Büyük İskender'in yıkamadığı tarihi surlar restore edildi

Güncelleme Tarihi:

Büyük İskenderin yıkamadığı tarihi surlar restore edildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 18:09

Büyük İskender'in yıkamadığı tarihi surlar restore edildi

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA kent merkezine 30 kilometre mesafede, 1665 metre yükseklikteki Güllük Dağı'nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulu ve Büyük İskender'in fethedemediği kent olarak bilinen Termessos Antik Kenti'nin, İskender'i durduran kale surları restore edildi.

Büyük İskender'in Milattan Önce 333 yılında kuşattığı ancak güçlü surları ve savunması nedeniyle fethedemediği kent olarak bilinen Termessos Antik Kenti'nin, 2016 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında kale surlarının birinci etabı tamamlandı. Restorasyonu tamamlanan kale surlarını yerinde inceleyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyük İskender'in zapt edemediği Termessos antik şehrinin dış kale surlarının eski ihtişamıyla ayağa kaldırıldığını açıkladı.

İzmir Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü görevine atanan dönemin Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram tarafından 2016 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında, antik kentin kuzey batısındaki surların 3 boyutlu haritası çıkartılarak, bölgedeki 3 bine yakın taş tek tek numaralandırılıp 3 boyutlu tarandıktan sonra aslına uygun olarak sur duvarı örülmeye başlanmıştı. Kazı çalışmaları sırasında Büyük İskender'in kenti fethetmeye çalışırken kullandığı antik yolun da bulunduğu Termesos'ta, kazı çalışmalarıyla da ortaya çıkarılan taş bloklarıyla birlikte tamamıyla orijinal bir şekilde restore edilen Türkiye'deki tek kale surları olduğunu dile getirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!