Büyükşehir’e beşli DGM soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’e beşli DGM soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

İGDAŞ, Belbim gibi Belediye İktisadi Teşebbüsleri yöneticileri ve ihaleleri kazanan firma sahiplerinden oluşan 73 kişinin yolsuzluk iddialarına konu olan ilişkileri İstanbul, Şişli, Eyüp, Üsküdar ve Sarıyer Cumhuriyet Savcılıkları'nca incelenecek.

Beşiktaş - Akbil yolsuzluğuyla gündeme gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİT’ler (Belediye İktisadi Teşebbüsü) hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce başlatılan soruşturma 5’e bölündü. Aralarında İGDAŞ ve Belbim gibi BİT’lerin yöneticileriyle belediyeye iş yapan şirket sahiplerinin bulunduğu 73 zanlı hakkındaki soruşturmanın İstanbul, Şişli, Eyüp, Üsküdar ve Sarıyer Cumhuriyet Savcılıkları'nca derinleştirmesine karar verildi. Soruşturmada naylon fatura düzenleme, emniyeti suistimal etme ve vergi kaçakçılığı iddiaları araştırılacak.

İstanbul Kaçakçılık Savcılığı, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİT’lerde ihaleye girip kazanan şirketlerden Deha İnşaat ve Sanayii Ticaret Ltd. şirketinin yetkilileri Mehmet Beşir Hamidi, Embiya Gül ve Halit Kutlu hakkında yürüttüğü soruşturmayla ilgili İstanbul Defterdarlığı’ndan rapor istedi. Savcılık, emniyeti suistimalle suçlanan şirket yöneticilerinin vergi kaçırıp kaçırmadıklarının tesbitini istedi. Defterdarlık'tan gelecek rapora göre dava açma konusunda karar verileceği öğrenildi.

Komisyon iddiası

Savcılık, Büyükşehir Belediyesi’ne ihale yoluyla iş yapan ve vergi kaçakçılığıyla suçlanan Yapı Sanayii Ticaret Ltd’nin yöneticileri Ömer Salman, Ahmet Karamanlıoğlu ve Arif Paralı’nın dosyası hakkında görevsizlik kararı verdi; dosyayı Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

BİT’lerle ilgili genel soruşturma çerçevesinde gözaltına alınıp serbest bırakılan İGDAŞ Genel Müdürü Muhiddin Fuat Şengül, kuruma ihale yoluyla iş yapan Lonca A.Ş.’nin sahibi Ahmet Hamdi Pınarcık tarafından, ihalelerden komisyon almakla suçlandı. İstanbul Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Şefik Şengül’ün oğlu olan M. Fuat Şengül'e yönelik suçlama, Pınarcık'ın emniyet ifadesinde yeraldı.

Şirketinde yapılan aramada kasasından 1 milyon dolar nakit çıkan Pınarcık, İGDAŞ’tan ihale alıp kazandığını, Mazlum-Der eski başkanı Tufan Mengi’ye kendisine ihale için gerekli teminat mektubunun alımında yardımcı olduğu için 400 bin dolar verdiğini, Mengi’nin kuruma reklam ve tanıtım işi yapan şirketlerden aldığı komisyonların yarısını genel müdür Şengül’e verdiğini iddia etti. Pınarcık ifadesinde, İGDAŞ ihalesiyle ilgili Tayvan’ı ziyaret eden 8 kişilik heyetin masrafını karşıladığını da öne sürdü.

İGDAŞ Genel Müdürü Şengül ise polis ifadesinde naylon faturalarla kurumu trilyonlarca lira dolandırdığı öne sürülen Eren Reklam ve Er Ofset’in ihaleye girmesi için Kanal 7 televizyonu spikeri Ahmet Hakan Coşkun’un kardeşi Abdullah Coşkun’un tavsiyede bulunduğunu söyledi, asıl belirleyici kişilerin BİT’lerden sorumlu daire başkanı Necmi Kadıoğlu ve danışmanı Harun Karaca olduklarını öne sürdü. Şengül, kendisini komisyon almakla suçlayan Pınarcık’ı ise MÜSİAD toplantılarından tanıdığını söyledi.

Kasadaki 1 milyon dolar

Şengül, polis ifadesinde Milli Selamet Partisi milletvekillerinden Hasan Aksay’ın Pınarcık’ı ‘‘Bu çocuk bizim camiamızdandır’’ diye tanıştırıp kurumun açtığı sayaç okuma ihalesine davet etmesini istediğini iddia etti. Pınarcık’ın kasasından çıkan 1 milyon doların, kurumun yaptığı 5 milyon dolarlık ödemenin bir bölümü olduğu anlaşıldı.

Emniyetin DGM Başsavcılığı’na sunduğu yazıda sanıklar Şengül, Mengi, Kadıoğlu ve Karaca cürüm işlemek için çete oluşturmak ve gerçek dışı fatura kullanıp, 1 trilyon 509 milyar 369 milyon 250 bin lira haksız kazanç elde ederek devleti zarara uğratmakla suçlandı. Naylon fatura düzenleyerek çıkar sağlamak ve belediyeyi zarara uğratmakla suçlanan Hamidi Petrol Taşımacılık firmasının yöneticileriyle ilgili soruşturma Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı, Netpa, Yepa, Eren Reklam ve Er Ofset firmalarıyla ilgili soruşturma ise Sarıyer Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yürütülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!