Büyük Türk anısına

Fransızların ‘Grand Turc’ (Büyük Türk) olarak andığı Sipa Press’in kurucusu usta foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu anısına, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Foto Muhabirliğin 40 Yılı, Sipa Kuşağı” adlı sergi açıldı.

Haberin Devamı

Başkent, çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 12 Nisan’a kadar gezilebilecek olan “Foto Muhabirliğin 40 Yılı, Sipa Kuşağı” adlı sergi, bir nevi Sipa Press’in kurucusu Gökşin Sipahioğlu’na saygı sunumu.
Serginin açıldığı Çağdaş Sanatlar Merkezi, 2009 yılında da SIPA kurucusu Gökşin Sipahioğlu’nu ağırlamıştı. Sipahioğlu, FSK’nın gerçekleştirdiği 5. Ankara Fotoğraf Günleri kapsamında Fotoğrafta 50. Yıl Onur Heykelciği’ni burada almış, 2008 yılında da Hacettepe Üniversitesi Sanat Merkezi’nde fotoğraflarının yer aldığı “Monsieur Sipa, Photographe” sergisinin açılışına katılmıştı. Dünya basın fotoğrafının en önemli isimlerinden, Fransızların “Grand Turc” (Büyük Türk) olarak andığı Gökşin Sipahioğlu ile ben de bu tören ve sergi açılışları sırasında tanışıp sohbet etme mutluluğunu yaşamıştım. Bu yazıyı da sergideki fotoğraflar yerine Gökşin Sipahioğlu’nun kareleri ile sunmayı seçtim. O fotoğrafları görmek için, “Bu sergiyi kaçırmayın” derim.

Haberin Devamı

YAKIN TARİHE TANIKLIK EDEN OLAYLAR

Fotoğrafçı Michel Setboun ve gazeteci Sylvie Dauvillier’in 2011 yılında hayatını kaybeden Gökşin Sipahioğlu’nun anısına hazırladığı “Foto Muhabirliğin 40 Yılı, Sipa Kuşağı” isimli kitapta, 1973 yılında Türk foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu tarafından Fransa’da resmen kurulan SIPA’nın yakın tarihe tanıklık eden 100’e yakın fotoğrafı, metin ve röportajlarla destekleniyor. Fransız Kültür Merkezi desteği ile Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne getirilen sergide bu kitapta yer alan ve son 40 yıl içerisinde toplumların ortak belleğinde yer etmiş önemli olaylardan fotoğraf karelerinden özel bir seçki sunuluyor. Sergide gösterilen fotoğrafların seçimini ise Sipa Press Haber Ajansı’nda fotoğraf editör ve direktörü olarak çalışmış olan gazeteci Mesut Tufan yaptı.

GÖKŞİN SİPAHİOĞLU KİMDİR

28 Aralık 1926’da İzmir’de doğdu. İstanbul’da Saint Joseph Fransız Lisesi’nde okudu. Sonradan Efes Pilsen basketbol takımına dönüşecek olan Kadıköy Spor Kulübü’nün kurucusu ve oyuncusu oldu. İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi aldı. Gazeteciliğe İstanbul Ekspress gazetesinde spor yazarı olarak başladı. “Sait Ceylan” takma adıyla yazılar yazdığı gazetede yazı işleri müdürü oldu. 1955’te yayımladığı “Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evini bombaladılar” haberinin ardından 6-7 Eylül Olaylarının ortaya çıkmasını planlamakla suçlandı. 1956’da İsrail-Mısır Savaşı’nda Sina Çölü’nde çektiği yaralı Mısır askerleri fotoğrafları, ilk büyük haberi oldu. 1957’de annesinin Nişantaşı’daki evini ipotekleyerek hayata geçirdiği Yeni Gazete’de Çetin Altan ve Aziz Nesin’in ilk yazıları yayınlandı. Bir süre genel yayın yönetmenliğini yaptığı Vatan’da kurduğu erken baskı sistemi, Türk gazeteciliğine yaptığı önemli katkılardan birisidir.

Haberin Devamı

ÇİN’E VİZE ALAN İLK TÜRK GAZETECİ

1960’lı yıllarda Hürriyet Gazetesi için çalışmaya başladı; dört yıl içinde 80 ülkede röportajlar yaptı. Kültür Devrimi öncesinde Çin’e vize alan ilk Türk gazeteci oldu. 1966’da Erol Simavi’nin teklifini kabul ederek Hürriyet Gazetesi’nin Paris büro şefi olarak Fransa’ya gitti. Sipahioğlu 1969 yılında, Sipa Press’i daha sonra eşi olacak olan Amerikalı gazeteci Phyllis Springer ve Cumhuriyet gazetesinin Atina muhabiri Kosta Daponte ile birlikte gayriresmi olarak kurdu. Foto muhabirlerini olayların öncesinde olay çıkacak bölgelere yönlendirmede çok ustaydı. Bu sayede Sipa Press bir marka haline geldi ve bünyesinde dünyanın en zengin fotoğraf arşivlerinden birisini oluşturdu.

Yazarın Tüm Yazıları