Büyük takım olmak

SON Avrupa ve Dünya Kupası şampiyonu İspanya, Euro 2012 Kupası’nı da kimseye bırakmadı. Çoğu kimse gibi ben de turnuvanın en iyi çıkışını yapan İtalya’nın, bu kupayı alacağını bekliyordum. Fakat, yine İspanyolların izin verdiği ölçüde İtalya futbolunu oynayabildi.

Haberin Devamı

Turnuva boyunca İspanya, çok tatmin edici bir futbol sergileyememişti ama “Beni finalde görün” demek istiyormuş.  Belki de sürekli ayağa oynayarak, İtalya’ya pas manyağı yaptılar. Sahadaki futbola baktığınıda İspanya ile İtalya arasında birkaç gömlek fark vardı. İtalya, sanki Almanya galibiyetinden sonra “Ben yapacağımı yaptım. Kupanın en favori takımı Almanya’yı eledim. Daha benden ne istiyorsunzu” der gibiydi. Almanya maçından sonra, kendilerinde görülen özgüvenin bedelini ödediler.

Her maçın başka bir havası var. Özellikle böyle turnuvalarda, büyük tecrübe gerekiyor. Bu da İspanya’nın en iyi bildiği iş.

İkinci yarıda İtalyanların bir şeyler yapmasını beklerken, teknik direktör Prandelli büyük bir skandala imza attı. Yaptığı erken değişikliklerle, sakatlanan Motta’nın yerine oyuncu sokamayınca; ikinci yarının büyük bir kısmını 10 kişi oynamak zorunda kaldı. Bu da finali, tatsız tuzsuz bir hale getirdi. İspanyollar, antrenman havasındaydılar. “Bitse de gitsek” havasında futbol oynadı. Belki de, son yılların en kötü finaline tanık olduk. İspanya’nın da en rahat finaliydi. Büyük takım olmak, her şeyiyle farklı olmayı gerektiriyor. İtalyanların, İspanyollardan öğreneceği çok şey var.  Euro 2012 finali, tatsız tuzsuz bir maç olarak hafızalarda kalacak.

Haberin Devamı

Yaşasın sponsorlar

Maçtan bir gün önce Kiev caddelerinde göremediğimiz İtalyan ve İspanyol taraftarları, bugün tek tük de olsa gördük. Ama bunlar sponsorlar tarafından Kiev’e davet edilen konuklardı. Biz de Coca-Cola’nın sponsorluğunda 15-20 kişilik Türk gazeteciler olarak Kiev’e gelmiştik. Ama öğrendik ki, Coca-Cola’nın tüm dünyadan davet ettiği konuk sayısı 1500’ü buluyordu.

Önceki geceden itibaren, plaj partisi ve kapalı salonda yapılan etkinliklerle birlikte Kiev’e renk getirdiler. Bunun gibi 4-5 büyük sponsor ayrı ayrı yerlerde birçok etkinlik yaptı. Hatta, önceki gece Kiev’li ünlü milyarder Viktor Pinchuk, Elton John ve Queens’e sponsor olup, 300 bin kişilik halka bedava bir konser verdirttiler. Böyle bir şampiyonanın, sponsorlarla ayakta durduğunu gösteriyor. Coca-Cola’dan bir yetkili, “Sponsor olmakla kalmıyoruz. Sponsorluğa verdiğimiz bedelin üç katını bu türlü etkinliklere harcıyoruz. Ancak böyle geri dönüş alabiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

600 Euro’luk bilet:  İspanya ile İtalya arasında oynanan karşılaşmanın biletleri cep yakan cinstendi. Avrupa’nın en büyüğünün belli olduğu maç için satılan biletler, 600 Euro’ya alıcı buldu.

Yazarın Tüm Yazıları