Büst hırsızları iş başında

Güncelleme Tarihi:

Büst hırsızları iş başında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2015 02:17

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Frederic Chopin’in adının verildiği Emek’teki parkta yer alan bronz Chopin büstünün çalındığı ortaya çıktı. Çankaya Belediyesi yetkilileri hırsızlık olayını doğrulayarak, “Polonya Büyükelçiliği yeniden yaptırmak istedi. Büst için 5 Ocak’ta toplantı yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Romantik dönemin dünyaca ünlü Polonyalı piyanist ve bestecisi Frederic Chopin’in ölümünün 200’üncü yıl dönümü anısına 2010’da açılışı yapılan Emek Bosna Hersek Caddesi’ndeki Frederic Chopin Parkı’na, ünlü piyanistin bir de bronz büstü dikildi.
Çankaya Belediyesi tarafından yenilenerek ünlü bestecinin ismi verilen parkın ve bronz büstün açılışını eski Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, dönemin Polonya Başbakanı Donald Tusk’un eşi Malgorzata Tusk’la birlikte gerçekleştirmişti. Parkın girişinde yer alan ve Polonyalı heykeltıraş Dantana Romana’nın yaptığı Chopin’e ait büstün parktan çalındığı ortaya çıktı.

BÜYÜKELÇİLİKLE GÖRÜŞÜLECEK

Çankaya Belediyesi yetkilileri, 8 ay önce hırsızlık olayından haberdar olduklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“Büstün çalındığından haberimiz var. Chopin’e ait büst, Polonya Büyükelçiliği tarafından yaptırılıp 2010’da parka yerleştirilmişti. Bu yüzden ilgilere çalındığını bildirdik ve Polonya Büyükelçiliği de büstü yeniden yaptırmak istedi. Ancak 5 ay boyunca herhangi bir girişim yapılmadı. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz büstün yapılması için bir girişim olmayınca biz yaptıralım dedi. Büstün yeniden yapılması için 5 Ocak’ta Polonya Büyükelçiliği yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirilecek.”

Haberin Devamı

FREDERIC CHOPIN KİMDİR?

Tek bir enstrümanı kullanarak, Mozart, Beethoven, Bach gibi en büyükler arasında yerini alan Chopin, müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyano müziği bestecisi olarak kabul ediliyor. Müziği oldukça yenilikçi olan Chopin, karmaşık kromatik armoniyi Polonya halk ezgileriyle mükemmel bir uyum içinde kaynaştırdı. Etude Revolutionaire (Devrimci Etüd), Fantasie İmpromptus, Nocturne No.20 ve Cenaze Marşı (2. Piyano Sonatı) Chopin’in en iyi eserleri arasında gösterilirken, besteciliğinin yanı sıra Lizst’den sonra gelmiş geçmiş en iyi virtüözler arasında kabul ediliyor. Çalış tekniği olarak Mozartçı geleneği devam ettiren Chopin, piyanonun kullanım imkânlarının gelişimine de katkıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!