Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 02:14

Türk Edebiyatının büyük kalemi Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Haberin Devamı

Ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal, binlerce kişinin katıldığı cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Ünlü yazarın cenazesine siyaset, spor, sanat ve iş dünyasından çok sayıda seveni katıldı. Cenaze, ‘Yaşar Kemal onurumuzdur’ sloganları eşliğinde karanfillerle uğurlandı.

Yaşar Kemal’in cenaze namazı, öğle namazına müteakip Teşvikiye Camii’nde kılındı. Edebiyat çınarının cenazesine gelenleri cami avlusu almadı. Avluda kurulan taziye çadırında, törene gelenler Yaşar Kemal'ın eşi Ayşe Semiha Baban ve manevi oğlu Ahmet Güneştekin'e taziyelerini sundu. Törene; aralarında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu çok sayıda tanınmış isim katıldı. Askeri erkandan bir heyet de cenaze törenine gelerek aileye taziyelerini iletti. İki farklı noktaya bariyer konularak izdiham önlenmeye çalışıldı. Protokol için musalla taşının önüne ayrı bir yer açıldı. Cenazeye çok sayıda isim de çelenk gönderdi.

Haberin Devamı

Önce öğle namazı kılındı, ardından cenazeye katılanlar hep birlikte saf tuttu. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Yaran cenaze namazını kıldırdıktan sonra helallik istedi. Omuzlara alınan Yaşar Kemal’in cenazesi, dualar eşliğinde cenaze aracına götürüldü. Bu sırada çok sayıda seveni tabuta karanfil attı.

Cenazeye katılanlar, Yaşar Kemal’le ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Aydın Doğan, “Allah rahmet eylesin. Ülkemiz büyük bir edebiyatçıyı kaybetti. Gazetecilerin de başı sağ olsun. Biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Kendisi, ‘Haberlere önem verdiğiniz kadar röportaja da değer verin’ der dururdu. Aynı meslekte olduk ama beraber çalışma imkanı bulamadık. Benim dostumdu. Babamla da dostlukları vardı. Yeri doldurulmayacak bir insan. Nur içinde yatsın.
Televizyoncu Halit Kıvanç, “Akranım arkadaşım, nur içinde yatsın.” dedi.

Cengiz Çandar, “Dev bir insan sahneden çekilince hepimizin hayatlarına değmiş olan tanıyanlar için doldurulmaz bir boşluk. Tanımayan yok zaten. Eserlerinden herkes tanıyor zaten. Yaşar Kemal eşsiz bir insandı. Her anlamda dev bir isimdi. Fiziki manevi ruhi büyük bir boşluk oluştu.” dedi.

Haberin Devamı

Can Dündar, “Böyle bir yazarımız, böyle bir ustamız oldu. Onu tanıma, onunla aynı yüzyılı paylaşma, aynı topraklara basma şansı bulduk. Bunun gururuna eriştik. Bunun gururu ile yaşayacağız. Bu topraklarda gerçeğin peşinde olup, gerçeği yazıp, haksızlığa isyan edip zor günler geçirmeyen yazar yoktur. Neredeyse toprağın kültüründe var bu. O da payını aldı. Ama dik duruşu ile her zaman bize örnek oldu. O duruşu biz de sürdürmeye gayret edeceğiz, kitaplarını okumuş bir insan olarak.” şeklinde konuştu.

Orhan Pamuk, “Yaşar Kemal’in vefatı beni çok üzdü. Çok sarsıldım. Büyük bir insan. Büyük bir yazar. Çocukluğumda gençliğimde lisedeyken onun kitaplarını okurdum. Yetişkinliğimde onun arkadaşı olmaktan siyasal ve edebi arkadaşı olmaktan gurur duydum. Yalnız büyük bir yazar değildi, büyük bir insandı da. En zor şartlarda baskılar hapishaneler tehditler ölüm tehditleri olduğu zaman bile iyimserliğini hiçbir zaman kaybetmedi. Hiçbir zaman içindeki çocuğun toplumsal şartlar tarafından öldürülmesine izin vermedi. Her zaman yaratıcı ve iyimserdi. Onunla uzun yürüyüşlerimiz vardı. Yaşar Kemal büyük bir yazardı. Onun arkadaşı olmakla övünüyorum. Türkçe yaşadıkça onun romanları da yaşayacaktır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Yaşar Kemal’in babası Sadık Gökçeli ve annesi Halime Gökçeli’nin mezarındaki topraktan getirdi. Kara, “Yaşar Kemal, doğduğu toprakları çok severdi. Biz bunun bir anlamı olarak toprak getirdik. Mezarına bu toprağı koymak istiyoruz.” dedi.

