Cahil periler

Güncelleme Tarihi:

Cahil periler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2012 00:00

Kaş'ta tanışıp aşık oldular, şimdi aşklarına yelken takıp okyanusları aşmaya hazırlanıyorlar. Maral Ceranoğlu modern dansçı, dans hocası ve koreograf. Uğur Yavaş yamaç paraşütçüsü, dağcı ve antropolog.

Haberin Devamı

'Cahilcesareti' ise bu iki deneyimsiz denizcinin Antarktika ve Kuzey Kutbu'nu hedefleyen dünya turu projesinin adı. Kitaba bakarak yelken açıp Antarktika'da paramotorla uçmayı hayal eden çiftle Kaş'ta, efsane yelkenli 'Blue Belle'de görüştük

Kaş'ın meşhur barı Mavi'de tanıştık. Altı-yedi ay sonra çıkmaya başladık. Belli noktalarda birbirimizin zıddıyız ama birleştirici bir zıtlık bu. Konu başlığımız aynı. Bir hedef koyup "hadi yapalım" diyen biri ikimiz için de çok etkileyici. Bozburun'a gittik geçen yıl. Işıl Kasapoğlu bize "şöyle şöyle güzel bir tekne var, biri alsın istiyorum" dedi. Baktık, o kadar sevimli ki. El yapımı 'Blue Belle', bir kitabın da kahramanı. Derek-Hülya Leigh çifti bu tekneyle Atlas Okyanusu’nu iki kez geçmiş. Hülya Leigh bu gezileri 'Okyanusta Bir Türk Kızı' başlığıyla kitaplaştırmış. Ama 'Tekne Doktoru' unvanlı Derek Leigh'in zamansız ölümü teknenin satışını gündeme getirmiş.

Haberin Devamı

Tekneyi gördük, hoşumuza gitti ama maddi olarak ulaşılmaz yerde. Levent Baktır aracıymış. "Bir talep yazın, herkese satılık değil" dedi. "Tamam" dediler. Bu sefer panikledik: Parayı nasıl bulacağız? Birimiz İstanbul'daki evini sattı, diğerimiz kredi çekti; aldık Blue Belle'i.

İçinde yaşamayı düşünmedik önce. Fakat tekne o kadar donanımlı ki, içinde olmayınca ölüyor. Zaten kendimizi bir yere ait hisseden insanlar değiliz. Karadaki evi bırakıp bambaşka alışkanlıklara geçmek bizim için çok keyifli oldu. Evdeyken atıklar nereye gidiyor, elektrik, su, nasıl işliyor kafa yormazken teknede gündelik konularımız bunlar. Blue Belle bizim cumhuriyetimiz. Evimizde ve gezegenimizdeyiz. Evinle dolaşma hissi çok güzel. Yani dünyayı ev olarak görmek... Çünkü sadece gezmek değil amacımız, orada burada yaşamak istiyoruz.

HAVADA PENGUENLERİN BİZE BAKIP DEVRİLİŞİNİ ÇEKMEK İSTİYORUZ

Turistik rota istemiyoruz. Ne yani 'mavi tur' mu yapacağız? Daha ulaşılması zor yerleri görmemiz lazım, Patagonya, Antarktika gibi. Levent Baktır ile anlaştık, tekneyi suya indirdiğimizde Kaş'a kadar gelip bize yelken öğretecekti, çok şey öğretti de. Fırtınadaki taktikleri öğrenmemiz lazımdı. Pek çok kitap aldık bununla ilgili, Sadun Boro'dan başladık. Başına bir şey gelmeden öğrenemiyorsun. Özellikle kışın çıkıyoruz ki başımıza çok şey gelsin, çok korkalım. İki kere karaya oturduk.

Haberin Devamı

Alışkanlıklardaki değişimi ilk iki buçuk aylık gezide fark ettik. Kavga ettik mesela, o geminin kıç tarafına gitti, sırtını dönmüş. Ama küssen bile ne kadar uzaklaşabilirsin ki... Belki öyle bir süreç gelişecek ki bir daha karaya adım atmak istemeyeceğiz.

Sonbaharda Cebelitarık Boğazı'ndan çıkıp Atlas Okyanusu'nu geçerek Brezilya'nın güneyinden Antarktika'ya inmek, sonra Güney Amerika'nın batısından tekrar Kuzey Kutbu'na çıkmayı planlıyoruz. Gittiğimiz yerlerde paramotorla tandem uçacağız. Birimiz kameramanlık, birimiz pilotluk yapacak. Hani havada uçak gören penguenler kafalarını kaldırıp bakarken kayıp arkaya düşüyor ya, onları öyle çekmek istiyoruz.

Haberin Devamı

Seyir sırasında üç ayrı defter tutulacak. İlki olup biteni, ne yiyip içtiğimizi anlatacak. Ayrı ayrı günceler de tutacağız. Bu defterleri ve yaptığımız video çekimlerini de www.cahilcesareti.org sitesinden paylaşacağız.

 

KAŞ'IN UÇUŞ TARİHİ BİZİMLE BAŞLADI

Uğur Yavaş, 12 yıl önce Kaş'ta yamaç paraşütünü başlatanlardan. Sahibi olduğu uçuş okuluyla yılda 50 bin kişinin yamaç paraşütü yaptığını anlatıyor: "Türkiye tandem rekoru bende. Türkiye'nin her yerinde yamaç paraşütüyle uçtum. Kaş'a, haritadan bakarak geldik. Ölüdeniz'den başka uçuş yeri arıyorduk. Jandarma, Kaş'ın yamaç paraşütüne uygun olmadığı gerekçesiyle bize izin vermedi. Paraşütle Meis'e kaçarlar demiş bir komutan. Kaymakam değişti, yamaç paraşütünü başlatalım demiş. Eşyaları toplayıp Kaş'a yerleştim. Okulu açtık. Kaş'ın uçuş tarihi bizimle başladı.

Haberin Devamı

SEKİZ YIL MODERN DANS HOCALIĞI YAPTIM

Tandem ve dalış yapıyorum. Liseye kadar bale yaptım. Mimar Sinan Üniversitesi Modern Dans Bölümü'ne girdim, aynı bölümde yüksek lisans yaptım, sonra sekiz yıl da modern dans hocalığı. Yurtdışında dans okullarına gittim. Dört arkadaş Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nı kurduk. Kumpanyadaki herkes MSÜ'de hocalık yaptı. Üniversitelerde ders verdim, pek çok devlet ve belediye tiyatrosunda koreografi yaptım. Yönetmen Işıl Kasapoğlu ile çalıştım. Beş yıl önce dalış yapmak için geldim Kaş'a.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!