Büyükşehir’in arsa satışları TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’in arsa satışları TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 15:07

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefetin eleştirdiği Büyükşehir’in gelir elde etmek amacıyla yaptığı arsa satışları, TBMM gündemine taşındı. Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Levent Gök, “Kimlere, hangi fiyatlarla ve hangi yöntemlerle satıldığını açıklar mısınız” diye sordu.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 Mali Yılı Kesin Hesabı’na ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşmesinde CHP ve MHP grubunun eleştirdiği Büyükşehir’in gelir elde etmek amacıyla yaptığı arsa satışları, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından TBMM’ye taşındı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin bazı yıllarda yüzde 20-25’ine yakınının bina ve arsa satışlarıyla finanse edildiğini belirtti. 

ANKARALILARIN GELECEĞİ KARARTILIYOR

Gök, söz konusu belediyenin arsa, arazi, lojman, bina gibi taşınmazların satışından elde edilen sermaye gelirlerinin 2015 yılında 1 milyar 7 milyon liraya ulaştığını ifade etti. Belediye’nin 2013 yılında 774,5 milyon liralık, 2014 yılında ise 410 milyon liralık arsa, bina, lojman, arazi ve benzeri taşınmaz mal satarak harcadığını belirten Gök, “Bir mirasyedi gibi sahip olduğu arsaları satarak, birçok gereksiz harcamayı finanse eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında da 727 milyon liralık taşınmaz satmayı hedeflemiştir. Söz konusu belediye Ankara’yı ‘parsel-parsel satarak’ Ankara’nın ve Ankaralıların geleceğini karartmaktadır” ifadelerini kullandı. CHP’li Levent Gök, önergesinde şu soruları yöneltti:

Haberin Devamı

KİMLERE HANGİ YÖNTEMLERLE SATILDI

“2013-2014 ve 2015 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve bütçesinde “sermaye geliri” olarak sınıflandırılan toplam 2 milyar 191 milyon liralık satışın ne kadarı arsa, ne kadarı arazi, ne kadarı bina, ne kadarı lojman ve ne kadarı da diğer taşınmaz satışlarından elde edilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılları ile 2016 yılının geride kalan beş aylık döneminde satılan ve büyüklüğü bin metrekarenin üzerinde olan, arsa ve arazilerin listesi ve kimlere, hangi fiyatlarla ve hangi yöntemlerle satıldığını açıklar mısınız. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2016 yılının geri kalan kısmında satışı planlanan arsa, arazi, lojman ve binaların listesini ve büyüklüklerini açıklar mısınız? 2010-2015 yılları arasındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçe gelirleri içerisinde “sermaye giderlerinin” payı ne kadardır? Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2010-2014 yılları arasında sattığı arsaların toplam metrekaresini açıklar mısınız? Satılan bina ve lojman gibi taşınmazların da yine arsa metrekareleri ile kapalı alan metrekareleri ne kadardır.”

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE DE ELEŞTİRİLDİ

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin gelir elde etmek amacıyla yaptığı arsa satışları Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de muhalefetin eleştiri konusu oldu. Mayıs ayı olağan görüşmelerine devam eden Mecliste; Büyükşehir, EGO ve ASKİ’nin 2015 Mali Yılı Kesin Hesapları görüşülürken söz alan CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya ve MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, Büyükşehir’in gelir elde etmek için yaptığı arsa satışlarını eleştirdi. CHP’li Yılmazkaya, “2015 yılındaki arsa satış hızıyla Büyükşehir Belediyesi’nin 13 yıl sonra arsası kalmayacaktır” derken MHP’li Şimşek, “Arsa satışları olmasa idi belediyemiz 769 milyon TL civarında bütçe açığı verecekti” diye konuştu. Grupların eleştirilerini yanıtlayan Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ise arsa satışlarıyla ilgili, “Arsa satışıyla arsa tükenmez. Büyükşehir için söylüyorum sattığımız arsadan 1,5 kat fazlasını aldık” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!