Büyükşehirlerde yetki çakışması var

BORNOVA, İzmir’in en şanslı ilçelerinden.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi, 50 bini aşan öğrencisi, öğretim üyesi, hizmetlisi, çalışanıyla şehre zenginlik katıyor.
Medeniyet kokan sokakları, tarihe meydan okuyan Levanten evleri, binbir çeşit insan figürleri Bornova’ya ayrı bir renk cümbüşü yaşatıyor.
Çalışmalarını yakın plan izlediğimiz Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da ‘bilim, ilim, siyaset’ üçgeninde farklı bir kulvar açıyor.
Geçenlerde ‘güneş kenti’ yaratma konusunda girişimi olunca kapısını çaldık. O kadar işinin arasında tam 2 saatini bize ayırdı. Çok uzun, keyifli ve de farklı bir sohbet oldu.

* * *

“Sizin bilimsel olarak doğru dediğiniz şey, siyasi hedeflere ulaşmada yanlış bir yol, yöntem, karar olabiliyor” diyen Başkan Sındır, “Bilim, insana özüyle bakıp düşüncesiyle tartışır. Siyasette bunu göremiyorsunuz, takım tutar gibi gruplaşma, ekipleşme var” dedi.

* * *

Haberin Devamı

İlçe belediyeler, büyükşehir belediyesi, il özel idareleri, merkezi genel idareleri arasında çok büyük yetki-sorumluluk çatışması ve çakışması olduğunu da belirten Başkan Sındır, “Bir cadde üzerinde ve o cadde üzerindeki kaldırıma, ışıklandırmaya, ilan-reklam tabelası vergilerine müdahale edemiyorum. Ruhsatlarını ben veriyorum ama o cadde tüm geliri gideriyle, sorumluluğuyla Büyükşehir’de. Yani adı cadde olan her yer Büyükşehir sorumluluğunda. Mesela, Bornova Meydanı Büyükşehir’de. İlçemin cadde ve meydanlarındaki bozulmalara biz müdahale yapamıyoruz. Halk bunu bilmiyor ve hizmeti bizim aksattığımızı düşünüyor” diye konuştu.
Vatandaştan yol harcamalarına katılım diye bir pay alınmasının yanlış olduğunu da söyleyen Başkan Sındır, sosyal devlet, sosyal belediyecilik anlayışıyla bu tür uygulamaların uyuşmadığını vurguladı.

Bornova güneş kenti olacak

Türkiye’den iki belediye var. Biri Antalya Belediyesi, diğeri ise İzmir Bornova Belediyesi.
“Hava kirliliğini azaltacağım” diyor.
Termik santral kurma izni verenlere inat, “Daha yaşanabilir bir kent” diyor.
“Sürdürülebilir hayat” diyor. Bornova Belediye Başkanı Prof. Kamil Okyay Sındır, geçenlerde Ulusal Fotovoltoik Teknoloji Platformu’na (UFTP) üye oldu. Güneş pillerinin enerji anlamında, aydınlatmada kullanılması için imza koydu. 2020’ye kadar da karbon salınımının azaltılması için taahhütte bulundu.
Avrupa’da 6 bine yakın belediye başkanın imzaladığı sözleşmeye, “Ben de varım” diyen Başkan Sındır, AB Çevre Müktesebatı’na uyan ilk başkanlardan oldu.
Çevreciliği 5 Haziran’da en çok pil toplayan öğrencilere 2 bisiklet vermek sanan yurdum başkanları orda mısınız? Siz UFTP’yi ne zaman imzalayacaksınız açıklar mısınız?

Haberin Devamı

Okulları belediyelere devredin

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, sosyal devlet  anlayışının yılmaz savunucularından. O, “Şu okullar olmasa Milli Eğitim’i ne güzel idare ederdim” diyenlerin aksine, “Okulları bana verin” diyor. Müdürlerden, okul ihtiyaçlarını karşılanması için talepler geldiğini söyleyen Başkan Sındır, “Milli eğitim kurumları, yapılarıyla ilçe belediyelerine devredilsin. Tedrisatı ve öğretmen atamaları bakanlık üzerinde olsun ama okul binaları, bahçeleri her şeyi bize versinler bizim sorumluluğumuzda olsun. Okulların durumlarını kimse benden daha iyi bilemez. Okullarda okuyan çocuklar benim çocuklarım, benim kentimin çocukları” dedi.

Haberin Devamı

Hava kalitesini cümle alem görecek

Bornova Belediyesi, 5 ayrı yere hava kalitesi istasyonu kuracak. Herkesin görebileceği meydan ve kavşaklara kurulacak ölçüm cihazlarının verilerinin LCD ekranlardan yansıtılacağı belirtildi. Başkan Sındır, “Vatandaşlar yaşadığımız alanda, soluduğumuz havayı ölçen bu cihazları internet üzerinden de takip edilebilecek” dedi.

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları bize iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak
Tel: 0533 414 24 57 /
cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları