Ses getiren otomotiv grevinde atılan 55 işçi işe iade hakkı kazandı

Güncelleme Tarihi:

Ses getiren otomotiv grevinde atılan 55 işçi işe iade hakkı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 11:41

Geçen mayıs ayında Türkiye'de gündem olan büyük otomotiv grevinde 55 işçi işe iade hakkı kazandı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır’ın haberine göre geçen mayıs ayında Bursa ve Kocaeli merkezli olarak başlayan otomotiv grevinde işten atılan 55 işçi mahkeme kararıyla işe iade  veya sendikal tazminat hakkı kazandı.  

TÜRKİYE GÜNLERCE BU GREVİ KONUŞTU

55 İŞÇİNİN LEHİNE KARAR ÇIKTI

Kocaeli’deki ENPAY fabrikasında da Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek eylemlere katılan, sonrasında da Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler tazminatsız işten atılmıştı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi 55 işçinin açtığı ilk davada işçiler lehine karar verdi.

16 AYLIK TAZMİNAT

Mahkeme kararında, iş sözleşmesinin feshi yani işten çıkarma kararlarını iptal etti. İşçilerin işe iadesine karar veren mahkeme, işvereni “işçinin başvurusu, işverenin işe başlatmamasına bağlı olmaksızın” 1 yıllık ücret tutarında sendikal tazminata da mahkûm etti. Mahkeme, işçilere çalıştırılmadıkları 4 aylık süredeki ücretinin de ödenmesine hükmetti. Karara göre işçiye toplamda 16 aylık tazminat ödenecek. Ayrıca eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını da ödeyecek.

Haberin Devamı

'KARAR ÇOK ÖNEMLİ'

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu karar nedeniyle çok sevinçli olduklarını söyledi. Kararın çok önemli olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Karar emsal olacak. İşçilerin işten çıkartılması mahkeme tarafından kabul edilemez görüldü. Eylemlere katıldıkları için işten atılan bin 500 işçi bu karardan etkilenecek. Bu karara göre işçiler istediği gibi sendikal tercihlerini yapabilecek. Renault fabrikasında 4 bin işçi sendikamıza geçti. Diğer fabrikalarda da sendikamıza geçmek isteyen işçiler işten atılma baskıyla engelleniyordu. Karar işten atılma tehdidini de bir noktada engelleyebilecek bir karar. Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin önünü açacak bir karar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!