Buyurun tezgâh altına

Güncelleme Tarihi:

Buyurun tezgâh altına
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 00:00

Sokağa çıktık ve içki düzenlemelerini Beşiktaş, Taksim ve Kadıköy’deki tekel bayiileri, bar ve restorant işletmecileri ve mekanların gediklileriyle konuştuk.

Haberin Devamı

Artık Efe’yle de çalışmıyorum

Yaklaşık 10 senedir tekel bayii sahibi olan Taner Kaplan (32) yasakları protesto etmek için dükkânının camına kar spreyiyle ‘Yasağ’ yazdı. Kaplan yasaklara karşı direnmeye hazır: “Satışımızın yüzde 70’i o saatten sonra gerçekleşiyor. Her türlü muameleye, biber gazına hazırım. Efe Rakı’nın CEO’sunun ‘yasaklar bizi etkilemez’ açıklamasının üzerine onlarla da çalışmayı bıraktım iki gün önce.”

Sağlıksız alternatifler doğacak

Beşiktaş’ın en eski meyhanelerinden birinin sahibi Turgut Vidinli yasaklara tepkili: “İlerleyen yıllarda içki satışıyla ilgili çalışan herkesi daha büyük zorluklar bekliyor. Yasakların gerekçesi sağlık olarak gösteriliyor. 22.00’den sonra içki bulamayan kişi ona sunulan ilk şeye yönelir. Bu kaçak üretim içki de olabilir, uyuşturucu da... 22 yaşındaki birine seçme seçilme hakkı verip içki içemezsin demek de ne oluyor?”

Haberin Devamı

Yasak gayrimeşruluğu getirecek

Üç yıldır Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki bir tekel bayiinde çalışan Ali Bilgin yasaklar yürürlüğe girerse sadece gelir kaybı yaşanacağını düşünmüyor: “Yasak gayrimeşruluğu doğuracak. Turistlere anlatmak için de akla karayı seçeceğiz. 4. Murat yasakları bunlar. Sen içmiyorsun anladık ama içene de laf etme. Esnafı öldürüyorlar. Sıra restoranlara da gelecek. İki katlı dükkânlarda ‘alt kata buyurun’ denecek eminim.”

Polise rüşvet veren işini götürür

Asmalımescit’te 35 yıldır aynı dükkânı işleten Ramazan Özdemir (52) dükkân kirasını nasıl çıkartacağını merak ediyor: “5 bin lira kiram var. Kara kara nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum. Ama polise rüşvet verip işini görür, tezgâh altından satar. Burada o kadar nadir olay çıkar ki. Ama onlar gece buralarda gezmedikleri için bilmiyorlar. Hükümetin amacı başka. Eylem yapsak elde edeceğimiz tek şey biber gazı.”

En azından benden vergi alıyorlardı

Kadıköy’deki Osmancık Sokak yan yana bar ve meyhaneleriyle ünlü. Sokaktaki tekel bayiinin sahibi Bülent Demir (39) iki aydır dükkânı 22.00’de kapatmak zorunda kaldıklarını söylüyor: “Yukarıdaki parkta olaylar olunca belediye içki satışını belli saatten sonra yasakladı. Gece motosikletli gençler iki katı fiyatına bira satıyor. Benim dükkânımdan en azından vergi alıyordu. Şimdi bu yasak ulusallaşıyor. ”

Haberin Devamı

Mescit açılınca içki kalktı

Anadoluhisari’ndaki Dere Restaurant geçen hafta   müşterilerine mail atarak içki satışlarının durdurulduğunu duyurdu. Gerekçeyi mekânın işletme müdürü Hamza Aygün anlatıyor: “Alkol ruhsatımız iptal olmuştu. Ancak sonrasında kalenin arka tarafına mescit açıldı. Önceden de sıkıntımız vardı ama bu yeni mescit olayı hızlandırdı. 18 elemanımız vardı şimdi sayısı beşe inecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!