Çağının çağdaşı Tarık Akan

DÜNKÜ yazımda da belirttiğim gibi, Derya Sazak’a verdiği yanıtlarla Tarık Akan ne denli çağının çağdaşı bir vatandaş olduğunu kanıtlamıştır.

Tarık Akan’ın yanıtlarını ve yanıtlar bahanesiyle kişiliğini sarakaya alan bir ‘yazar’ çağının çağdaşı aktöre ‘Sen bir garip Çingenesin gümüş zurna neyine!’ muamelesi yapıyor. Ve Tarık Akan’ın yanıtlarını kendi ideolojik kantarında tartıyor.

İDEOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Yazara göre Tarık Akan’ın ideolojik özellikleri şunlar:

1. Atatürkçülük... Vurgusu yüksek bir laiklik taraftarlığı...

2. AKP karşıtlığı... Kürtçe eğitime karşı çıkış...

3. 12 Eylül karşıtlığı... İkinci Cumhuriyet karşıtlığı...

4. CHP’lilik... Şeriat karşıtlığı...

‘Yazar’,
bu özelliklere sahip bir vatandaşın ‘komünist’, ‘fena halde aykırı solcu sanatçı’, ve sıradan ‘solcu’ olamayacağını belirttikten sonra Tarık Akan’ın kendisine uygun bir ideolojik sıfat bulmasını tavsiye ediyor. Ve:

Tarık Akan, ‘Genç kızların sevgilisi Ferit’ günlerine geri dönmeli buyuruyor.

ÖZÜRLÜ KARALAMA

Yazar
’ın yazısı, Derya Sazak’ın sorularının kapsam ve boyutlarını, Tarık Akan’ın yanıtlarının derinliğini ve çağdaşlığını anlayamamış, daha doğrusu eksik çaplı, özürlü bir karalama. Aslında söyleşinin ana fikrine ocaktan karşıt! Neden?

1. ‘Atatürkçülük... Vurgusu yüksek bir laiklik taraftarlığı’: Bir vatandaşı, en azından, İslamcıların, şeriatçıların, tarikatçıların, Fethullahçıların, Yeni Osmanlıcıların, İkinci Cumhuriyetçilerin karşısına yerleştirir ki, bu duruşun adresi (Marksist olmasa da) ‘SOL’dur!

2. ‘AKP karşıtlığı’: Cumhuriyet ve devrimleri ile sorunu olan, rejimi sinsice değiştirmek isteyen bir partiye karşı olmak her cumhuriyetçinin, her çağının çağdaşı vatandaşın görevidir.

3. ‘Kürtçe eğitime karşı çıkış’: Anayasal hak ve sorumluluktur. Çünkü Türkçe’den başka bir dilde öğretim Anayasa’ya ve üniter devlete aykırıdır.

4. ‘12 Eylül karşıtlığı’: 12 Eylül, en azından Laik Cumhuriyet’in temellerinden olan ‘Öğrenim Birliği Yasası’nı (1924) tarumar etmiştir. Karşıt olmak için bu bile yeter.

5. ‘İkinci Cumhuriyet karşıtlığı’: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (1924) ne ise İkinci Cumhuriyetçilik odur. İkinci Cumhuriyet, 1923 Cumhuriyeti’nin evrimi değil onun karşıtıdır!

6. ‘CHP’lilik’: Tarık Akan, CHP’li olduğunu değil, daha uygun bir parti olmadığı için CHP’ye oy vereceğini söylüyor. Ayrıca CHP’li olmak bir siyasal ayıp mı?

7. ‘Şeriat karşıtlığı...’: Şeriata karşı olmadan ne Cumhuriyetçi, ne Demokrat, ne Özgür, ne de Çağının Çağdaşı İnsan olmak mümkündür.

‘ADAM’LIK KANITI

Tarık Akan’ın, ‘yazar’ tarafından sarakaya alınan niteliklerinin, çağının çağdaşı bir cumhuriyetçinin en belirgin özellikleri olduğunu söyleyebiliriz. ‘Yazar’, Tarık Akan’ı bahane ederek Cumhuriyet ve sol ile dalga geçmeye kalkışmaktadır.

Tarık Akan’ın özellikleri ‘yazar’a göre solcu olmasına yetmiyor ama bu, bence, onun tam anlamıyla bir ‘Adam’ olduğunun inandırıcı kanıtları. (Yazıya devam edeceğim.)
Yazarın Tüm Yazıları