Büyüme duruyor ÖTV teşviki şart

Güncelleme Tarihi:

Büyüme duruyor ÖTV teşviki şart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 21:52

YILLIK 30 milyar ciro sağlayan şirketleri çatısından bulunduran Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, sektörün bu yıl ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2.4 küçüldüğünü belirterek, “Son 4 yıldır ilk defa ekim ayında eksiyi gördük” dedi.

Haberin Devamı

 Sektörün bu yıl ağustos-ekim döneminde 2015’in aynı dönemine kıyasla 0.8 büyüdüğünü ifade eden Güler, bu oranın son 4 yılın en düşük dönemsel ortalama büyüme oranı olduğunu, herkesin kafasındaki “Acaba iç piyasa yavaşlıyor mu” sorusunun bu şekilde yanıtlandığını söyledi.

Bir önlem alınmaması halinde aylık ortalama 450 bin civarında beyaz eşya satan sektörün aralık, ocak, şubat ve martta bu anlamda 400 binin altına düşeceği öngörüsünde bulunan Güler, sektördeki ürünlerin yüzde 96’sının Türkiye’de üretildiğini, en büyük sorunun iç pazarın daralması olduğunu, küresel kriz sonrasında da benzer düşük bir büyüme görüldüğünü anlattı.

600 BİNE ÇIKSIN

Devletin 2009’da ÖTV’yi kaldırmasıyla sektörün aylık satışlarının 2 katına çıktığını kaydeden Güler, “Eğer ÖTV teşviki gelmezse satışlar 400 binin altına düşecek. Teşvik gelirse öngörümüz asgari aylık satışın 600 bin adede çıkacağı yönünde. Dolayısıyla devlet ilave olarak KDV’den, Kurumlar Vergisi’nden, stopajdan ve istihdamdaki muhtasardan geliri elde etmiş olacak. Bu artılar 400 binden doğan ÖTV kaybını fazlasıyla telafi ediyor” dedi. Güler, ÖTV teşviki ile hem daha fazla vergi geliri elde edilebileceğini hem sektörün ayağa kaldırılacağını hem de cari açığın kapanması için çok net bir faaliyette bulunulabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

ENERJİ TASARRUFUNA GÖRE İNDİRİM FORMÜLÜ

GÜLER, ÖTV teşvikinin çıkması halinde evlerdeki eski ürünleri geri getirmeyi taahhüt ettiklerini, geri getirilen her ürün için ÖTV teşviki istediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Genel anlamda ÖTV’yi kaldırın demiyoruz. Topladığımız her eski enerji ürünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatalım. Her A+ için 100 lira, A++ için 200 lira, A+++ için de 300 liranın Maliye Bakanlığı’na ödediğimiz vergilerden mahsup edilmesini istiyoruz. Burada devletin herhangi bir kaybı yok. Şu an mevcut ÖTV oranı yüzde 6.7. Şirketler bazen ‘KDV’yi kaldırdım’ diyor ama devletin bir şey kaldırdığı zaman bunun vatandaş üzerindeki etkisi çok daha fazla oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!