"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

But, baget, tavuk şinitzel, tavuk kanat

Bizim evin yemek talepleri arasında en popüler olanlar başlıkta gördükleriniz. Biri, acılı tavuk kanat ister, diğeri şinitzele bayılır, bir diğeri de “keşke fırında but yapsaydın” diye hayıflanır.

Biz anne babanın payına da pişene razı olmak düşer. Yani sonuçta bizim gurme aile tavuğu pek sever. Ama benim tavuk etini baharatlarla ve bazı soslarla marine etmemi de beklerler.
Aslına bakarsanız, bizim dört böcek, bir çiçek aile genel olarak eti çok sever. Kırmızı ve beyaz et bizim evde dönüşümlü olarak kullanılır. Ama malum, kırmızı etin fiyatı o kadar arttı  ki, mutfak bütçesinde en pahalı ürün oldu. Dolayısıyla da tavuğu, kilosu üç-beş lira olan fiyatından dolayı tercih etmeye başladık. Üstelik tavuk etinde ürün çeşitlilişi de çok.
Bugün tavuklu pilav, yarın fırında patatesli but, öbür gün parmak şinitzel, derken geçinip gidiyoruz.
Şimdi diyeceksiniz ki “Tabii, siz bir yemek yazarısınız ve çok tavuklu yemek bilirsiniz.”
İnanın, bizde yemek çeşitlerini çocukların damak tadı belirler. Ama sık sık kendime bulgur pilavı, ot ve sebze yemekleri yapmayı da ihmal etmem tabii.

Limon şuruplu haşhaşlı kek

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve tozşekeri derin bir kapta, mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırpın. Eritilip ılıtılmış tereyaşını ve limon rendelenmiş kabuğunu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
Diğer taraftan un, kabartma tozu, vanilya ve haşhaşı başka bir kapta karıştırıp yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Mikser yardımıyla tekrar çırparak malzemeleri birbirine iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bozadan daha katı kıvamlı kek hamurunu 25-30 santim çapında, iyice yağlanmış orta boy bir kek kalıbına aktarın. Keki 5 dakika önceden ısıtıp 175 derece alt-üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 40 dakika kadar pişirin. Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdanla kontrol edin.
Eğer kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Keki fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, limon sosunu hazırlamak için; tozşekeri, limon suyunu ve suyu çok küçük bir çelik tencere ya da büyük bir cezveye koyup çatalla 1-2 dakika karıştırın. Sonra çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Hemen ocaktan alın ve iyice soğumasını bekleyin. Soğuyan sosu soğuk kekin üzerine gezdirin. Dilimleyerek servise sunun.
Not; Bu kekin sosunu döküp 1 gün bekletince çok daha güzel bir lezzete sahip olduğunu göreceksiniz.

Malzeme listesi

-3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
-1 neskafe fincanı toz şeker
-200 gr eritilip ılıtılmış tereyağı (bitkisel margarine de kullanabilirsiniz)
-3 adet limon kabuğunun rendesi
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1,5 neskafe fincanı un
-3 yemek kaşığı toz haşhaş
Limonlu sos için;
- ½ neskafe fincanı limon suyu
-½ neskafe fincanı su
-½ neskafe fincanı tozşeker

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI