Büyümek için önemli bir araç: KREDİ

Güncelleme Tarihi:

Büyümek için önemli  bir araç: KREDİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 12:24

Belirli miktardaki satın alma gücünün, belirli bir süre için ve geri verilmek üzere bir bedel (genellikle faiz) karşılığı gerçek ya da tüzel kişilere verilmesidir.

Haberin Devamı

İşletmenizi geliştirmek için yapacağınız yatırımları banka kaynaklarıyla finanse edebilirsiniz. Küçük ticari işletmelerden büyük holdinglere kadar bütün firmalar bankaların kredi ürünlerinden yararlanmaktadır. İhtiyaç duyulan finansman, bankalar tarafından karşılanarak belirli vadelere yayılır. Bu sayede işletme rahat bir şekilde finansal kaynağa ulaşmış olur ve nakit akışına uygun vade dilimlerinde borçlandığı tutarı geri öder.
Kredi kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işletme finansmanı gibi kısa vadeli nakit döngüsü ihtiyaçlarının kısa vadeli kredilerle; makine ve ekipman alımı ve bina gibi duran varlık yatırımlarının ise uzun vadeli kredilerle finanse edilmesidir.
Uzun vadeli yatırımların işletmeye gelir anlamında katkısı da uzun vadede gerçekleştiğinden bu tarz yatırımların kısa vadeli kaynaklarla finanse edilmesi şirketin nakdi akışında sıkıntı yaşamasına ve özkaynaklarını tüketmesine neden olur.
Başvuru esnasında kredi kullanmak için gerekli olan evrakların temin edilip bankaya beyan edilmesi gerekmektedir. Kredi kullanmak için gereken evraklar genel olarak firmanın imza sirküleri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, bağlı olduğu ticaret odası kaydı gibi evraklardır. Bu evrakların yanı sıra başvurulan kredi ürünü özelinde ek evraklar talep edilebilir.
Ticari kredilerin kredili mevduat hesapları, rotatif krediler, eşit taksitli veya esnek ödemeli krediler,döviz kredileri ve gayri nakdi krediler gibi pek çok çeşidi vardır:

Haberin Devamı

Aylık taksit ödemeli krediler: Aylık taksit ödemeli kredilerde işletme aldığı krediyi, faizi ile birlikte aylık taksitlerle öder. Bu tür kredilerle işletme işini büyütür veya makine ekipman, büro malzemesi, taşıt gibi maddi duran varlıkları satın alır veya işletme sermyesi olarak kullanır.Bu kredilerin vadesi, spot kredilere göre daha uzundur. Bu tür krediler bir defada nakit çıkışı gerektirmez, işletme aylık taksitlerle ödeme yapar ve bu şekilde nakit akışlarında düzen sağlar.
Firmanın orta ve uzun vadeye yayabileceği yatırımlar veya mevcut borçların finansmanında kullanılabilir.

Haberin Devamı

Borçlu cari hesap: Borçlu cari hesapta, banka işletmeye bir kredi limiti tahsis etmektedir. İşletme bu limit dahilinde, paraya ihtiyacı olduğunda borçlu cari hesabından para çeker, eline para geçtiğinde daha önce çektiği parayı geri öder. Belirli periyotlarla (genellikle üçer aylık dönemlerde) hesabın ortalama bakiyesi üzerinden faiz tahakkuk eder ve işletme bu faizi öder. Faiz, tahakkuk tarihindeki cari piyasa faizi üzerinden hesaplanır.
İşletmenin belirli bir ödemeyi yapmak için nakde ihtiyaç duyduğu ancak ihtiyacı olan nakdin tam olarak ne zaman eline geçeceğini bilmediği durumlarda kullanılabilir.İşletme eline nakit geçtikçe ödeme yapar ve böylece krediyi kullandığı süre için faiz öder. Örneğin, beyaz eşya bayisisiniz. Distribütör veya üretici size teslimat yaptığında ödemeyi hemen yapmak durumundasınız. Yeterli nakdiniz yoksa veya özkaynaklarınızı kullanmak istemiyorsanız ödemeyi borçlu cari hesaptan yaparak, ürünleri sattıkça borçlu cari hesabınıza ödeme yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kredili mevduat hesabı: Önceden onaylanmış limit dahilinde eksi bakiyeye dönebilerek, hesapta yeterli bakiye bulunmaması halinde bile ödemelerin aksamadan yapılmasını ve acil nakit ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan vadesiz mevduat hesabıdır.
Fatura, vergi ve çek ödemelerini yapmak için hesapta yeterli bakiye olmadığı durumlarda başvurulabilir. Ödemelerin zamanında gerçekleştirilerek ek faiz veya ceza işlemesini önler.

Gelecek Sayıda: Kredi konusuyla ilgili olarak Spot Kredi, İskonto (iştira) Kredisi, Döviz Kredisi, Dövize Endeksli Kredi ve Teminat Mektubu başlıkları işlenecektir.

BAKMADAN GEÇME!