Bütçe Açığı Kabusu Gündemdeyken

Geçtiğimiz hafta sonu Kongreden geçirileceği konuşulan ve devletin riskli alacakları üzerine almasına yönelik 700 Milyar Dolar’lık finansal paketi, devletin bütçe açığı üzeride çok ciddi yüke neden olacağı düşünülmesinden Euro / Dolar paritesi beklediğim yükselişini biraz da petrol fiyatlarındaki sert yükselişle birlikte yaptı.

Teknik olarak bu hareketin bugün veya yarınki seans için bir miktar fazla ve hızlı olduğunu düşündüğümden Euro’daki yükselişin bir miktar yavaşlamasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Ancak 1.4830’un geçişmesi durumunda paritenin 1.49’lu seviyelerin önünü açacaktır ki 1.4950’nin ulaşılması durumunda da hareketin 1.51’e kadar uzaması büyük ölçüde mümkün olur. Piyasa böyle bir seviyeye ulaşmak için hazır mı derseniz. Açıkların konu olduğu bir ortamda bunun cevabı evet ama ben bugünkü paritede 1.4730’lara kadar bir geri çekilme olduktan sonra 1.50’lere kadar uzanan bir yükselişin gelebileceğini düşünüyorum.
 
Bugün Avrupa’dan satın alma müdürleri endeksleri ve ABD’den konut fiyatları verileri açıklanacak. Böyle bir ortamda bu verilerden daha önemli olarak FED’in finansal kurtarmasını mümkün kılan Kongrenin olumlu kararı sonrasında FED ve Hazine yetkililerinin yapacakları konuşmalar daha da önem taşıyor. Burada ABD’nin finansal sistemine güven sağlanırsa Euro’nun yükselişi önümüzdeki günlerde devam eder diye düşünüyorum.
 
Altında Kısa Vadeli Gerilemeler Olabilir
 
Bankaların geçen hafta uma gününe göre daha fazla borçlanma ihtiyacı içinde olması, finansal sektörle ilgili endişelerin yeniden alevlenmesine neden olunca, Dolar’daki gerilemenin de etkisiyle birlikte altın fiyatları 910 Dolar’a kadar tırmanışını sürdürdü. Bu sabah itibarıyla da 910 Dolar’a kadar yükselen altının bu yükselişini gün içinde ara vermesi mümkün. Zaten yükselişin aşırı derecede oldu bir ortamda bir o kadar sert gerilemeler de beraberinde getirebilir. Tabi ben bütün beklentilerimi FED’in ve Hazinenin bugün ekonomiyle ilgili olumlu beklentiler yaratan olası konuşmalarına bağlıyorum. Dolayısıyla kısa vadeli geri çekilmelerin olmaması için bir neden yok.
 
108 Tutunursa 112’ye Devam Eder
 
Dün petrol piyasasında Ekim vadeli sözleşmelerin son işlem günüydü ve sanırım opsiyon işlemlerindeki bir takım pozisyonlardan dolayı sıkışan piyasa, petrolün sadece Ekim vadeli sözleşmesinin 130 Dolar’a kadar yükselerek bugüne kadar tüm zamanların en fazla bir günlük yükselişi yaptı.
 
Bu sıkışmanın nedeni teknik bir den olsa da, Dolar’daki gerileme, Araplar'ın petrol arzını kısması, FED’in piyasayı canlandırmak ve düzeltmek adına Hazineyle birlikte yaptığı ayarlamalar petrole olan talebi artırırken, Çin talebinin de yerine geliyor olması petrol piyasasına olan para akışının hızlanmasına neden oldu. Ancak bugün Dolar’daki olası toparlanmayla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselişlerin bir miktar ara vereceğini düşündüğümden gün içinde geri çekilmelere olabilir. Asıl harekete devam edip etmeyeceği yarın açıklanacak stok verileriyle belirleneceğinden petrol bugünlük gerilemek isteyebilir. Eğer 108’e karda gerilemesini beklediğim petrol bu seviyede tutunamazsa düşüşler devam eder ancak yeninden yükselerek kapanışlar 112’nin kaçınılmaz yolunun önünü açabilir.
Yazarın Tüm Yazıları