Cenazeye katılan Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan: Yaşar Kemal ülkemiz ve dünya için ve bilhassa bizim cemaatimiz için de önemli bir şahıstı. Çünkü bir zamanlar Akdamar Kilisesi’nin yıkılışını engelleyen bir zattı kendisi. Bundan dolayı cemaatimiz ona minnettardır. Minnettarlığımızı sunmak için ve son yolculuğuna uğurlamak için ziyarette bulunduk. Ruhu şad olsun. Tanrı cennetine kabul etsin.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal’i uğurlamaya gelen Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim: “Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Çok üzüldüm. Ailem de çok üzüldü. Çünkü ben aileye de çok yakınım. Bütün akrabalarına da çok yakınım. Böyle insanlar çok gelmiyor. Yaşar Kemal ağabeyimiz, benim hem hemşehrim, hem yakınım, hem aile dostum. Kendimi aileden gibi hissediyorum. Sadece ülkede değil dünya çağında tanınan bir insan. Osmaniye’den çıktığı ilk günden itibaren yazdığı tüm kitaplarda dünya çapında yaklaşımları var. Kendi yöresini anlatanları da var. Ben kendi yöresini anlatanları okudum.” diye konuştu.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, CENAZEYE ÇELENK GÖNDERDİ

Usta yazar Yaşar Kemal’in cenazesi Teşvikiye Camii’ne getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de cenazeye çelenk gönderdi.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal’in cenazesi, eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınları tarafından hastane morgundan alındı. Cenaze daha sonra Teşvikiye Camii’ne getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de camiye çelenk gönderdiği görüldü.

Cami girişinde taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı” dedi.


TEŞVİKİYE’DE BÜYÜK KALABALIK

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

Efsanevi yazar Yaşar Kemal’i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camii’ne akın etti.

Ünlü isimler Yaşar kemal’in ardın

dan şunları söyledi:

‘SAKIP SABANCI, KOCA YAŞAR DERDİ ONA’

SABANCI Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal’e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana’da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal’in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış ilçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün” dedi.

ERCAN KARAKAŞ

Fikirleriyle yol gösteriyordu. Çok büyük bir kayıp. Sol ve özgür bir insandı. Yol göstericiydi. Çok nasihatlarını aldım. Siyasetle ilgili çok nasihat ederdi.

CAN DÜNDAR

O yanardağ sönmeyecek. Gelecek kuşaklar onu çok daha büyük bir saygı ile anılacak. Ben bir gazeteden kovulduğumda bana "Ben de kovulduktan sonra yazar oldum" demişti.

O yazar olmadan gazeteciydi, meslektaşımızı kaybettik...

CHP MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ

Bu kadar kişiye dokunmak kolay bir şey değil. Kalbimize, içimize dokundu. Bana takılırdı, kısa pantolonlu adam diye... Hep yanımızda hissederdik. Söylediği her söz yankı uyandırırdı. Yaşar Kemal ilgili büyük söylemlerinde barış derdi, çok bedel ödedi.

LÜTFÜ KIRDAR'DA TÖREN DÜZENLENECEK

Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal’in anılacağı bir tören düzenlenecek. 15.30’da başlayacak törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapılacak. Kemal’in cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başta olmak üzere çok sayıda siyasinin de katılması bekleniyor.

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

KÖYÜNDEN TOPRAK

Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

BÖYLE DUYURDULAR

AP (ABD): “İlk romanı İnce Memed ile tanınan Yaşar Kemal, aynı zamanda ilk yıllarında kalemini Marksizmi desteklemek ve kendisinin de parçası olduğu Kürtler dahil Türkiye’deki azınlıkların haklarını savunmak için kullandı.”
New York Times (ABD): “Kürt haklarının açık sözlü savunucusu ve ülkesinin liderlerinin keskin muhalifi olarak Yaşar Kemal sık sık yasalarla sorun yaşıyordu.”
BBC (İngiltere): “Yaşar Kemal Türkiye’nin ilk Nobel Edebiyat Ödülü adayıydı. Çalışmaları sayısız dile çevrildi.”
Guardian (İngiltere): “Yaşar Kemal mazlumların yaşamlarına eğilen ve çalışmaları 40 dile çevrilen Türkiye’nin en büyük yazarlarından biriydi.”

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

Yaşar Kemal’in ardından…


ZİYARETÇİ AKINI

YAŞAR Kemal’in vefatının ardından Üsküdar Vaniköy’de bulunan evi sanat, siyaset ve edebiyat dünyasının akınına uğradı. Sanatçı Zülfü Livaneli; “Hep bu eve gelirdim. Beni yukarıda Yaşar Kemal karşılardı. Bu sabah, ‘Artık Yaşar abi yok mu’ dedim. İnanılacak bir şey değil” dedi. Ustanın evine taziyeye gelenler arasında sanatçı Suavi, gazeteci yazar Nebil Özgentürk ile Zeynep Oral, eski İnsan Hakları Derneği Başkanı ve siyasetçi Akın Birdal, piyanist İdil Biret ve orkestra şefi Gürer Aykal da vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!