Büyük araba hırsızlığı

Geçtiğimiz günlerde Yalova'daki bazı okulların davetlisi olarak şehri ziyaret ettim. Yaşları 7 ile 16 arasında değişen çocuklarla buluştum.

Haberin Devamı

Onlarla medya okuryazarlığı, çizgi filmler, bilgisayar ve video oyunları, televizyon programları ve diziler hakkında konuştuk ve bir beyin fırtınası yaptık. Gittiğim ilk okul Yalova Mehmet Âkif Ersoy Ortaokulu’ydu. Son derece akıllı çocuklarla dolu bir devlet okulu…

Daha sonra Yalova Çınarcık Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile buluştuk. Bu okul ise üstün yetenekli çocukların buluştuğu özel bir merkez. Daha sonra da Mektebim Okulları öğrencileri ile buluştuk. Yaklaşık 600 çocukla bir araya geldik, konuştuk.

Haberin Devamı

Çocukların en çok etkilendikleri oyun GTA (Grant Theft Auto) adlı oyundu. Bu konuda daha önce bir yazı yazmış ve “Bütün çocuklar ‘araba hırsızı’ mı olacak?” diye sormuştum. Tepkiler yoğun ve aşırıydı. “Ben de oynadım, araba hırsızı mı oldum?” diyenler, “Ben de oynadım ama kimseye tecavüz etmedim, kimsenin bir şeyini çalmadım.” diyenler…

Ancak psikologlara sorarsanız durum farklı. “Her türlü basın-yayın ile bu kadar sarmalandığımız için son yıllarda cinayet, gasp, hırsızlık, tecavüz, uyuşturucu gibi şeyler arttı”, diyorlar. İşin mutlaka psikolojik bir boyutu var ama yine de genelleme yapılamayacak bir konu elbette. Fakat çocukların tepkilerine bakarsanız, durumun vahametini rahatlıkla görebilirsiniz. 7 yaşındaki bir çocuğun, oynama yaşı (+)18 olan bir oyunu oynaması büyük bir sorun. Birçok anne baba, çocuklarını televizyondan korumaya çalıştığını söylüyor, ama onları bilgisayara emanet etmekten de geri durmuyor. Oysaki bilgisayar çok daha tehlikeli içeriklerle dolu. Biz yetişkinler bile karşımıza ne çıkacağını bilemiyoruz, ama çocuğun kendini koruyabileceğine inanıyoruz. Büyük çelişki…

Haberin Devamı

Peki, GTA’da neler var?

Uyuşturucu, gasp, hırsızlık, kadın ticareti, pornografi, adam öldürme, silah, içki, zorbalık ve çok daha fazlası… Kötülükle puan kazandıran bir oyun GTA 5 (Grand Theft Auto-Büyük Araba Hırsızlığı). Oyun her ne kadar (+)18 etiketi ile yayımlansa da çok küçük yaşlardaki çocuklar da bu oyunu oynuyor. Üstelik çoğu zaman bundan ailelerin haberi bile olmuyor. Çocuklar, internet kafelerde bu oyunla saatlerini harcıyor. Oyunda, çocuk ve gençler için ‘kötü’ diye nitelendirilebilecek ne varsa yer alıyor. Oyunu oynayan çocuk araba ile yolda giderken karşısına çıkan bir köpeği veya yavaş yavaş yürüyen bir yaşlıyı ‘zevkine’ ezebiliyor. Karşısına çıkan kişi rakibi olmasa bile rahatça öldürebiliyor. Kadın ticareti yapabiliyor, sanal olarak cinsellik yaşıyor, uyuşturucu kaçırıyor, tecavüz edebiliyor, gasp yapabiliyor.

Haberin Devamı

Çok teşekkürler…

Mehmet Âkif Ersoy Ortaokulu, Yalova Çınarcık Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi, Mektebim Okulları ve bu okulların öğrencileri ile buluşmama vesile olan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ne çok teşekkürler.

Ayrıca tüm öğrencilere çok teşekkürler. Hem özgürce fikirlerini söylediler, hem dikkatle dinlediler hem de medyayı nasıl okumamız gerektiği konusunda öneriler sundular.

Ayrıca ‘Hürriyet Çocuk Kulübü’ne, ‘Küçük Adamlara Büyük Oyunlar’ ve ‘Karaca ve Sihirli Orman’ adlı kitaplarıma gösterdikleri ilgi için de çok teşekkürler.

Yazarın Tüm Yazıları