Büyükerşen’den Hat Boyu Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükerşen’den Hat Boyu Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 15:03

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI PROF. DR. YILMAZ BÜYÜKERŞEN, HAT BOYUNA YAPILAN PROJE HAKKINDA YAPTIĞI AÇIKLAMADA, “BENİM TEKLİFİM KARŞI ÇIKMAK DEĞİL. TADİLAT YAPILARAK ORASI BULVAR HALİNE GETİRİLEBİLİR. YİNE TEKRARLIYORUM, FIRSAT BU FIRSATTIR. O SAKSILAR YIKILIP ORAYA YOL YAPILMALI. BU TEKLİFİ YAPTIM, KİMSE BUNDAN ALINMASIN” DEDİ.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, hat boyuna yapılan proje hakkında yaptığı açıklamada, “Benim teklifim karşı çıkmak değil. Tadilat yapılarak orası bulvar haline getirilebilir. Yine tekrarlıyorum, fırsat bu fırsattır. O saksılar yıkılıp oraya yol yapılmalı. Bu teklifi yaptım, kimse bundan alınmasın” dedi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan’ın hat boyu projesi ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından bugün bir basın toplantısı düzenlenen Başkan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Karacan’a Eskişehir’in sorunlarıyla ilgilendiği için teşekkür etti. Karacan’ın açıklamalarına ithafen “Benim hafızam eskiyi de yeniyi de çok iyi hatırlıyorum. Hatırlamaya da gerek yok, ortada belgeler var” diye Büyükerşen, “Demiryolunun yeraltına alınma meselesi 10 yıl öncesine dayanıyor. Yeraltına alınmasıyla ilgili ilk fikri belediye olarak biz proje olarak ortaya koymuştuk. Biz tren yolunun altına alınarak, üzerinin bulvar yapılarak Eskişehir’in trafik sorununun çözüme kavuşturulmasını belirtmiştik. Biz bu konuyu Ulaştırma Bakanı Oktay Vural zamanında belirtmiştik ve sunduğumu proje hükümet tarafından programa alınmıştı” dedi.
“BULVARIN ADINI RECEP TAYYİP ERDOĞAN KOYACAKLARDI”
Hat boyu projesinin 10 yıllık süreç içinde çok kez değiştiğine dikkat çeken Başkan Büyükerşen, sözlerinin bir bölümünde şunları söyledi:
“Hatta AK Parti Eskişehir eski Milletvekili Murat Mercan bir toplantısında. oradaki alanın bulvar yapılacağını, hatta bu bulvarın Eskişehir’in trafik sorunun çözümünde yardımcı olacağını söylemişti. Bulvara Recep Tayyip Erdoğan adının verileceğini belirtmişti. Bu da bizim hoşumuza gitmişti. Devlet Demir Yolları bu şekilde işe başladı. TCDD işe başladıktan sonra projede büyük değişiklik yaptı. Tren Çamlıca’dan yer üstüne çıkacakken, Bağlar Geçidinden çıktı. Bunun sebebini ise tren garının yerinde kalacağını gösterdiler. Bir diğer değişiklik ise tren garının mevcut yerinde oldu. O zaman birçok fikir ortaya atılmıştı. Biz de Şeker Fabrikasının orada bulunan araziyi göstermiştik. Diğer yandan mevcut tren garının aynı yerinde kalmasını ve Bozüyük’te çalışan çok sayıda işçi var. Bunlar her gün gidip geliyor. Sabah ve akşamları Organize Sanayi Bölgesine ve Bozüyük’e gidecek işçilere banliyö tren hattı kurarsınız, bu sayede yüzlerce otobüs trafik sıkışıklığına neden olmaz fikrini ileriye sürdük. Bu fikir orada itibar görmedi.”
“TÜNELİN ÜSTÜNDEKİ BETON TAŞIMAZ DEDİLER”
“Bulvar yapılmamasının nedeninin araçları yapılan tünel üstündeki betonların taşımayacağı şeklinde açıklandığını iddia eden Büyükerşen, “Bu açıklama aslında dikkat çekiciydi. Bir tünel yapıyorsunuz, üstü taşıtları taşımıyor. Oraya iki sene dokunulmadı, araçlar üzerinde gezdi ve park ettiler. Demek ki üzeri taşıyormuş. ‘Biz yeşil alan yapacağız’ dediler, biz de tamam dedik” diye konuştu.
“BİZE GÖSTERİLEN PROJEYİ KİM GÖRSE HAYIR DEMEZDİ”
Hat boyu ile ilgili protokolde kendisinin de imzası olduğuna dikkat çeken Büyükerşen, bu projeden dönülerek yeniden bu alanın bulvar yapılması gerektiğini söyledi. İmza atılan protokolün, hat boyunun tasarımı olduğunu belirten Büyükerşen, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Benim bunlarda imzam vardır. Bizden bu tasarıma göre imar planı yapılması istendi. Bize gösterilen sunumda tünelin üzeri yeşil alan görülüyor. ’Nefes alacak bir yer olacak’ deniliyor. Üzerinde havuzlar görülüyor. 4 şeritli yollar görülüyor. Bu yılın başında işler yapılmaya başlanınca gördük ki yeşil alandan çok büyük bir beton yığını ortaya çıktı. Kimse bu durumdan memnun olmadı. Hangi partiden hangi görüşten olursa olsun herkes şikayetçi. TCDD orasının kendilerine ait olduğunu, bize bırakmayacaklarını söyledi. Bizde projeyi görünce memnun olduk. Şehre güzel bir şeyler yapacaklar diye. Buradaki amacım polemik oluşturmak değil. Mesele unutkanlık, hatırlamama meselesi değildir. Polemik için değil, hatırlatmak için, gerçeklerin tam olarak ortaya çıkması için söylüyorum. Bizim hassasiyetimiz estetik meselesiydi. Bu fotoğraflar size takdim edilse ’hayır mı?’ dersiniz. Mümkün değil. Yapılan ile hazırlanan ve kamuoyuna takdim edilenler arasında hiçbir bağlantı olmadığını görüyoruz. Ben de müteahhit kaçmış, sözlerini duyunca proje değiştirilebilir diye düşündüm. Beton yığını yıkılır, burası bulvar yapılır. Yani ilk amacına dönülür. Kamu kurumları projelerde tadilat yapabilirler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!