Çadıra veda ziyareti

Geç buldum, erken kaybettim...

Vakko 10 yıldır, İstanbul Merter’deki fabrika binasının bahçesinde sonbahar çadırı kurar. Sezon sonu ürünleri burada indirimli satar.

Hiç gitmemiştim.

Çadırdan alışveriş yaparken kendimi iyi hissetmiyorum.

Ama gidenlerden duyardım, ne kadar da ucuz olduğunu.

O çadır bu yıl son kez kuruldu.

Fabrikanın arsasını sattılar çünkü.

Ben gerçi çadırdan çok binaya üzüldüm yıkılacağı için. Duvarlarında çok güzel mozaikler, kabartmalar vardı, Jale Yılmabaşar eseriydi bazıları. Sordum, onlar kurtarılacakmış neyse ki.

Son çadır 22 Kasım’da açıldı, ben 26’sında gittim. Hafta arası ortalık sakin olur sandım. Üstelik yağmur vardı.

Ama ortalık sakin filan değildi.

Açılışın üzerinden henüz 4 gün geçmiş olmasına rağmen, raflar boşalmaya başlamıştı.

Kasanın önünde insanı alışverişten caydıracak kadar uzun bir sıra vardı.

Ama indirim çadırı dediğin böyle olmalı değil mi.

Girişin sağ tarafına döşemelik ve giysilik kumaşlar, kanepe üzerine konan şallar, yastıklar, yanılmıyorsam küçük kilimler yerleştirilmiş.

Parça kumaşlar da vardı, metreyle satılanlar da. Bir kumaş beğendim, metresi 28 liraydı. 80 liralardan düşmüş.

Dekoratif yastıklar 18 lira.

Giysiler va ayakkabılar bedenlerine, numaralarına göre gruplara ayrılmış.

Her zamanki gibi 36 ve 38 bedenlerde sıkıntı var. Çalışanlar buradaki en eski giysinin 2 sezon öncesine ait olduğunu söyledi ama bana pek öyle gelmedi. Ya da 4 gün içinde o kadar çekiştirilmişler ki, genç yaşta çökmüşler. Üzerinde ayak izi olanlara bile rastladım.

Ama indirim çadırı dediğin böyle olur, sabırlı olmak gerekir.

Ümidinizi kaybetmeden, buradan birşey çıkmaz demeden, tek tek tüm askılara bakmak lazım. Arada mutlaka mücevherlere rastlanıyor.

Ben mesela 130 liraya gelinlik buldum. Gelinlik olarak tasarlanmamış tabii, gece elbisesiydi, ama bence pekala gelinlik olurdu o üstü boncuklu, eteği organze elbiseden.

Gece elbiseleri arasında, üzerinde 29 lira yazan etiketlere de rastlanıyordu, fakat bu elbiseleri adam etmek için elinizden iş gelmesi lazım. Erkekler daha şanslı. Bana sanki erkek bölümünde daha çok alternatif var gibi geldi. Ceketler 150, pantolonlar 50, kemerler 15 lira civarında. Gömlekler 50 liraydı.

En kalabalık bölüm, ünlü Vakko eşarplarının satıldığı bölüm.

Ben kasadaki sırayı görünce derhal kaçtım. Ama alışveriş yapacak olsaydım kesinlikle dekorasyon ve ayakkabı reyonlarına bakardım.

Ayakkabıların fiyatları çok uygundu, üstelik henüz numara sıkıntısı başgöstermemişti. 59 liraya süet bir stiletto gördüm, aklım kaldı. 120-150 liraya çizme bulunabiliyor. Erkek ayakkabıları 750’den 250’ye düşmüş.

Eğer gitmeyi düşünüyorsanız, derhal harekete geçmenizi öneririm. Çünkü raflarda ne varsa o, depolardan yenileri çıkıp gelmiyor. Ve ilk beş günde bu çadıra 50 bin kişi gitti.
Yazarın Tüm Yazıları