Çağlayan, Erdoğan’ın ‘Yanınızdayız’ mektubunu sundu, Maktum’un yanıtı ‘Birlikte sıçrarız’ oldu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın “özel temsilcisi” olarak yola koyulan dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la önceki akşamüstü saat 18.00 dolayında Ankara’dan Dubai’ye doğru Ata uçağıyla havalandık.

Haberin Devamı

Zafer Çağlayan’ın çantasında bir Dubai Emiri Muhammed Bin Raşit El Maktum’a, diğeri de Abu Dabi Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Hamid Bin Zayed El-Nahyan adına Yardımcısı Devlet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı El-Mansur’a sunulmak üzere Başbakan Erdoğan’ın birer mektubu vardı.

Mektupların içeriği özetle şöyleydi:


- Türkiye, sizinle işbirliğine sadece “iyi günde” değil, “zor günler”de de var. Dubai’nin yaşadığı “borç erteleme” sıkıntısını biliyoruz. Bu sıkıntının kısa sürede atlatılacağına inanıyoruz. Türkiye olarak BAE’yle birlikte yürümeyi sürdüreceğiz. Türk işadamları da buradaki işlerine aynen devam edecek.

Zafer Çağlayan, 3.5 saat süren yol boyunca sıkça yineledi:

Haberin Devamı


- Ticari işbirlikleri de aynı evlilik gibidir. Hani düğün törenlerinde “iyi günde, kötü günde” diye söz verilir ya... Biz de BAE’ye bu sözümüzün arkasında olduğumuzu söylemeye gidiyoruz.


Ata uçağı, yerel saatle 23.30’da Dubai’ye indi. Zafer Çağlayan’ı BAE kabinesindeki iki kadından biri olan Devlet Bakanı Reem Al-Hashimi ile Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Vural Altay karşıladı.


Biz bekleme salonuna geçtik, Çağlayan da Büyükelçi Altay’la birlikte El-Maktum’un konutuna gitti.

El-Maktum
, görüşmede 5-6 kişi de olsa gazeteci bulunmasını istememiş, sadece görüntü alınmasını yeterli görmüştü. Çağlayan, saat 01.00 dolayında havalimanına döndü, Ata uçağıyla Abu Dabi’ye doğru yola çıktık. Çağlayan’la hemen El-Maktum’la görüşmeyi konuşmaya başladık:


- Görüşme nasıl geçti?


- Çok sıcak bir görüşme oldu. Sayın El-Maktum, bu gece ülke dışına bir seyahate çıkıyor. O yüzden bu saatte görüştük. Beni kapıda karşıladı, arabaya kadar uğurladı.


- Ne kadar sürdü?


- 40 dakika kadar... Yalnız görüşmemiz 28 Aralık’ta başladı, 29 Aralık’ta bitti. Yani, 24.00’e doğru görüşmeye girdik. Çıkarken saat 00.30’u bulmuştu.


- Siz mektubu sunarken neler söylediniz?


- Krizin gelip geçici olduğunu, kendileriyle daha fazla işbirliğine girmek istediğimizi aktardım. Türk işadamlarının da buna hazır olduğunu vurguladım.

Haberin Devamı


- Yanıtı ne oldu?


- “Dubai, her türlü altyapıyı tamamladı, sıçramayı Türkiye ile birlikte gerçekleştireceğiz. Türk şirketlerine çok güveniyoruz. Kriz ortamı aynı zamanda fırsatlar da sunar. Türk şirketleri bundan yararlansın istiyoruz” yanıtı verdi.


- Erdoğan’a dönük mesajı oldu mu?


- “Tayyip kardeşime hayranım” dedi.

Çağlayan, El-Maktum’u “rahatlamış” gördüğünü aktarırken, biz de havalimanındaki sohbetimizden, “Abu Dabi’nin 10 milyar dolarlık yardımı, Dubai’de havayı olumluya çevirdi” izlenimi edindik...

 

35 Türk şirketi 6.2 milyar dolarlık 77 projede yer aldı

 

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Dubai World’ün 26 milyar dolarlık
borç ertelemesi ilk gündeme geldiği günlerde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanlığındaki işadamlarını topladı.

Haberin Devamı


Ortaya çıkan veriler şöyleydi:


- 35 Türk şirketi bugüne kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) 6.2 milyar dolarlık 77 proje aldı. Bunlardan 4.3 milyar dolarlık bölümünü halen devam eden projeler oluşturuyor.


- Ne kadarı Dubai’de?


- 3.4 milyar dolarlık bölümü Dubai’de.


- Devlete ait olanı ne kadar?


- 2.8 milyar dolar.


- Türk müteahhitlerinin gecikmiş alacağı var mı?


- 80 milyon dolar düzeyinde.


- Sorun yaratacak boyutta sayılır mı?


- Bence sayılmaz. Zaten erteleme talebi de mayıs 2010’a kadar.


- Türk müteahhitlerinden işini bırakan var mı?


- Hayır yok... Onlar da devam etmekten yana...

 

BAE’ye ihracatımız 7.9 milyar dolardan 2.3 milyar dolara indi

 

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Dubai yolunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile aramızdaki ticaret ve işbirliğine ilişkin verileri aktardı:

Haberin Devamı


- BAE’ye ihracatımız 2008’de 7.9 milyar dolardı. Bunun yüzde 65’ini demir-çelik ürünleri oluşturdu.


- Ya ithalatımız?


- 691 milyon dolar. Yani, 2008’de aramızdaki dış ticaret 8.7 milyar dolardı. Biz 7.3 milyar dolar artıdaydık.


- 2009’da durum nasıl?


- Bu yılın ilk 10 ayındaki ihracatımız 2.3 milyar doları ancak bulabildi. Bu düşüş, krizden kaynaklandı. En çok da demir-çelik ihracatı darbe yedi.

 

- İthalat da aynı durumda mı?


- İthalatımız 589 milyon dolar. Toplam dış ticaretimiz 2.9 milyar doları bulabilmiş. Bu yılın ilk 10 ayında dış ticaretimizin verdiği artı 1.7 milyar dolarda kalmış.


Çağlayan, “İhracatta alacak sorunu yok” vurgusu yapıp ekledi:


- Bu yıl mücevherat ve işlenmiş altın ihracatımızda artış var. BAE’ye ihracatımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor...

 

Haberin Devamı

Türkiye’de 5 milyar Dolarlık yatırımı var

 

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan’ı önceki geceyarısı kabul eden Dubai Emiri El-Maktum, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcılığı ile Başbakanlık görevini de yürütüyor.


Çağlayan’a BAE’nin Türkiye’deki yatırımlarını sorduk:


- 5 milyar dolarlık yatırımları var.


- Bu rakam daha da büyür mü?


- Biz büyümesini bekliyoruz.

Zaten Sayın El-Maktum da o yönde mesaj verdi. Ayrıca BAE, dünyanın 3’üncü büyük petrol üreticisi. Başta Abu Dabi olmak üzere BAE’nin
genelinde sorun yok zaten...


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çağlayan’la gönderdiği “Zor günde yanınızdayız” mektubu 5 milyar dolarlık BAE yatırımını daha yukarı taşır mı?

Yazarın Tüm Yazıları