C vitamini tavuklarda stresi önlüyor

Güncelleme Tarihi:

C vitamini tavuklarda stresi önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 11:10

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmada, C vitaminin tavuklarda stresi önlediği, et ve yumurta verimini artırdığı belirlendi.

Üniversitenin Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çınar, stresin tüm canlılar gibi tavukları da olumsuz yönde etkilediğini, et ve yumurta verimini düşürdüğünü söyledi.

Yaptıkları bilimsel çalışmada, ACTH hormonu vererek bir grup tavukta stres meydana getirdiklerini bildiren Prof. Dr. Çınar, daha sonra stres meydana getirdikleri tavukları iki grubu ayırarak bir grubuna 5 gün boyunca C vitamini vermeye başladıklarını kaydetti.
C vitamini verilen ve verilmeyen tavukların ECG'lerinin çekildiğini, ayrıca kanları alınarak çeşitli değerlerinin kontrol edildiğini ifade eden Prof. Dr. Çınar, “Bilimsel çalışmanın sonucunda, C vitamini verdiğimiz tavuklarda stresin oluşmadığı ortaya çıktı. Ayrıca vitamin verdiğimiz tavukların vücut dirençlerinin yanında et ve yumurta veriminin de arttığını gözlemledik” dedi.

TAVUK ETİNİN ÖNEMİ

Tavuk etinin en ucuz protein kaynağı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çınar, tavuk yetiştiricilerine, piyasada hayvanlar için satılan C vitamininden vermelerini önerdi.

C vitamini vererek tavukların et ve yumurta veriminin artırılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Çınar, şunları söyledi:

“Yoksul insanlarımızın bile rahatlıkla alıp tüketebildiği tavuk eti ve yumurta, özellikle çocukların beslenme ve zeka düzeylerinin gelişmesinde önemli katkıları vardır. Sindirimi kolay olan tavuk eti, insan sağlığı için vazgeçilmez gıdaların arasındadır. Bu nedenle yetiştiriciler tavuk eti üretimini artırmak için C vitamini kullanmalıdırlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!