Bütün Para Birimleri Düşerse Ne Yükselir?

Bu sorunun cevabı “emtiadır”. ABD ekonomisinde bakıyorsunuz, ekonomi yavaşlamaya tüm hızıyla devam, şirket karlılıkları bile olumsuz açıklanıyor ancak bu arada enflasyon da yükseldiği için nispeten düşük kalan faizler, finansal piyasalara olan güveni azaltınca yatırımcılar emtialara saldırır.

Ne Euro, ne de Dolar emtia parası olduğundan ancak petrol ve diğer emtialar Dolar’la işlem gördüğünden bu gibi durumlar Dolar daha olumsuz etkilenir. Bu nedenle Dolar’daki düşüş belirgin bir şekilde devam eder mi etmez mi sorusundan çok bu sıkışmanın bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle önümüzdeki günlerde parite 1.56 – 1.59 arasında sıkışmaya devam edebilir çünkü ABD ekonomisine bakıldığında da durum hiç olumlu gözükmüyor. Ama asıl olan emtia fiyatlarının genelinde yükseliş olur.
 
Altın Yükselebilir
 
Geçen gün yaptığı 894 seviyesinden itibaren yükselerek dün 926’lara kadar tırmanan altın dün petrol fiyatlarındaki gerilemeyi takip ederek kar realizasyonlarıyla birlikte bir miktar geriledi. Bu durumun bugün devam edeceğini sanmıyorum. Kaldı ki açıklanacak tarım dışı istihdam verileri olumsuz beklenirken faizlerin de önceden düşmüş olması bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin belirgin bir şekilde olumsuz açıklanacağını gösteriyor. Böyle bir durumda faizlerin de yüksek ve petrolün güçlü kalmaya devam ettiğini düşünürsek bugün bir yükselişin olmaması için bir neden yok. Bana kalırsa düşüşler kısa vadede stoplanmak şartıyla en az 930 Dolar hedeflenerek alım yapılabilir.
 
Petrol Ya Toparlayacak Ya da 118’e Yol Alacak
 
Petrol fiyatlarının son günlerde yapmış olduğu aşağı yukarı dalgalanmalar 120.40 Dolar’ın altını kırmadıkça yükselmeden önceki ir konsolidasyon olarak düşünülebilir. Ancak bunu aksine eğer petrol fiyatları 120.40’ın altını kıracak olursa en az 118’e kadar devam eden bir gerileme yaşanır. Ekonomik büyümedeki durgunluk petrol talebini olumsuz etkilediğinden bu düşüş mutlaka olacak ama asıl zamanın kestirmek çok zor. Ancak benim tahminim bu hafta içinde bir kırılma yaşanmayıp hafta sonuna girerken petrolün bir miktar güçlü kalacağını tahmin ediyorum
Yazarın Tüm Yazıları