarete kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 19:10

Çakırağa Konağı bakım ve onarım için ziyarete kapatıldı

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş İlçesindeki, 256 yıllık tarihi geçmişe sahip Çakırağa Konağı, onarım, teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatıldı.
1761 yılında Birgili deri tüccarı Şerif Ali Ağa tarafından yaptırılan üç katlı Çakırağa Konağı, uzun yıllar harap bir durumda kaldıktan sonra 1990'lı yılların başında restore edilip müze haline dönüştürüldü. Ege bölgesindeki ilk yapılaşmadaki mimari üslubu korunmuş ender konaklardan biri olan Çakırağa Konağı'nı geçen yıl 42 bin 239 kişinin ziyaret etti. 10 kişilik gruplar halinde gezilmesine izin verilen mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Türk mimarisinde Osmanlı gündelik yaşamının anlaşılmasında önemli bir kaynak olan Çakırağa Konağı'nın her geçen gün yıpranması Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçirdi. Ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden olan, çiçeklerle bezeli bahçenin ucunda, yoldan görülmeyecek şekilde yüksek duvarları bulunan konak, restore edilmek için ziyarete kapatıldı. Ödemiş Kaymakamlığı, Çakırağa Konağı'nın ziyarete kapatıldığını yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, "Çakırağa Konağı, Onarım, Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi Projesi başlatılmıştır. Proje tamamlanıp restorasyon çalışmaları başlayıncaya kadar, konağın ziyarete kapatılması uygun görülmüştür" denildi.
DUVARLARINDAKİ İŞLEMELERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Üç katlı konağın alt katında, taşlık, mutfak, ahır, misafir bekleme odası bulunuyor. Kışlık olarak kullanılan kinci katı ise alt kata orana daha korunaklı. Bütün odaların geniş bir sofaya baktığı konak, şömineyle ısıtılıyordu. Odalardaki duvar ve tavan süslemeleri kalem işleri, ahşap oymacılık kayda değer. Misafir odalarında yıkanma bölümleri var. Merdiven kapağını kaldırarak, yazlık kat olan üçüncü kata çıkılıyor. Daha aydınlık ve kalem işleri bakımından daha zengin olan katta, iki de duvar resmi bulunuyor. Konağın odalarındaki Şerif Ali Ağa'nın biri İzmirli, diğeri İstanbullu iki eşinin memleket hasreti çekmemeleri için İzmir ve İstanbul'un birer resmi yaptırmış olması dikkat çekiyor. İçi olduğu kadar dışı da çiçek ve motiflerle bezeli konak pek çok turistin ilgi odağı konumundadır. Konağın 1977 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona başlanmış, 1983 yılında çevresi kamulaştırılarak özgün mimari dokunun korunması sağlanmıştır. Birinci dönem restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları 1993 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İzmir Anıtlar Genel Müdürlüğü, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından tamamlanmıştır, iç düzenleme ve teşhir çalışmaları İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesince yapılmıştır.
Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!