Büyükelçi Köksal, Rus Krizi Ve Petrol İddilarını Değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Köksal, Rus Krizi Ve Petrol İddilarını Değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 14:31

salı grubunun konuğu büyükelçi köksal oldu

Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Ali Rıfat Köksal, Rus krizi ve petrol iddialarını değerlendirdi.
Antalyalı iş adamlarından oluşan başkanlığını Muharrem Koç’un yaptığı Salı Sanayici İşadamları Grubu’nun konuğu Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Ali Rıfat Köksal oldu. Büyükelçi Köksal, Salı Grubu üyelerine Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilciliği, G20 süreci, EXPO 2016 hazırlıkları, AB-Türkiye Zirvesi sonuçları, Rusya Krizi, Suriye’de ki petrol kaçakçılığı iddialarına ilişkin bilgi verdi, sorularını yanıtladı.
“G20 GÜNDEMİNE İLK DEFA SİYASİ KONULAR GİRDİ”
15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Köksal, yaklaşık 10 bin katılımcının zirveye iştirak ettiğini söyledi. Köksal, çoğunluğu yabancı 2 bin 500 basın mensubunun izlediği zirveye giden süreçte de 2015 yılı boyunca bir kısmı bakan düzeyinde olmak üzere 60 resmi toplantı düzenlendiğini açıkladı. Öncelik sırasının kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olarak ilan edildiğini belirten Köksal, bu dönemde özetle, uluslararası vergide ortak standart belirlenmesinden, kadınların işgücüne katılımına kadar geniş yelpazede önemli kararlar alındığını vurguladı. Dönem başkanlığında ilklere imza atıldığını da belirten Köksal, “Afrika’da enerjiye erişim, gıda kayıpları ve israf, refah artışında toplumun tüm kesimlerinin önemi, kadınların ekonomideki yerinin güçlendirilmesi, KOBİ’lerin küresel ekonomiye daha iyi entegrasyonu gibi hususlar ilk defa G20 gündemine dahil oldu. Bu çerçevede, KOBİ Forumu kuruldu ayrıca Kadın-20 formatı hayata geçirildi. Küresel ekonominin siyasi konulardan bağımsız bir şekilde ele alınamayacağı gerçeğinden hareketle G20 Liderler Zirvesi resmi programına ilk defa siyasi konular başlığı da girdi” dedi.
TÜRKİYE- AB İLİŞKİLERİ
Salı Grubu üyelerini Türkiye- AB ilişkileri konusunda da bilgilendiren Büyükelçi Köksal, “Ülkemiz diğer aday ülkelerle birlikte en son Aralık 2004 Zirvesi’ne davet edildi. Müzakere sürecimizin başladığı 2005 yılından bu yana ise, hiçbir AB Zirvesi’ne davet edilmediğini hatırlamanızı isterim. Özetle, katılım müzakerelerine kazandırdığı ivmeye, dış politika ve güvenlik politikası alanında düzenli görüş alışverişinin yapılması ve işbirliğinin güçlendirilmesine, vize serbestisinin hızlandırılmasına, ülkemize acil ve sürekli insani yardım sağlanmasına, göç akımlarına düzen getirmek ve düzensiz göçü engellemek üzere Ortak Eylem Planı’nın uygulanmasına katı sağladı” diye konuştu.
RUSYA KRİZİ
Rusya ile yaşanan uçak krizi ve petrol kaçakçılığı iddialarını da ele alan Büyükelçi Köksal, şöyle konuştu:
“Türk hava sahasının Rusya Federasyonu’na ait uçaklarca ihlal edilmesinin ardından, angajman kurallarımız, Ankara’da ve Moskova’da Rus makamlarına en üst düzey dahil, muhtelif seviyelerde ve müteaddit kereler bütün açıklığıyla izah edilmiş ve uyarılarda bulunulmuştur. Angajman kurallarımız Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde, bu son hadisede, radarımız tarafından defalarca yapılan ikazların ihlalde bulunan uçaklar tarafından dikkate alınmamış olmasını anlamakta güçlük çekiyorum. İhlal edilen egemen Türk hava sahasının, aynı zamanda NATO hava sahası olduğunu hatırlatmak isterim” diye konuştu.
PETROL İDDİALARI
Türkiye’nin DEAŞ’tan petrol satın almakta olduğu yönündeki iddiaları ve yürütülen karalama kampanyasını trajikomik olarak nitelemek dışında söyleyecek bir söz olmadığını belirten Köksal, aksine 2012’den bu yana petrol kaçakçılığını önleme konusunda Türkiye’nin uygulamaları ve geldiği nokta hakkında sayısal verileri de kullanarak bilgi verdi. Türkiye’nin DEAŞ karşıtı koalisyondaki konumunu da hatırlattı.
Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç yaptığı konuşmada son zamanlarda Türkiye’nin dış politikasında çok önemli gelişmeler ve hareketlilik olduğunu, yürütülecek doğru politika ile ülkemiz adına çok önemli gelişmeler olabileceğini belirtti. Ayrıca G20 zirvesinin ülkemize alınması ve Antalya da yapılmasının Türk dışişlerinin çok önemli bir başarısı olduğunu belirterek büyükelçi Köksal’a toplantının sonunda Salı grubu adına teşekkür plaketi takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!