Büyükşehir’e yine operasyon

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’e yine operasyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 00:00

Başkan Aziz Kocaoğlu’unun, “Varsa suçum başta benim kellemi alsınlar, yoksa işkence bitsin” çıkışından on gün sonra Büyükşehir Belediyesi sarsıldı.

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak geçen 2 Mayıs’ta bir operasyon yapıldı. 41 kişi gözaltına alındı, 34’ü adliyeye gönderildi, 17’si tutuklandı. Daha sonra 4 kişi daha serbest bırakıldı.

13 kişinin tutuklu bulunduğu bu ilk operasyon kapsamında el konulan belgelerin incelenmesiyle suça konu olabileceği idia edilenn 254 eylem belirlendi, 19 ayrı bilirkişi görevlendirildi, 65 rapor hazırlandı.

Bu raporların 44’ünde ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, tehdit, zimmet, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, zincirleme olarak sahte belge düzenleme, sahtecilik gibi suçlar işlendiği iddia edildi. Bunun üzerine ikinci dalga operasyon başladı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği ekipleri dün sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik, şirketler ağırlıklı olmak üzere kapsamlı operasyon gerçekleştirdi, toplam 42 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerine yönelik operasyona konu olan 44 ayrı ihalede devletin 40 milyon TL zarara uğratıldığı öne sürüldü.

Ayağının tozuyla

Operasyonun başka ilginç bir boyutu da emniyet cephesinde yaşandı. Önceki gün bayrağı Ercüment Yılmaz’dan devralan İzmir’in yeni Emniyet Müdürü Ali Bilkay, ayağının tozuyla ikinci operasyonu yöneten isim oldu.

Kılıçdaroğlu: İzmir üzerinde oyun oynanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona büyük tepki  gösterdi: “Türkiye’de temiz belediye aranacak ve örnek gösterilecekse o İzmir Anakent Belediyesi’dir. Baskıyla İzmir’i nasıl ele geçirebiliriz, baskı kurarak nasıl alabiliriz diyorlar. Baskılar bizi yıldıramaz. Bakın şimdi İzmir Belediyesi için rakamları vereyim. 52 vergi müfettişi belediyenin hesaplarını inceliyor.

Karabasan denetim

Beş Sayıştay denetçisi, 2 mülkiye müfettişi İzmir’e karabasan gibi çökmüş. Hesap vermekten korkmayız bunu onurlu görev sayarız. Ancak baskıya ve yandaşlığa izin vermeyiz. İzmir bizimdir bizim kalacak. İzmir üzerinde oyunlar oynanıyor. Her İzmirli’nin bunu bilmesini isterim. Baskı uyguluyorlar. Belediyede hesaplar açık. Sabahın altısında yöneticilere baskı yapacaksınız. Kendisi polis nezaretinde gidip sağlık raporu alırken, kimisi kendisi gidiyor. Bu çifte standart nedir? Bu çağdışı kafa hangi anlayıştadır? Moralimizi bozmayacağız. Her baskıya direneceğiz, toplu direneceğiz.
Bütün CHP’li belediye başkanları bunun farkında her yerde baskı var. Bir genel başkan yardımcımız ve İzmir milletvekillerimiz İzmir’e döndü. Oraya kimin görevlendirildiğini o savcının hangi gerekçe ile oraya getirildiğini biliyoruz. Gün gelecek devran dönecek. Birileri bunun hesabını verecek.”

Haberin Devamı

İşte o 42 kişi

/images/100/0x0/55ea58fef018fbb8f87a0d04

GENEL Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, Kültür Daire Başkanı Murat Özel, Özel Kalem Müdürü Levent İşler, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Kültür eski Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Kültür Müdürlüğü çalışanı Asuman Gökkaya, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, Belediye Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü görevlisi Pınar Çalışkan, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, ESHOT Destek Hizmetleri Daire Başkanı Besim Gültekin, ESHOT Satın Alma Daire Başkanı İbrahim Tuz, ESHOT Strateji Geliştirme Daire Başkanı Turgay Akaya, ESHOT ihale yetkilisi Hüseyin Mercan, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Gül Şener, ESHOT eski Genel Müdür Yardımcısı İsmet Halim Gürsoy, Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürvekili Işık Çelikoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve ESHOT Encümeni eski Üyesi Hüseyin Çalışkan (Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı), Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve ESHOT Encümeni eski Üyesi İrfan Aras, ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Rafet Bayram, Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü eski Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Derbentoğlu, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Büyükşehir Belediye Spor Kulübü çalışanı Kemal Bulut, Grand Plaza çalışanı Yekta Saydam, Grand Plaza çalışanı Çağrı Çavuşoğlu, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, Şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, Ç. Haspolat Kuyumculuk’tan Ercan Mertbilek, Çağlar Haspolat, Şulehan Ulusoy, organizatör İsmail Yoğutçu, Turkuaz şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya, Gökhan Boğazkesen, Murat Boyacığlu, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Solfej şirket ortağı Sedat Sakur.

