Bursa, UNESCO İçin Rol Model

Güncelleme Tarihi:

Bursa, UNESCO İçin Rol Model
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 15:35

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE’Yİ ZİYARET EDEN UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. M. ÖCAL OĞUZ, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ALANINDAKİ ÇALIŞMALARI SEBEBİYLE BURSA’NIN UNESCO İÇİN ROL MODEL OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret eden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, tarihi ve kültürel miras alanındaki çalışmaları sebebiyle Bursa’nın UNESCO için rol model olduğunu söyledi.
Başkan Altepe, Prof. Dr. Oğuz ve beraberindeki heyeti ağırladı. Heykel’deki tarihi başkanlık binasında gerçekleşen görüşmede, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas da hazır bulundu.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, 2009 yılında Karagöz’ün, 2014 yılında da Cumalıkızık ile Bursa’nın ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ teması altında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığını hatırlattı. Somut ve somut olmayan miras alanındaki bu adımların Bursa’yı Türkiye’nin nadir şehirlerinden birisi haline getirdiğini vurgulayan Oğuz, “Bursa, bize gelen yayınlar, yaptığımız incelemeler, ayağa kaldırılan tarihi eserler ve somut olmayan kültürel miras alanındaki çalışmalar itibariyle motivasyon açısından UNESCO için rol model şehir haline geldi. Bu yönüyle şehri takdir ediyoruz” dedi.
Ziyarette İznik’in Dünya Miras Listesi’ne alınması konusundaki görüşlerini de aktaran Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, ilçenin özellikle çinicilik açısından sahip olduğu değerlerle geçici listeye girdiğini ifade etti. Kesin liste konusundaki çalışmaların sürdüğünü ve komisyon olarak bu konuda olumlu görüş bildirdiklerini belirten Oğuz, ‘30 Nisan Dünya Caz Günü’ nedeniyle Bursa’da düzenledikleri konsere verdiği destek nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa’daki tarihi eserlerin son 10-12 yılda yapılan çalışmalarla ayağa kaldırıldığını hatırlattı. Yer üstünde restore edilmedik tarihi eser bırakmadıklarını, yer altındaki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması konusundaki faaliyetlerin ise sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, tarihi geçmişiyle öne çıkan Bursa’da UNESCO’ya girecek daha çok bölge bulunduğunu belirtti. Uludağ’ın aslında bir keşiş dağı olduğunu ve üzerinde 100’ün üstünde manastır yer aldığını kaydeden Başkan Altepe, İznik’in de dünya kültür mirası açısından büyük önem taşıyan eserlerle bezendiğini vurguladı. Başkan Altepe, “Özellikle İznik’in acilen UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması gerekiyor. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamızın liderliğinde kazı çalışmalarını başlattık. Cadde ve sokakların tümünü elden geçiriyoruz” diye konuştu.
Başkan Altepe, Prof. Dr. Oğuz’a Çanakkale’de bulunan Bursa şehitliğini fotoğraflarla anlatan bir kitap, yine Çanakkale Savaşları’nda kullanılan asker künyesi, anahtar, toprak ve Bursalı erlerin isimlerinin yer aldığı kitapçık hediye etti. Prof. Dr. Oğuz da Başkan Altepe’ye, Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasına dair belgenin bir örneğini takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!