'Che'nin babalık heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Chenin babalık heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2008 17:23

Geçen iki yıl boyunca zengin bir programla ama son derece sakin bir şekilde yoluna devam eden Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali'nin bu yıl daha gelmeden çok konuşulan sürpriz bir konuğu vardı. Amores Perros, Babil, Körlük, Motosiklet Günlüğü, Uyku Bilmecesi, Kötü Eğitim gibi filmlerle belleklerde yer eden Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal.

Haberin Devamı

BERNAL BURSA'DAYDI

BU FÄ°LMLERÄ° HEP HATIRLANACAK

MEKSİKALI AKTÖR KALBİNİ BU GÜZELE KAPTIRDI

Genç aktör, festival açılışının yapıldığı Merinos Kültür Merkezi'nin önüne serilen kırmızı halıyla adım attığı andan itibaren güleryüzü ve alçakgönüllüğüyle herkesin sempatisini kazandı. Bernal, görünüşe göre Bursa'ya gelmeden önce 'dersini de çok iyi çalışmıştı." Sözlerinden kent ve tarihi hakkında araştırma yaptığı anlaşılan aktör "Bu tür festivallerin, farklı kültürlerden gelen insanlar arasında bir iletişim köprüsü kurduğunu ve bu yüzden bu tür etkinlikleri çok önemsediğini"söyledi.

Bernal hakkında en çok merak edilen konulardan biri, 30 yaşını henüz bitirmiş olmasına rağmen, Pedro Almodovar, Alejandro Gonzales Inarritu, Fernando Mereilles, Walter Salles gibi çağdaş sinemanın büyük ustalarıyla, Babil, Paramparça Aşklar ve Köpekler, Motosiklet Günlükleri, Kötü Eğitim, Körlük gibi filmlerde çalışıp hepsi de akılda kalıcı roller üstlenmesi.  Bir yoruma göre bunun nedeni çok iyi bir öngörü, bir yoruma göre de şans. Peki Bernal'e göre neredeyse tamamı çok iyi filmlerde oynamanın sırrı ne.. "Bunun özel bir formülü yok" diyor Bernal. "Bazen aynı anda bir kaç proje geliyor, ben birini seçiyorum. Sanırım bu şansla ilgili biraz."

Haberin Devamı

TÃœRK FÄ°LMÄ°NDE DE OYNARIM

Bugüne kadar hep iyi yönetmenlerle çalışan aktörün birlikte çalışmayı en çok istediği ustalardan biri Martin Scorsese.  Ama bu konuda da deneyimlere açık Bernal. Bunu da şu sözleriyle açıklıyor: " Dünyanın herhangi bir yerinde, anlatacak iyi bir öyküsü olan bir yönetmenle çalışabilirim. Bu uzun zamandır bu işi yapan biri de olabilir, sinemaya yeni adım atmış biri de. Önemli olan anlatacak ilginç bir şeylerin olması. "

Hatta aktör şakayla karışık "Bir Türk filminde de oynayabilirim. Ama eğer bu olursa Türkçe öğrenip o dilde oynamak isterim" dedi.

Türk sinemasıyla ilgili birikimini 'korkunç' diyerek tanımlayan Bernal, filmleri uluslararası festivallerde ses getiren Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın'ı tanıyor. Ceylan'ın Üç Maymun adlı filmini de izlemiş.  Türk filmlerinin dünyada gittikçe daha fazla izlenmeye başladığını da düşünüyor Bernal. Ama ona göre bunun için yapılması gereken önemli bir şey var: "Kendinize karşı eleştirel davranmak ve alçak gönüllü olup bunun üzerinde çalışmak. "

Haberin Devamı

50 YIL SONRA SİNEMA BUGÜNKÜ GİBİ OLMAYACAK

Chenin babalık heyecanı

Aktörün sinemanın geleceğine yönelik ilginç düşünceleri de var. "Hollywood filmlerine karşı değilim. Hatta ABD film endüstrisinin içinde çalışmak kariyerim için yeni fırsatlar sağladı. Ama ben gelecekte dünya sinemasında Çin ya da Hindistan gibi ülkelerin öne çıkacağını düşünüyorum. Gelecekte çok farklı ifade kutupları olacak. Sinema alanında bir tek ülkenin hegemonyası olmayacak. Tabi bundan 50 yıl sonra bugün bizim anladığımız anlamda bir sinema olacak mı onu bilmiyorum. Ama bildiğim tek şey sinemanın farklı biçimlerde de olsa varlığını sürdürecek olması."

Haberin Devamı

Bernal'in babası Jose Angel Garcia; aktör, yönetmen ve yapımcı annesi Patricia Bernal de Meksika'nın tanınmış yıldızlarından biri. Küçük yaÅŸlarından beri kamera karşısında olan Bernal, kariyeri boyunca biri Fidel diÄŸeri Motosiklet Günlükleri'nde olmak üzere iki kez efsane devrimci Che Guevara'yı canlandırdı. Bir yandan hayata bakışı bir yandan da efsane devrimcinin onun üzerindeki etkisiyle sadece bir aktör deÄŸil, aynı zamanda bir aktivist.Â

BURSA'DAN RÜZGAR GİBİ GEÇTİ

Chenin babalık heyecanı
Bernal ve Arjantinli Dolores Fonzi'nin yeni yılın ilk aylarında bir bebekleri olacak.

Ünlü aktöre Türkiye'de bazı internet sitelerine sözgelimi Youtube'a girmenin bazı içerikler yüzünden yasaklandığını söylediğimizde Bernal bunu 'insanın doğasına aykırı' diyerek nitelendiriyor. "Eskiden gazeteler vardı, şimdi devreye internet girdi. Artık bloglar var, siteler var. İnsanlar bilgiye buralardan ve doğrudan ulaşıyorlar. Yani bilgiye ulaşma konusunda aracılar ortadan kalktı. İşte bu yüzden bu tür yasaklar doğaya aykırı. "

Haberin Devamı

Gael Garcia Bernal, Bursa'ya festivalin açılış gecesinde geldi ve ertesi gün de öğle saatlerine kadar kaldı. Ama bu kadarcık kısa zamanda bile bir çok insanın belki de onun gibi bir yıldızdan pek beklemediği alçak gönüllülüğü, sempatikliği, canayakınlığı ile akıllarda kaldı.

Madrid'den bineceği uçağın rötar yapması yüzünden İstanbul'dan Bursa'ya helikopter yerine karayoluyla ulaşması, hatta üzerini değiştirip yemek yiyecek vakit bulamaması bile onun açılış gecesine katılıp töreni sonuna kadar izlemesine engel olamadı. Aktör, bir dahaki sefere daha uzun süre kalmak üzere geleceği sözünü vererek Bursa'dan ayrıldı.(Nazan Mengü)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!