Buzu rakıya değil suya eklemek gerek

"Kimi dertten içermiş, kimi neşeden / Kimi ayrılıktan, kimi işveden/ Kimi yar elinden, kimi şişeden/..."

Yusuf Nalkesen’in bu güzel şarkısında anlatıldığı gibi her zaman bir bahanesi var mıdır içenin? Bahane arayana bahane çoktur elbet ama hiç bahane aramaksızın "Akşam olup güneş battı mı, iki kadeh rakı içerim ben" diyen de çoktur hani. "Akşamcı" denen bu insanlardan çevrenizde mutlaka vardır ve bu insanlar rakı içmenin adabını anlata anlata bitiremezler. Pek de haksız sayılmazlar aslında. Yani rakı öyle bira gibi şişenin kapağı açılıp içilebilen bir içki değildir.

"Herkesin rakı kadehi başkadır" derdi, babamın yakın arkadaşlarından biri, ince belli çay bardağına koyduğu sek rakıyı yudumlarken. Evet belki herkes kendine uygun kadehi buluyor rakıyla geçirdiği zaman arttıkça ama rakı eskiden leylek boynu diye anılan, ağzı dibine göre biraz daha geniş ve kalın altlı kadehlerde içiliyormuş. Bu kadehlerin yarısı boyunda olan kadehler de varmış ve bunlar "tek" içicileri için idealmiş. Şimdilerdeyse rakı limonata bardağına benzer silindir kadehlerde içiliyor.

Hangi kadehi tercih ederse etsin, bir rakı içicisinin bilmesi gereken en önemli şey; rakının soğuk içileceğidir. Rakıyı sek olarak içenler rakıyı şişede iyice soğutmaları gerektiğini de bilirler. Çünkü sek rakıyı şişede soğutmazlarsa içine buz atmaktan başka çareleri yoktur ve buz sek rakıyı bozar yani kristalize olmasına neden olur. Bu yüzdendir ki, rakıyı sek içenler buzu su bardağına koymayı tercih ederler. Gelelim rakıyı sek içmeyenlere. Onlar için önerilen yöntem de buzu rakıya değil, suya eklemektir. Ama "Ben rakıyı buzsuz içemem, illa rakıya su ekleyeceğim" diyen varsa, onlar için önerilen yöntem, önce istedikleri miktarda rakıyı kadehe koymak, üzerine suyu eklemek ve son olarak da buzu kadehe atmaktır. Bu durumda rakı yine kristalleşecek ama kristalleşme sek rakıdaki kadar fazla olmayacaktır.

Patatesli simit böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

4 adet orta boy patates

50 gr bitkisel margarin veya tereyağı

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 kahve kaşığı kuru fesleğen, nane

Yufka sosu için;

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı süt

2 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için;

2 yemek kaşığı dolusu susam

Patatesleri iyice yıkayıp soymadan ortadan ikiye bölerek bir tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar su ilave edip, patatesler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sıcakken soyup çatalla ezerek püre haline getirin ve geniş bir kaseye aktarın. Yumuşamış margarin ya da tereyağını katıp ezmeye devam edin. Tuz, karabiber, kuru fesleğen ve kuru naneyi de serpiştirip iyice karıştırdıktan sonra, kenarda bekletin. Diğer taraftan, yufkanın sosunu hazırlamak için; yoğurt, süt ve yumurtayı derin bir kaba aktarın.

Tel çırpacak veya çatal yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağı ekleyerek tekrar karıştırın. Yufkaları tezgaha üst üste yayın. Keskin bir bıçakla 8 eşit parçaya bölün. Yufka için hazırladığınız sosun 1/2 su bardağı kadarını ayırın. Kalanını fırçayla yufkaların üzerine bol bol sürün. Yufka parçalarının uzun kenarına, hazırladığınız patatesli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyun. Sigara böreği yapar gibi sararak rulo haline getirin. Son olarak, ruloların iki ucunu halka oluşturacak şekilde birleştirin. Hazırladığınız simit şeklindeki börekleri yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Ayırdığınız yarım bardak sosu hazırladığınız böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürün. Susamı da serpiştirip yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 35 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarın ve sıcak sıcak servise sunun.

Çikolatalı karamelize armut tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

6 adet orta boy sert ve sulu armut

1 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 adet limonun suyu

2 çay kaşığı toz tarçın

Çikolata sos için;

1 su bardağı su

3 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı dolusu kakao

50 gr bitkisel margarin

Armutları soyup saplarını koparmadan geniş bir tencereye yan yana dizin. Üzerlerine kararmamaları için hemen limon suyunu gezdirin. Toz şeker ve tarçını serpiştirip, suyu da aktarın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağını açıp içindeki su bitinceye, şeker yanıncaya, kahverengiye dönüşünceye, yani karamelize oluncaya kadar, en az 5 dakika daha pişirin.

Karamel rengi alan armutları servis tabağına yan yana dizin. Tencerenin içindeki şekerli sosu da armutların üzerine gezdirdikten sonra, soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, çikolatalı sosu hazırlamak için; su, toz şeker ve kakaoyu küçük bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp, üzerine margarini ekleyerek hızla karıştırın. Bu sıcak çikolatalı sosu armutların üzerinde gezdirip soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları