Bursa'da afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Bursada afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 12:13

Bursa'da afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istedi

Haberin Devamı

Hayrettin GÖK / MUSTAFAKEMALPAŞA(Bursa), (DHA) - BURSA’nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde önceki gün dolu ve şiddetli yağmurdan 94 bin dönüm ekili alan zarar gördü. Bursa Valisi İzzettin Küçük, doludan zarar gören ekili alanlarda incelemelerde bulunarak çiftçileri dinledi. Afetzede çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olmayan afetzedelerin zararlarının karşılanması için Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmasını istedi.
Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde önceki günkü şiddetli sağanak ve dolunun verdiği zarar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin incelemeleri sonucu ortaya çıktı. Ekiplerin yaptıkları belirlemelere göre 2 ilçedeki bin 350 çiftçinin toplam 94 bin dönümdeki domates, biber, kavun, karpuz ve kabak ekili arazisi zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları tamamlanarak bakanlığa gönderildi.
VALİ İNCELEME YAPTI
Bursa Valisi İzzetin Küçük de, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de zarar gören arazilerde incelemelerde bulunarak, mağdur durumda olan çiftçileri dinledi. Mustafakemalpaşa’nın Yeşilova Mahallesi'nde çiftçilerle bir araya gelen Vali İzzettin Küçük Küçük, Mustafakemalpaşa’da 76 bin dönüm arazide oluşan zararın telafisi için bakanlık düzeyinde çalışma yapılacağını söyledi.  
Afetin ardından bölgeye gelen İnegöl, Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Orhaneli, Karacabey, Keles, Mudanya ve Yenişehir Ziraat oda başkanları da çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için birlik ve beraberlik içinde hareket edilerek süreci takip edeceklerini belirtti.
Ziraat odası başkanları, TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilerin Olağanüstü Hal sürecinde bir seferliğine Kanun Hükmünde Kararname çıkarılarak sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının karşılanmasını Vali Küçük'ten istediler.
'MİRAS HUKUKU SORUNU'
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan ile Tarsim Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun da katıldığı toplantıda çiftçiler de zararlarının karşılanmasını istedi. Tarsim  Genel Müdürü Kemaloğlu, "Çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu miras hukuku sorunlarından dolayı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptıramıyorlar. Bu problem neticesinde de TARSİM sigortasından faydalanamıyorlar. Şu ana kadar 500 çiftçimizden hasar ihbarı aldık. Dün itibarıyla başlayan ekspertiz çalışmalarımızı süratle tamamlayıp sonuçlandırmayı planlıyoruz" dedi.


FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!