Büyük felaketlerden ikisini biz yaşadık

Güncelleme Tarihi:

Büyük felaketlerden ikisini biz yaşadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son bin yılda dünyayı sarsan 41 doğal felaketten ikisi Türkiye'de yaşandı. 900 bin kişinin öldüğü Çin'deki sel felaketi ilk sırayı alırken, Erzincan depremi 17, Marmara depremi de 40'ncı sırada yer aldı.

İNGİLTERE'nin önde gelen gazetelerinden The Times, dünyayı son bin yılda sarsan 41 doğal felaketten ikisinin Türkiye'de meydana geldiğini yazdı. Felaketler listesinde, Erzincan depremi 17, Marmara depremi ise 40'ınca sırada yer aldı.

32 bin 740 kişinin öldüğü Erzincan depremi, 1939 yılının en büyük felaketi ilan dildi. 1999'un en büyük felaketleri ise, 17 bin kişinin can verdiği Marmara depremi ve 2 bin 400 kişinin öldüğü Tayvan depremi oldu.

Habere göre, geride bırakmakta olduğumuz milleniyumun en büyük felaketi, 1887'deki Çin'in Henan bölgesinde meydana gelen 900 bin kişinin öldüğü sel felaketi oldu. En büyük deprem ise, yine Çin'de meydana geldi. 1622 yılında 830 bin kişinin öldüğü Çin'deki Shanxi depremi listenin ilk sıralarında yer alıyor.

ARTIŞ OLACAK

20'nci yüzyılın son ikinci yarısında, fırtınalardan tutun kasırgalara kadar, doğal felaketlerin sayısında büyük artış kaydedildi.

Dünyanın en büyük sigorta firmalarından Munich Re'nin hazırladığı ‘Topics 2000’ adlı rapora göre, son 50 yılda 250'ye yakın doğal felaket dünyayı vurdu ve en az 1.4 milyon kişi can verdi. Son bin yılda irili ufaklı 100 bin felakette yaklaşık 15 milyon kişinin öldüğü de tahmin ediliyor.

Dünyanın ısınmasının da sorunu tırmandıracağını iddia eden uzmanlar, özellikle fırtına ve sellerde artış kaydedilmesinin beklendiğini belirttiler.

Noel Maestrosu

İZMİR Devlet Senfoni Orkestrası, geleneksel yeni yıl konserini Rus Şef Vladimir Ziva yönetiminde İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde verdi. Konser salonuna gelen İzmirliler'i 'Noel Anne' giysili mankenler kapıda karşıladı ve yakalarına yeni yıl çiçekleri taktı. Noel annelerden biri orkestrayı yönetmeye kalkınca salonda hayli eğlenceli dakikalar yaşandı. Çok sayıda müzikseverin ilgiyle izlediği Opel sponsorluğundaki konsere solist olarak katılan Balalayka sanatçısı Valery Zazhıgın ve geleneksel İskoç giysileriyle sahneye çıkan Gayda sanatçısı James Macdonald Reid'ın performansları ilgiyle izlendi. Orkesra ikinci bölümde Strauss'un unutulmaz valslerini seslendirdi.

Milenyum yolcuları

DİYARBAKIR'da yılbaşı sofralarının vazgeçilmez konuğu olan hindiler, Ramazan ayı nedeniyle elde kaldı. Seyyar satıcı tezgahlarında alıcı bekleyen hindilerin yanısıra kamyonlarla getirilen tavukların da satışı az. Türkiye milenyuma girmeye hazırlanırken, Diyarbakır'da yılbaşının Ramazan ayına rastlaması en fazla hindi satıcılarını vurdu. Eskihal önünde sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden getirilen ve seyyar satıcı arabalarını dolduran, fiyatları 3 ile 20 milyon lira arasında değişen hindiler seyirlikten öteye gidemiyor. Vatandaşlar Ramazanda yılbaşını eğlencesiz geçirmek istemesi nedeniyle hindi de satın almıyor.

Kırmızı iç çamaşırı satışında patlama

HER yılbaşı öncesi olduğu gibi kırmızı iç çamaşırları büyük ilgi görüyor. Erkeklerin büyük bölümünün eş veya sevgilisi için aldığı kırmızı iç çamaşırları satışında patlama yaşandığı belirtildi. Babydoll'lerin başı çektiği satışlarda takımlarla tanga ve klasik tek külotların satışından memnun olan esnaf, ‘‘Bu yıl ilgi az olacak diye düşünüyorduk. Beklenilenden fazla gerçekleşti. Yılbaşı gecesi için kadınların birbirine veya erkeklerin kadınlarına aldığı kırmızı çamaşırlara olan ilgi artarak sürüyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!