Büyükelçi Nkurunziza hayran kaldı

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Nkurunziza hayran kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 12:00

Büyükelçi Nkurunziza hayran kaldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN’e gelen Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, kentte incelemelerde bulunarak çeşitli görüşmeler yaptı.
Büyükelçi Nkurunziza, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı ziyaret etti. Büyükelçi Nkurunziza ile bir araya gelen Başkan Kocamaz, kent hakkında bilgi vererek, "Mersin, belki de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi. Mersin’e insanlık tarihi ile yaşıt bir şehir diyebiliriz. Mersin gerçekten yaşanılabilir bir bölge. Zaten onun için de medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Kentin belirlenen yaşı, yapılan araştırmalar ve kazılar sonucunda 10-11 bin yıl öncesine dayanıyor. Bölgenin en eski yeri Tarsus. Geçmişi 10-11 bin yıl öncesine dayanıyor. Günümüzde kent merkezinin 1 milyona yakın bir nüfusu var. Limanın, serbest bölgenin yapılması bu bölgeyi ticaretin de merkezi haline getirdi. Ayrıca sanayi tesisleri bu bölgede ağırlık kazanıyor. Tarımda çok büyük gelişmeler kat edildi. 13 ilçemiz var. Bunun 4 tanesi merkezde, nüfusun yüzde 76’sı merkez ve Tarsus’ta yaşıyor. Diğer 8 ilçe de toplam yüzde 24 gibi bir nüfusa sahip. Her şeye rağmen gerçekten barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşama kültürünü geliştirmiş bir bölge" dedi.
Mersin’in birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olduğundan belirten Kocamaz, "Kentin dört bir yanının geçmiş medeniyetlerin kültürlerinin izleriyle dolu. Avrupa’da ve dünyanın değişik yerlerinde Katoliklerle Ortodoksların mezarlarının ayrı olduğunu biliyoruz. Ama bizim burada her inançtan insan aynı mezarlıkta bir arada bulunuyor. Tarsus’un 5 metre altında ayrı bir şehir var. Kazdığınız her yerden muhakkak bir tarih çıkıyor. Dünyanın ilk kanalizasyon sistemi Tarsus’ta Roma döneminde yapılmış ve şehir merkezindeki kanalizasyon sistemi son 20-25 yıl öncesine kadar halen çalışıyordu. Bunu şuradan anlıyoruz, şehir merkezindeki foseptikler hiç dolmuyor. Halen de zaman zaman inşaat kazısı yapılan yerlerde çok büyük eserler çıkıyor. Merkezi bir başka yere taşısak belki Roma’yı 10’a katlayacak bir şehir çıkacak yer altından" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Büyükelçi Nkurunziza, Mersin’e ilk kez geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Ruanda’da da bir takım gelişmelerde bulunmak için sizin tecrübelerinizden faydalanmak ve görmek konusunda çok istekliyiz. Mersin ve Ruanda ekonomisi arasında çok benzerlik olduğunu gördük. Sizlerle karşılıklı paylaşımlarda bulunabileceğimizi düşünüyorum. Mersin’e ilk ziyaretim ama gördüğüm kadarıyla çok etkilendim, çok güzel bir şehir. Türkiye’de de yaklaşık 1,5 yıldır yaşıyorum. Kesinlikle Tarsus’ta çok güzel işler başarmışsınız ve burada da çok güzel işler başaracağınıza eminim. Tarsus’taki İŞGEM’i nasıl kendi ülkemizde de benzer bir modeli uygulayabiliriz diye ziyaret ettik."
Sohbet sonrasında Büyükelçi Nkurunziza, Başkan Kocamaz’a Ruanda tarihini içeren bir kitap verdi. Kocamaz da Nkurunziza’a lale tablosu verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!