Büyükşehir Belediyesi'nden Osmanlıca kursu

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Belediyesinden Osmanlıca kursu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 13:02

Büyükşehir Belediyesi'nden Osmanlıca kursu

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi tarafından, Osmanlıca dil kursu açıldı.



Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı koordinasyonunda ‘Kent Müzesi’ eğitim salonunda Osmanlıca dil kursu açıldı. Kursa 30 öğrenci katıldi. Kent Müzesi Eğitim Salonu’nda Cumartesi günleri 12.00-14.00 saatleri arasında verilecek kursun ilk dersi yapıldı. Osmanlıca’ya ilgi duyan gençlerin katıldığı kursta ilk etapta okuma ve anlamaya ağırlık verileceği, daha sonraki süreçte ise yazma ve çeviri ile devam edileceği ifade edildi. Osmanlıca’da en çok kullanılan ‘Matbu’ ve ‘Rikka’ hat yazı türlerinin de öğretileceği kursta, Arapça’dan geçmiş sözcükler, isimler, tamlamalar, cümleler ve terkipler ile bunların manaları üzerinde de durulacak.



Son yıllarda tarihi içerikli diziler, filmler, belgeseller ve kitapların yaygınlaşmasıyla halk arasında Osmanlı tarihinin büyük ilgi duyulur hale geldiğini ifade eden Osmanlıca Dil Kursu Öğreticisi Bilgehan Şahin, Osmanlı İmparatorluğu’nun gerçek tarihi ile ilgili araştırma yapılması için mutlaka dilin çok iyi öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Üniversitelerin bazı bölümlerindeki Osmanlıca derslerinin yüzeysel verildiğini söyleyen Bilgehan Şahin, bu sebeplerden dolayı kursu da ilgi duyan üniversite ve lise öğrencilerine yönelik açtıklarını kaydetti.



Osmanlıca’nın çok önemli bir lisan olduğunu vurgulayan Bilgehan Şahin, “Günlük hayatımızda mezar taşı, çeşme ve cami kitabesi gibi Osmanlı’dan kalmış çok sayıda tarihi eser ve kitabe ile karşılaşıyoruz. Önünden geçiyoruz ama maalesef okuyamıyoruz. Bu eserlerimizi okuyabilmek, anlayabilmek ve yazabilmek için Osmanlı dünyasına açılabilmek için Osmanlıca bilmemiz şart. Bu nedenlerden dolayı halkımıza destek vermek istedik. İlgi duyan ve katılmak isteyen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bunun yanında bir de hat kurslarımız var. Kurslarımıza katılmak isteyenler önceden kayıt yaptırırlarsa iyi olur. Derslerimiz yeni başladı. Sonuna kadar devam edeceğiz" diyerek şöyle konuştu:



"Şuan toplumumuzda bilinmediği için ayrı bir dilmiş gibi düşünülüyor. Halbuki Osmanlıca, bizim Anadolu Türkçesi’nin tarihi halidir. Türkçe, Arapça veya Farsça karışımı bir dil de değildir. Temeli Türkçe'dir. Türkçe'yi temelinde doğru öğrenebilmek için Osmanlıca öğrenmemiz şarttır. Bunu gerçek manasıyla öğrenen bir kimse, Türkçesi'nin de düzeldiğini fark edecek. En iyi şekilde öğrenilir ve geliştirilmek istenirse, Farsça ve Arapça’ya da temel atılmış olunacak. Farsça ve Arapça'daki kelimeler ve cümle yapılarının bir kısmı aynı. Dolayısıyla Osmanlıca, bütün şark dillerinin öğrenilmesine çok yararı olan zengin bir dildir. Kapı sonuna kadar açık. Biz buradayız ve öğrensek isteyenleri bekliyoruz.”



FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!