Büyük projeler için dışardan para bulmak pek kolay olmayacak

GEÇEN salı sabahı Microsoft Türkiye’nin Garanti Bankası ana sponsorluğunda hayata geçirdiği “Açık Akademi” adlı sosyal sorumluluk projesinin tanıtımı için Four Seasons Bosphours Otel’deyiz...

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’in toplantı öncesi sohbetlerine katıldım.
Bloomberg HT’nin önde gelen yöneticilerinden Prof. Kerem Alkin, Binali Yıldırım’a o günkü 3’üncü köprü ihalesini anımsattı:
- 18 şirket şartname almıştı. Durum nasıl?
- Bugün saat 14.00’te belli olacak. Şimdiden birşey söylemek mümkün değil.
- 18 şirketin şartname alması ilgiyi göstermiyor mu?
- Öyle olup olmadığını öğleden sonra göreceğiz.
Bakan Yıldırım, Garanti Bankası Özen’e döndü:
- Avrupa’daki olumsuz durum piyasaları nasıl etkiliyor? Sendikasyon kredisi konusunda bir sıkıntı var mı?
- Sendikasyonları yenileme konusunda ciddi bir sıkıntı yok. Biz 1 milyar dolarlık yenileme için piyasaya çıkmıştık. Onu da aşan ilgi gördük. Sektördeki diğer bankalardan da yenileyenler oldu.
- Türkiye’ye dönük özel bir frenleme benzeri durum var mı?
- Yok... Aslında sorun Avrupa bankalarının kendisinde. Krizle birlikte küçülme yaşamaları söz konusu. Küçülme nerede olur? Öncelikle kaynak kullandırmada. Nitekim bu yüzden sendikasyonlarda bir miktar faiz artışı yaşanıyor. Ama o konuda sektörümüzde bir sıkıntı yaşanmaz. En azından sektör toplam sendikasyonlarının yüzde 70’i rahat yenilenir.
Ergun Özen, sendikasyonlarla ilgili şu noktanın altını çizdi:
- Sendikasyonlarda bankaların geçmiş performansları da etkili oluyor. Sendikasyon için çıktığımız piyasalardaki oyuncular biliyor ki, Türk bankacılık sektörü en sıkıntılı dönemde bile borcunu aksatmıyor. Bu nedenle, sendikasyon konusunda bir sıkıntı görmüyoruz.
Sonra Bakan Yıldırım’a asıl sorunu aktardı:
- Dış piyasalara uzun vadeli kağıt satmak kolay olmayacak. Küçük miktarlarda yapılabilir ama büyük paketler halinde piyasaya çıkmanın maliyeti yüksek gibi görünüyor.
Özen, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a Türkiye’nin önündeki büyük projeleri anımsattı:
- Türk bankaları olarak özellikle enerji projelerinde önemli fonlamalar yaptık, yapıyoruz. Ancak gerek sizin bakanlığınızın, gerekse Enerji Bakanlığı’nın önümüzdeki döneme ilişkin çok büyük projeleri olacak.
- Evet, 300 milyar liralık proje var önümüzde.
- İşte bu büyük projelerin finansmanında dış kaynağa ihtiyacımız olacak. Türk bankacılık sektörü böylesine büyük finansmanı kendi içinde çözemez.
Ergun Özen’in Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a aktardığı beklentilerin hiç de uzakta olmadığı hemen o gün öğleden sonra kendini gösterdi.
3’üncü köprüyü de kapsayan 5-6 milyar dolarlık otoyol projesi ihalesi için şartname alan yarısı yabancı 18 şirketten hiçbiri teklif vermedi.
Şirketler gerekçelerini de ortaya koydu:
- Avrupa’da yaşanan kriz, projeye dış finansman bulmamızı güçleştirdi... Bulsak bile finansmanın bize pahalıya patlayacağını gördük. O yüzden teklif vermedik.
Aynı gün akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu farklı yorumladı:
- Bazen bu müteahhitler kendi aralarında anlaşıyorlar. “Erteleyin” deyip duruyorlar. Biz de acele etmek istiyoruz. 3’üncü köprünün müşterisi her zaman vardır. Olmazsa, milli bütçeden karşılar, yaparız...
Oysa Ergun Özen’in bu tartışmalar başlamadan Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a aktardığı manzara ortada:
- Avrupa’daki kriz yüzünden büyük projelere kaynak bulmak pek kolay olmayacak...

