C vitamini kanseri önlüyor

Güncelleme Tarihi:

C vitamini kanseri önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 11:40

Bilim adamları, C vitamininin kanseri önlediğini, elmada bulunan doğal bir maddenin ise C vitamininden daha etkili olduğunu belirledi.

Güney Koreli bilim adamları, C vitamininin, hidrojen peroxidenin hücreler arasındaki iletişimde yarattığı, kansere yol açan madde etkisini bloke ederek kanser riskini azalttığını gözledi.

Şimdiye kadar C vitamininin kanser riskini azalttığını bilen uzmanlar, C vitaminindeki mekanizmanın kanseri önleyici etkisinin nasıl meydana geldiğini araştırıyordu. Aynı araştırmada, elmada bulunan "quercetin" adlı kimyasal maddenin, C vitamininden daha güçlü bir kanser önleyicisi olduğu belirlendi.

C vitamini, keşfedildiği 1907 yılından beri iskorbüt hastalığını önleyici olarak biliniyordu. C vitamininin vücutta önemli fonksiyonlar yarattığına işaret eden uzmanlar, bu vitaminin yaraların iyileşmesini sağladığını, amino asit sentezi yaptığını, kolesterol ve kandaki yağlar üzerinde etkili olduğunu kaydediyor.

C vitamini, vücutta oksidasyon meydana gelmesini önleyerek, serbest radikalların hücreler ve dokulara zarar vermesini önlüyor. Journal Nature adlı dergide yayımlanan araştırma raporunda, içindebol miktarda C vitamini bulunan taze sebze ve meyve tüketilmesi öneriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!