Buzda kapışma

Güncelleme Tarihi:

Buzda kapışma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:22

Cam bariyere çarpan pakın sesi salonda yankılanıyor. Bu sefer de kale arkasındaki vücut vücuda mücadelede pozisyonu sürdürüp gol buluyor hücum oyuncuları. Rakip kaleci çaresiz, arka arkaya gelen gollere engel olamıyor. Kenardan galip takım antrenörünün sesi yükseliyor.

Kalecisi dışındaki beş oyuncuyu birden değiştiriyor. Az önce yedek bankına oturup nefeslenen beş oyuncu, hızla oyuna dahil olup pakın peşine düşüyorlar.

Bu görüntüler Türkiye buz hokeyi liginde İzmit Büyükşehir Belediye ile İstanbul TED Kolej arasında oynanan ilk yarının son hafta maçından. Bu sezon lig maçlarına dokuz takım katılıyor. Ankara'dan Büyükşehir Belediye, Polis Akademisi ve Başkent Yıldızları; İstanbul'dan TED Kolej ve Boğaziçi Paten Kulübü, İzmit'den Büyükşehir Belediye ve Şirintepe, İzmir Büyükşehir Belediye ve Antalya temsilcisi Akdeniz Koleji. İstanbul Paten Kulübü, Gümüş Patenler gibi geçen sezonlarda başarı elde eden takımlar lige katılmıyorlar. Bunun nedeni takımların salon kiralarını ve oyuncuların masraflarını karşılayamamaları.

Bu sezon ligde güç dengesinin pek bulunmadığı gözleniyor. Bu yüzden sezon başından beri çok farklı skorlara rastlanıyor. Öyle ki, Kasım ayı içinde Ankara Büyükşehir Belediye Şirintepe'yi 62-0 mağlup etti. Yani 60 dakika süren maçın her dakikasına bir gol sığdırmış oldu. Bu güç dengesizliği kulüplerin bir kısmının ikinci lig kurulsun çağrısı yapmasına sebep oldu. Ancak Buz Sporları Federasyonu Başkanı Abdülkadir Dökmeci, sadece dokuz takımın bulunduğu bir spor dalında ikinci ligin mümkün olmadığını belirtti. Buz hokeyi camiasında ortak temenni ise İstanbul'da yapımı süren uluslararası ölçülerdeki salonun bir an önce tamamlanması. Bu salonun yapımı bitince hem İstanbul takımlarına maçlarını oynayacak bir pist, hem de buz hokeyine meraklı gençleri heveslendirecek bir tesis ortaya çıkacak.

ZİRVEDE VAZİYET

Bu sezon ligin zirvesini paylaşan iki iddialı takım var. İki Ankara takımı maçlarını Bahçelievler'deki Belpa buz pistinde oynuyor. Yaklaşık 1000 kişi kapasiteli salona en fazla 300-400 seyirci geliyor. Bu takımlardan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin takımı 1991'de kuruldu. 1995, 1997 ve 2000'de şampiyonluğa ulaşan takımın eski oyuncusu ve şu anki antrenörü Tuncay Kılıç hedeflerini şöyle açıklıyor: ‘‘Üç yabancı oyuncumuz var. Skor listesinde birinci sırada bulunan Rus orta oyuncu Oleg Vasilyev'in yanı sıra iki Bulgar Stoyan Baçvarov ve Roslen Stefanov. Kendi yetiştirdiğimiz genç oyuncuların da katkısıyla ilk yarıyı lider bitirdik.’’

Son iki yılda büyük atılım içine giren Polis Akademisi geçen yıl şampiyonluğa ulaştı. Kulüp Başkanı Erol Ünal Karabıyık'a göre başarı sürpriz değil: ‘‘Her yıl bir branşı ele alıp ön plana çıkarıyoruz. Geçen sene eksikleri görüp gerekli transferleri yaptık. Bir kısmı halen Polis Akademisi'nde okuyan 22 oyuncumuz bulunuyor. Estonyalı iki yabancı da sezon başı kadroya dahil oldular. Şampiyon ise ancak playoffta belli olur.’’ Karabıyık buz hokeyinin kendine ait bir federasyonu olmamasından dolayı sıkıntılı. ‘‘Türkiye'den başka çok az ülkede böyle bir uygulama vardır. Böyle olunca federasyonun çabaları buz patenine kayıyor. Bir de yabancı oyuncu kısıtlamasının kalkması lazım. Sahaya iki yabancıyla çıkabiliyoruz ki bu düşük bir sayı.’’

LİG NE ALEMDE

1992'den beri oynanan Türkiye Ligi'nde şampiyonluk nadiren Ankara dışına çıktı. Ankara hegemonyasını sedece 1997-98 sezonunda İstanbul Paten Kulübü kırmayı başardı. Kapanan ve açılan kulüpler yüzünden ligdeki takım sayısı her sezon değişiyor. Bu sezon ligdeki takım sayısı 10'dan dokuza düştü. Geçen yılın playoff finalistleri Polis Akademisi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında 8. haftada oynanan maçı, Büyükşehir Belediyesi 5-2 kazanarak ligin ilk yarısını yenilgisiz lider kapadı. Ligin ikinci yarısı ocak ayının ikinci haftasında başlayacak. 18 haftalık normal sezon sonunda ilk dört takımın katılcağı playoff maçları oynanacak. Playoff finalini oynayan iki takım aynı zamanda Continental Kupası'na katılma hakkı elde ediyorlar. Bu sezon başında iki Ankara takımı 1. tur gruplarında ikişer galibiyet almalarına karşın elenmekten kurtulamadılar.