Haberin Devamı

Açık Akademi’ye iki günde 13 bin kişi girdi

Haberin Devamı

MICROSOFT Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Açık Akademi”yi tanıtırken şu veriyi paylaştı:
- Bilgisayar okur yazarlığı projemizden bugüne kadar 150 bin kişi yararlandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım da şu çağrıyı yaptı:
- Türkiye, internet, Facebook, twitter gibi alanlarda dünyada ilk sıralarda bulunuyor. Ancak bu fiyaka bize yetmiyor. Gelin artık, “Akıl teri” dökelim, “yazılım ve uygulama” geliştirmeye bakalım. Bunun için çok büyük şirketler kurmaya da gerek yok. İşte “Açık Akademi” böyle bir fırsat yaratıyor.
Yıldırım, şu noktanın altını çizdi:
- Bilgisayar, internet, sosyal paylaşım ortamları ve teknoloji zamanı değiştirdi. Eskiden büyükler küçükleri eğitiyordu. Şimdi bu işleri küçüklerden, kendi çocuklarımızdan, torunlarımızdan öğreniyoruz.
Ardından yaşı 60’ı aşanlar için durumun o kadar da umutsuz olmadığını gösteren bir veri paylaştı:
- E-devlet uygulamaları için sisteme giren 65 yaşın üstündeki kişi sayısı 350 bin.
Tamer Özmen’den dün de şu mesaj geldi:
- “Açık Akademi”ye iki günde 13 bin başvuru aldık...
Bu yoğun ilgi, Türkiye’de “akıl teri” potansiyelinin olduğunu gösteriyor...

Haberin Devamı

Halka açık şirketlerdeki yönetici ücreti açıklanacak

TÜRKİYE Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Başkanı Muharrem Yılmaz, geçen gün yönetim kurulu üyelerinden Murat Doğu, Fikret Sebilcioğlu ve Erkin Erimez’le birlikte gazeteye uğradı.
Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ve Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu’yla birlikte TKYD’nin 17 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleşecek zirvesi ve çalışmalarını dinledik.
Muharrem Yılmaz, TKYD’nin Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) içindeki bir komiteden doğduğunu anımsattı:
- Şimdi 500 kişisel, 25 de kurumsal üyemiz var. Elimizden geldiğince şirketlere “kurumsal yönetim”in gereğini ve önemini anlatmaya çalışıyoruz. Fikret Sebilcioğlu başkanlığındaki bir ekip Anadolu’yu dolaşıp, kurumsal yönetimi anlatıyor.
Murat Doğu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni kurallarına dikkat çekti:
- 2012, özellikle halka açık şirketler için “kurumsal yönetim” yılı olacak. SPK’nın aldığı karar gereği şirketlerde “bağımsız üye” sayısı büyüklük, halka açıklık oranına göre artacak.
Doğu, SPK’nın bir başka kuralına daha vurgu yaptı:
- Halka açık şirketlerde yönetici ücretlerinin açıklanması da gündeme gelecek. Ücretler öncelikle genel kurula açıklanacak. Böylelikle kamuoyuna da yansıması söz konusu olabilecek.
Sohbette 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu da gündeme geldi, Fikret Sebilcioğlu şu noktanın altını çizdi:
- Yeni TTK, halka açık olmayan şirketleri de şeffaflaştıracak.
Üst düzey yönetici ücretleri listelenecek mi, yoksa bilançoda topluca göstermek yetecek mi, onu uygulamada görmek mümkün olacak.

Yazarın Tüm Yazıları