Büyükelçi Neziroğlu: Türkiye'de ciddi bir Sudan farkındalığı oluştu

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Neziroğlu: Türkiyede ciddi bir Sudan farkındalığı oluştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 10:23

Büyükelçi Neziroğlu: Türkiye'de ciddi bir Sudan farkındalığı oluştu

Haberin Devamı

Fatih TURAN/TRABZON,(DHA) -TÜRKİYE'nin Sudan Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, Sudan'da ciddi yatırım potansiyeli olduğunu belirterek, iş adamlarına yatırım çağrısında bulundu. Neziroğlu, "Türkiye'de ciddi bir Sudan farkındalığı oluştu. Biz daha fazla iş adamımızın gelmesini istiyoruz, daha fazla iş adamının yatırım yapmasını istiyoruz. Sudan'da yatırım noktasında potansiyel var. Başta altın madeni olmak üzere çeşitli alanlarda, madencilik sektöründe iş yapmak mümkün, tarım arazisi olarak son derece geniş tarım arazileri var" dedi.

Tatil için memleketi Trabzon’da bulunan Türkiye’nin Sudan Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, 9 aylık görev süresini değerlendirdi, Türk iş adamlarına bu ülkeye yatırım çağrısında bulundu. Büyükelçi Neziroğlu, Türkiye'nin Sudan ile ilişkilerinin güçlü olduğunu ve aralarında kültürel, etnik ortak değerler olduğunu belirti. Neziroğlu, "Afrika'nın artık her tarafında varız. Sudan'da bunlardan bir tanesi. Sudan ile bizim; tarihi ve kültürel ortaklıklarımız var. Sudan'ı, Türkiye'nin Afrika'ya açılan kapısı olarak görüyoruz. İlişkilerimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın,  en son ki ziyaretinden sonra çok ciddi şekilde siyasi ve ekonomik anlamda arttı. Karma ekonomik komisyon toplantısı ve istişare toplantıları yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Bakanların ziyaretlerinde de ciddi bir artış var. Gerek Türkiye'den Sudan'a giden bakanlar, gerek Sudan'dan Türkiye'ye gelen bakanlar kamu kurumları arasında her alanda işbirliği var. Sağlık, eğitim, savunma, ulaştırma gibi alanlarda ciddi bir işbirliği var" dedi.

'CİDDİ BİR SUDAN FARKINDALIĞI OLUŞTU'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sonrası Türkiye'de ciddi bir Sudan farkındalığı oluştuğuna işaret eden Neziroğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 Aralık'taki ziyaretinin ardından Türkiye'de ciddi bir Sudan farkındalığı oluştu. İş adamlarımız Sudan'ı daha yakından takip etmeye başladılar. Halen Sudan'da 4 bin civarında vatandaşımız yaşıyor. Bunlar çok değişik sektörlerde çalışıyorlar. Yani küçük esnaf olarak; berber, perdeci, mobilyacı ile madencilik alanında çalışan büyük şirketlerimiz var. Bunlar Sudan'dan Türkiye ya da başka ülkelere tarım ürünleri ya da diğer ürünleri de ihraç ediyorlar. Biz aslında Sudanlılara şunu hep söylüyoruz:  Türkiye farklı bir ülke. Türkiye'ye Sudan'a herhangi bir ülke gözüyle bakmıyor. Çünkü biz bölgede güçlü ekonomik ve siyasi açıdan güçlü ve istikrarlı bir Sudan istiyoruz. Bunun için gayret ediyoruz. Onlar da Türkiye'nin bu farklı yaklaşımından haberdarlar. Bütün bilgi birikimimizi, tecrübemizi her alanda Sudan'la paylaşmaya çalışıyoruz. İş adamlarımızın ziyaretlerinde ciddi bir artış var. Her hafta çok farklı sektörlerden iş adamları geliyor. Sudan'daki potansiyeli ölçmeye çalışıyor" diye konuştu.

