'Büyüme bu yıl yüzde 5'i bulur'

Güncelleme Tarihi:

Büyüme bu yıl yüzde 5i bulur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 12:55

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisindeki büyümenin 2017 yılı için yüzde 4.5'in üzerine çıkacağını, yüzde 5'e yaklaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

CNN Türk'ün canlı yayınında sorularını yanıtlayan Canikli, "Büyümede, bu yılın bütününde Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 4.4'ün üzerine, hatta yüzde 4.5'in üzerine çıkacağımızı, yüzde 5'e yaklaşacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğindeki teşviklerin de desteğiyle iç talep ve ihracat öncülüğünde yüzde 5 büyürken, yıl sonu büyüme beklentileri de yukarı çekilmişti.

Enflasyonun yıl sonunda tek hanelere ineceğini düşündüklerini kaydeden Canikli, şöyle devam etti:

"Gıda ürünlerinin fiyatlarındaki istikrarsızlık enflasyonda ciddi baskı oluşturuyor. Aldığımız tedbirlerle et fiyatlarını düşürmeye başladık. Tarıma destek veriyoruz ancak bu fiyat dalgalanmalarıyla bağlantılı değil."

TÜİK'in dün açıkladığı rakamlara göre enflasyon Haziran'da dokuz yılın zirvesinden düşüşünü sürdürerek yüzde 10.90'a gerilemişti. Enflasyonda Temmuz'da da düşüşün devamı ardından ise yeniden yükseliş öngörülüyor.

Haberin Devamı

Canikli, "Bu yüksek faiz oranlarıyla istediğimiz büyüme rakamlarını yakalayamayız. Bankaların mevduatı kapmak için faiz oranlarını yükseltmesi doğru bir politika değil. Piyasaların işleyişini bozmayız ama (bu yarışa da) izin vermeyiz" değerlendirmesini yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri konusunda da Canikli, şu ifadeleri kullandı:

"Derecelendirme kuruluşlarının notlarına rağmen Türkiye'nin kredibilitesinde hiç bir sıkıntı yok. Bu kuruluşlar Türkiye'ye 'yatırım yapılamaz' notlarını kasıtlı olarak verdiler diye düşünüyoruz. Bunların not artırmalarıyla da ilgilenmiyoruz. Artırmasınlar."

Canikli, Rusya ile ekonomik ilişkiler konusundaki bir soru üzerine de, "Siyasi ve ekonomik olarak şu anda Rusya ile 2015'teki uçak krizinin öncesine, hemen hemen dönüldü diyebiliriz" dedi.

BAKMADAN GEÇME!