Bursalı kitapseverler kitapla ve yazarla buluşuyor

TÜYAP 3. Bursa Kitap Fuarı dün açıldı. Şiirleri Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile açılışa katılarak bir konuşma yaptı.

Bursa; kitabı, edebiyatı, yazarı, şairi, düşünürü seven bir şehir. Bursa’da edebiyat toplantıları düzenlenir, Öykü Günleri yapılır, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın anısına ödüller verilir.

Geçen yıl da bu yılki gibi konuşma yaptım, sonra da ziyaretçilerle söyleştim.

Gerçekten ilgi büyüktü, bu yılın da böyle geçeceğinden kuşkum yok.

13 Mart’a kadar sürecek olan Bursa Kitap Fuarı’nda okurlar yazarlara kitaplarını imzalatacaklar, onlarla tanışıp sorular yöneltecek, meraklarını giderecekler.

Ayrıca çeşitli panellerde; kültür, sanat, edebiyatla ilgili tartışmalar yapılacak.

Okurlar yazarların, şairlerin edebiyat üzerine düşüncelerini, kitaplarının ötesindeki gizleri de kendilerinden öğrenecekler.

Gerek edebiyat, gerek düşünce kitaplarının doğrultusunda, Türkiye’nin edebi ve düşünsel bir panoraması burada çizilecek.

* * *

BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’
nın çalışmalarını izliyorum.

Geçenlerde e.postamda Ersin Antep imzalı bir yazıya rastladım.

Antep, orkestranın çalışmalarını, dışardan gelen ünlü şefleri, solistleri anlatırken (piyanist Gülsin Onay ile şef Rengim Gökmen bu adlara iki örnek) çevre illere yaptıkları turnelere de değiniyor.

Orkestra elemanlarının her işi gönülden yaptıklarını belirttikten sonra durumu bir cümleyle özetliyor:

‘Sabah ağır malzemeleri taşıyan eller, akşam hızlı notaları yetiştirmeye gayret ediyor.’

Yazının bana ilgi çekici gelen yanı; orada yaşayanların, Bursalıların orkestralarına sahip çıkması.

Dinleyiciler arasında emekli, öğrenci, basın halkla ilişkiler uzmanı, makine teknisyeni, hekim, mimar, avukat, öğretmen, ev hanımı var. Bu, her meslekten insanlar, bir orkestranın yaşadıkları şehre kazandırdığı güzelliklerin farkında.

Makine teknisyeni dinleyicinin övgüsü çok hoşuma gitti:

‘Şairin, hesap bilmem-muhasebede memurum dediği gibi, müzikten anlamam ama her cuma buradayım. Gerek sahnedeki sanatçıların, gerek salondaki dinleyicilerin kalitesi beni çekiyor. Mutlu oluyorum. Teşekkür ederim.’

* * *

BURSA
eski bir başkent olmanın ağırlığını, bilincini taşıyor.
Yazarın Tüm Yazıları