İzmit Belediyesi takımı

Şehirde başta buz pateni olmak üzere buz sporlarına büyük bir ilgi doğmuş ve bu arada Büyükşehir Belediyesi buz hokeyi takımı kurulmuş. Takımda Rus antrenör Oleg Zak dışında hiç yabancı bulunmuyor. Tamamına yakını İzmitli bu gençlerden bir kısmı kulübün teşvikiyle buz pateninden hokeye geçmişler. Örneğin Tarık Göçmen (26) bu isimlerden birisi. Aynı zamanda artistik buz pateni okulunda da öğretmenlik yapıyor. Tıpkı günün büyük bir kısmını buz üstünde geçiren Yunus Samra (22) gibi: ‘‘Sabahtan gece yarısına kadar buz pistindeyiz. Öğretmenliğin yanında antrenman, maç derken gece yarısını ediyoruz. Bütün bu tempo içinde Oleg Zak'ın ceza idmanları da cabası’’ Tuğcan Ayyıldız (17) ise önceki yıllarda İzmit sokaklarında bazı firmalar için tekerlekli patenle gösteri yapmışlar ve patenli hokey oynamışlar. Buradan edindikleri tecrübeyle buz üstünde de başarılılar. Tuğcan takımın en skorer oyuncusu. Oleg Zak takımdaki gidişattan memnun: ‘‘Çocuklar iki yılda çok ilerleme kaydettiler. Para kazanmamalarına rağmen gayretliler.’’ İbrahim Güçlü ise seyirci sayısının henüz yetersiz olduğunu söylüyor. Hakikaten de İzmit Belediye'nin TED Kolej'i ağırladığı maçta tribünlerde tamamı ücretsiz 60 kadar seyirci var. Bunların bir kısmı da buzda mücadele veren oyuncuların yakınları. Daha çekişmeli maçlarda seyirci sayısının arttığı söyleniyor.

İZMİT'TE BİR RUS

İzmit'in gençlerine buz hokeyini daha çok sevdiren kişi 29 yaşındaki Rus antrenör Oleg Zak. Doğum yeri St. Petersburg'da sekiz yaşında buz hokeyi oynamaya başladı. Zak, profesyonel kariyerine Rus 2. liginde başladıktan sonra yurtdışına çıkmış. Finlandiya ve İsveç'te oyuncu olarak geçen üç sezonun ardından 2000-01 sezonu başında İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin teklifi üzerine antrenör-oyuncu olarak Türkiye'ye gelmiş. Maç boyu oyuncularını rahat bırakmıyor, talimat yağdırıyor. Karısı 10 aylık oğluyla Rusya'ya dönmüş. O da yılbaşını memleketinde geçirecek.

NE NE DEMEK?

MAÇ SÜRESİ

Bir buz hokeyi maçı 20 dakikalık üç devre. Oyun durduğunda maç saati durduruluyor.

SAHA ÖLÇÜLERİ

Uluslararası ölçüdeki sahalar 58 ile 61 metre uzunluğunda ve 27 ile 30 metre genişliğinde. Pistin köşeleri yay çizecek şekilde yuvarlak. Pistin tüm çevresinde ideal yüksekliği 1,08 metre olan kenar tahtası vardır.

OYUNCULAR

Buz hokeyinde sahaya beş oyuncu ve bir kaleci çıkar. Sahadaki dağılıma göre sağ savunma, sol savunma, hücumda ise sağ kanat, orta oyuncu (center) ve sol kanat diye adlandırılır. Yedeklerle birlikte takım listesinde ikisi kaleci toplam 18 oyuncu olabilir.

CEZALAR

Maç sırasında oyuncuların pistteki davranışlarına bağlı olarak 1,5 ya da 4 dakikalık cezalar var. Oyuncular pist kenarındaki ceza kutusuna girerek bu süreyi doldururlar. Oyundan ihraç cezası da uygulanabilir.

PAK

156 ila 170 gram ağırlığındaki sıkıştırılmış plastikten bir disk şeklindeki ‘pak’ın çapı 7,62 santim, yüksekliği ise 2,54 santimdir.

HOKEY SOPASI

Tahtadan, alüminyumdan veya plastikten yapılmış hokey sopasının sapı en fazla 163 santim, uç kısmının uzunluğu da en fazla 32 santim olabilir.

HAKEMLER

Buz hokeyi maçında görevli toplam 10 hakem var. Bunların üçü saha içi hakemi. Kolu kırmızı pazubantlı başhakemin iki yardımcısı var. Saha kenarında sayı hakemi, saat hakemi, anons hakemi ve iki ceza kutusu görevlisiyle beraber iki kale arkası hakemi görev yapıyor.

SON YEDİ YILIN ŞAMPİYONLARI

94-95: Ankara Büyükşehir Bld.

95-96:Kavaklıdere Bld.

96-97: Ankara Büyükşehir Bld.

97-98: İstanbul Paten Kulübü

98-99:Gümüş Patenler

99-00:Ankara Büyükşehir Bld.

00-01: Polis Akademisi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!