Haberin Devamı

Beş kişi adliyede

Kültür Daire Başkanı Özel), Kültür Şube Müdürü Yazıcı, Kültür Müdürlüğü Gökkaya, İZENERJİ Genel Müdürü Sabuktay) ve bir prodüksüyon şirketinin ortağı Sakur işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye gönderildi. Bu kişilerin ilk operasyon kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakıldığı, bu nedenle de işlemlerinin kısa sürede tamamlanıp adliyeye gönderildiği belirtildi.

Danıştay’ın kararına sevinemeden gözaltına

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan ikinci operasyonun ESHOT’la ilgili kısmımda 750 yeni durak yerinin kiralanma ihalesinin bulunduğu iddiası, en dikkat çeken gerekçelerden biri oldu. Danıştay 1. Dairesi’nin durak ihalesiyle kamu zararına yol açıldığı gerekçesiyle soruşturma izni veren İçişleri Bakanlığı kararını iptal ettiğini bir hafta önce öğrenen ESHOT üst düzey yetkilileri, bu karara sevinirken, bu kez gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’ne ilk operasyonun düzenlendiği 2 Mayıs’ta, polisin ESHOT’dan 750 durak yerinin kiralanması ihalesiyle ilgili dosyayı istediği öğrenildi. ESHOT’a bugün yapılan operasyonun başlıca nedenleri arasında da bu ihalenin olduğu iddia edildi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri 750 durağın projesine uygun yapılarak yedi yıllık süre sonunda bedelsiz teslim edilmesi karşılığında, anılan süre boyunca duraklara reklam alınması işinin kiraya verilmesine ilişkin ihalede muhammen bedelin düşük tutulduğu gerekçesiyle inceleme başlattı. İçişleri Bakanlığı da Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZDENİZ ve İZULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gül Şener, ESHOT eski Genel Müdür Yardımcısı İsmet Halim Gürsoy, ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, ESHOT Genel Müdür Yardımısı Tufan Eker, ESHOT Encümen üyeleri Hüseyin Çalışkan ve İrfan Aras, Yapı Tesisleri Daire Başkanı Rafet Bayram, ESHOT Strateji Geliştirme Daire Başkanı Turgay Akaya ve Destek Hizmetleri Başkanı Besim Gültekin hakkında soruşturma izni verdi.

Haberin Devamı

Danıştay 1’inci Dairesi ise Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı üzerine yaptığı değerlendirme sonunda soruşturma izninin iptaline karar verdi. Danıştay’ın bu kararı geçen hafta ortaya çıktı. Basında kararın yeralmasından sonra Kocaoğlu “Adalet yerini buldu” açıklaması yaptı. ESHOT yetkilileri de karara sevindi. Ancak, dün yapılan operasyonda Danıştay kararıyla
haklarındaki soruşturma iptal edilen bürokrat ve meclis üyeleri gözaltına alındı.

Tepki yürüyüşü

/images/100/0x0/55ea58fef018fbb8f87a0d06

OPERASYONA tepki gösteren DİSK’e bağlı sendikaların işçileri yürüyüş yaptı. DİSK Bölge Temsilciliği’nin Basmane’deki binası önünde toplanan yaklaşık bin 500 kişi, çeşitli sloganlar atarak, Mürselpaşa ve Gazi bulvarlarını izleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünden geçen ve trafiğin en yoğun olduğu Atatürk Caddesi’ne geldi. DİSK’e bağlı sendikalara, belediye memurlarının örgütlü olduğu Tüm-Bel Sel üyeleri de katıldı. Sloganlar atarak Konak Meydanı’ndaki Saat Kulesi önünde toplanan ve kısa bir süre oturma eylemi yapan grup adına, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve sendika şube başkanları, Vali Vekili Mustafa Aydın’la görüştü. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, Aydın’dan bilgi aldıklarını ve uzun tutukluluk sürelerinin adalete zarar verdiğini anlattıklarını belirtti, “Adaletin bir an önce tecelli etmesini istiyoruz. Bu yapılanlar bizleri kamuoyu gözünde küçük düşürmeyi amaçlıyor. Bu insanların yeri yurdu belli. Adaletin hızlı ve doğru işlemesini istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!