'HEDEF 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ'

Türkiye'nin Sudan'da ticaret hacminin 500 milyon Dolar civarında olduğunu hatırlatan Neziroğlu şunları söyledi:

"İş adamlarımıza şu çağrıyı yapmak istiyorum: Bizim orada Ticaret Müşavirliğimiz var, son derece aktif. Biz de ticari ilişkilerin güçlenmesi için çok yakın birlikte zaten de çalışıyoruz. Ondan dolayı da Sudan'daki iş adamlarımızı bir çatı altında topladık ve Sudan-Türkiye İşadamları Derneği kurduk. İşadamları Derneği ve bizde Sudan'daki yatırım ve üretim imkanları paylaşma noktasında Türkiye'den gelecek olan işadamlarına her türlü desteği sağlamaya hazırız. Bütün iş adamlarımızın hizmetindeyiz. Bunun için büyükelçiliğimizle de her zaman irtibata geçebilirler. Ticaret hacmimiz Sudan'da 500 milyon Dolar civarında. Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında her iki Cumhurbaşkanı da bunu ilk etapta 2 milyar dolara, sonrasında da 10 milyar dolara yükseltilmesinden bahsetmişlerdi. İşadamlarımız gelirse tabii ki o kadar iyi bizler için. Herhangi bir iş adamımız yabancılık çekmesin, Sudan'ı görmek istiyorlarsa direk büyükelçiliği arasınlar, bize ulaşsınlar. Hiçbir endişe olmadan başımızın üstünde yerleri var. Yatırım noktasında potansiyel var Sudan'da. Başta altın madeni olmak üzere çeşitli alanlarda, madencilik sektöründe iş yapmak mümkün, tarım arazisi olarak son derece geniş tarım arazileri var. Çok güvenilir ortaklar da var Sudan'da iş adamı olarak"

'TEDİRGİN OLMASINLAR, BİZE GELSİNLER'

Her türlü desteklerinin iş adamı ve yatırımcılarla olduğunun altını çizen Büyükelçi Neziroğlu, "Göreve başlayalı 9 ayı geçti, işadamları derneklerinin tamamını ziyaret ettik. İş adamlarını ziyaret ediyoruz, Sudan'daki Türkiye'den gelen işadamlarıyla onları bir araya getiriyoruz. Bundan sonra sektörel toplantılar da yapmayı planlıyoruz. Madencilik alanında Türkiye'deki ve Sudan'daki işadamlarını bir araya getirip tarım alanında iş adamlarını bir araya getirmek önceliğimiz. 'Ticaret hacmini de daha fazla arttırırız' diye düşünüyoruz. Gelip burayı yerinde görmekte fayda var. Biz her türlü desteğimiz işadamlarımızın yanındadır. Onların hep destekçisi ve arkasında olduğumuzu net bir şekilde söylüyorum. Tedirgin olmasınlar, bize gelsinler biz her türlü bağlantını kurarız orada iş adamlarıyla kendilerini görüştürürüz" ifadelerinde bulundu.      

'SUDAN HALKI TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVİYOR'

Sudan ve Afrika'nın Türkiye'ye bir kurtarıcı gözüyle, umut olarak baktığını kaydeden Neziroğlu, "Sosyal alanda da çok aktif olmaya gayret ediyoruz. Özellikle Ramazan ayını çok yoğun bir şekilde değerlendirdik. Sokaklarda, bazen öğrenci yurtlarında, mülteci kamplarında iftarlar verdik, yardımlar dağıttık. Sudan ve Afrika'nın tamamı aslında Türkiye'ye bir kurtarıcı gözüyle, umut olarak bakıyor. Biz de onlara doğrusu yavaş yavaş balık tutmayı öğretmeye çalışıyoruz. Bu noktada da son derece memnunlar. Türkiye'yi Sudan halkı çok seviyor. Sudan, Türkiye'nin başarılarıyla her alanda gururlanan dertleriyle de dertlenen bir millet. Bu da bizim ve gelecek iş adamlarınız için büyük bir avantaj. Biz sadece siyaset ve ekonomi alanında değil sporda da, kültürde de, aklınıza gelecek her alanda Türkiye'nin Sudan'ı daha çok birbirine yakınlaştırmak istiyoruz" diyerek açıklamasını noktaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!